ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Μια τρύπα στο νερό

«Ένα μεγάλο μέρος από το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μοιρασθεί, εν είδη επιταγής εφάπαξ, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εκεί κοντά στο Πάσχα.» Ακούγεται πραγματικά ευχάριστα, αλλά μου θυμίζει το 1981, τότε που ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. κος Ράλλης έτρεχε στα Τζουμέρκα με το ελικόπτερο και μοίραζε επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΟΚ), για να περισώσει ότι μπορούσε από την επερχόμενη ήτα των βουλευτικών εκλογών της 18ης Οκτώβρη. 35 χρόνια μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα κε Σαμαρά;

«Ένα μεγάλο μέρος από το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μοιρασθεί, εν είδη επιταγής εφάπαξ, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εκεί κοντά στο Πάσχα.» Ακούγεται πραγματικά ευχάριστα, αλλά μου θυμίζει το 1981, τότε που ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. κος Ράλλης έτρεχε στα Τζουμέρκα με το ελικόπτερο και μοίραζε επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΟΚ), για να περισώσει ότι μπορούσε από την επερχόμενη ήτα των βουλευτικών εκλογών της 18ης Οκτώβρη. 35 χρόνια μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα κε Σαμαρά; Και τι είναι το πρωτογενές πλεόνασμα; Χρήματα στο μπαούλο που τα μαζέψαμε και μπορούμε όποτε θέλουμε να το ανοίγουμε και να λέμε «πάρε κόσμε»; Νομίζω πως όχι, γιατί απλά είναι λογισμικό μέγεθος. Και μόνο η λογική και η νοοτροπία θυμίζει άλλες εποχές.

Είπαμε, το λέμε και θα το ξαναλέμε, όσο υπάρχει χρόνος: Η κρίση πρέπει να γίνει ευκαιρία. Ευκαιρία να αλλάξει άρδην ετούτος ο τόπος. Γιατί εκτός από το δημοσιονομικό συμμάζεμα θα πρέπει να γίνουν παράλληλα όλες εκείνες οι απαραίτητες και αναγκαίες αλλαγές που έχουμε συμφωνηθεί με τους δανειστές μας. Αλλαγές ώστε να εκσυγχρονιστούν ετούτο το έρμο το κράτος, οι πεπαλαιωμένοι και διάτρητοι θεσμοί και δομές, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Να σχεδιάσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο όπου θα στηριχθεί σε νέες βάσεις – θεμέλια ικανά να το αντέξουν τουλάχιστον για το επόμενο μισό του 21ου αιώνα.. Ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα διασφαλίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Αλλιώς κάνουμε μια τρύπα στο νερό.

Το να ανακυκλώνουμε πολιτικές και πρακτικές του παρελθόντος, χωρίς να έχουμε αντιληφθεί σε ποια περιδίνηση βρίσκεται ο τόπος μας, απλά κερδίζουμε χρόνο, κάνοντας απλά μόνο «μια τρύπα στο νερό».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top