ΑΡΘΡΑ

Για τις δημοτικές εκλογές στη γειτονιά μας…​

Μια πρώτη σύντομη  αναφορά στις τούρκικες δημοτικές εκλογές,  γιατί θα μας απασχολήσουν και αργότερα.
Όχι για τους ηλίθιους λόγους, που  τραγουδούν τα ελληνικά ΜΜΕ  και κυρίως  το ντουέτο ξανθιάς χαμηλοκώλας και ανόητου γάβρου.
Είπαμε να διδετε περίοδος χάριτος σε αγραμμάτους κορασίδας, αλλά όχι και έτσι ρε παιδί μου.
Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία έχουν πολύ μεγάλη σημασία, κυρίως για δυο λόγους, που φυσικά είναι πολύ μακριά από τις εικασίες των μάζηδων και άλλων τινων εθνικιστικών παραφυάδων… Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι Δήμοι στην Τουρκία, έχουν πολύ μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, αρμοδιοτήτων,  όπως επίσης και πολύ μεγάλους  προϋπολογισμούς. Οπότε, παίζουν σημαντικό ρόλο  για τις τοπικές κοινωνίες. Το δεύτερο και πάρα πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι οι Δήμοι στην Τουρκία είναι το μοναδικό   επίπεδο,  καταγεγραμμένο συνταγματικά , εκλεγμένης  διοίκησης… Από επάνω τους, είναι  η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο. Πράγμα που σημαίνει,  ότι  οι πολιτικές δυνάμεις δίνουν ιδιαίτερο βάρος, για τη διασφάλιση θέσεων στους Δήμους και τις Κοινότητες.
Στο τομέα αυτό,  το CHP είχε πάντοτε καλές επιδόσεις,  που σε καμιά περίπτωση όμως δεν εύρισκαν μετά ανταπόκριση, σε κυβερνητικό επίπεδο.  Το ίδιο,  υψηλά ποσοστά, είχε κατά καιρούς και το κόμμα του Μπαχτσελί το MHP .
Ο Ερντογάν γνωρίζοντας ότι παραπάνω από το 82 % του πληθυσμού της χώρας του ζει, στα μεγάλα αστικά κέντρα,  έδωσε μάχη, προσωπική,  για να κρατήσει τα ποσοστά, όπως επίσης και τη διοίκηση στους μεγάλους Δήμους.  Σε αυτή τη μάχη λοιπόν, έχασε πανηγυρικά.
Πρώτα από όλα έχασε την Istanbul. Είμαι απολύτως σίγουρος, πως χωρίς  τα εθνικιστικά καραγκιοζιλίκια, περί  Αγιά Σοφιάς, Ελλήνων και τα λοιπά, που ενδεχομένως να έβρισκαν ακροατήριο,  στη Ανατολία, στους Δήμους  της Istanbul όμως, φάνηκε ότι δεν περνούσαν εύκολα.
Ο Yildirim δεν είναι τυχαίος υποψήφιος και δεν επέλεξε τυχαία, αυτοβούλως,  να διεκδικήσει το Δήμο της Istanbul, από όπου ξεκίνησε σαν Γενικός Διευθυντής Μεταφορών, αφήνοντας πίσω του ιστορία.  Ο πασάς όμως θεώρησε πως με τα τεχνοκρατικά επιχειρήματα, δεν θα έβγαζε άκρη και άρχισε το παραλήρημα .
Σε αυτήν ακριβώς τη φάση, η απώλεια της Πόλης είναι μεγάλη ήττα, για τον σουλτάνο και θα έχει και σοβαρές επιπτώσεις  εάν ο αντίπαλός του, αρχηγός του CHP,  δεν ακολουθήσει  τη ίδια και απαράλλακτη αυτοκαταστροφική τακτική, που ξέρει να ακολουθεί.
Η πολύ μεγάλη ήττα όμως του Ερντογάν,  πρέπει να θεωρηθεί αυτή της Σινώπης και του Άρτβιν, που δεν το περίμενε με τίποτε  να συμβεί, στη Μαύρη Θάλασσα , δίπλα στην γενέτειρα του.  Μεγάλη επίσης ήττα στην Bolu, ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο περιφερειακό κέντρο, στη Βιθυνία, το οποί δείχνει ότι με πολύ γρήγορα βήματα  θα ξεπεράσει τη λογική  του τουριστικού  κόμβου στην περιοχή και θα εξελιχθεί, βήμα το βήμα, σε  οικονομικό, πολιτικό,  κοινωνικό κέντρο με το Πανεπιστήμιο του.
Τη  Σμύρνη ο Ερντογάν δεν την έχασε, γιατί απλούστατα όλα αυτά τα 20 κοντά χρόνια ποτέ δεν την είχε, ούτε εξ αποστάσεως. Το CHP έφτασε  το 70%,  αλλά ο φίλος μου ο Suleyman, θεωρεί ήττα  το οτι  δεν πήγε στο 75%. Και  ενώ  περίμεναν ένα αποτέλεσμα 30-0 , δηλαδή 30 περιφερειακοί Δήμοι για το CHP κανένας για το ΑΚΡ, στον μητροπολιτικό δήμο της Σμύρνης,  το σκορ έγινε 27-3.
Μεγάλες νίκες για την αντιπολίτευση, πρέπει  να θεωρηθούν  οι  νίκες  στην Mugla, Mersin, Adana, Hatay  και πολλές ακόμη πόλεις στον νότο και φυσικά στην Αντάλια, που θεωρούνταν προφανώς προπύργια  του σουλτάνου.
Ο ι Κούρδοι, των οποίων   ο αρχηγός, είναι ακόμη στη φυλακή,  των οποίων η μάχη με το καθεστώς Ερντογάν, δεν λέει να τελειώσει. ούτε πρόκειται να τελειώσει έτσι εύκολα,  δεν κατέβασαν ψηφοδέλτια σε πολλά αστικά κέντρα και παράλληλα  έχασαν πόλεις, στην περιοχή της ΝΑ Τουρκίας,  κυρίως λόγω της αλλοίωσης του πληθυσμού.  όπου ο πληθυσμός πειράχτηκε, γιατί έχει μετακινηθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στου στρατού και έχουν ως μόνιμη κατοικία πλέον, την περιοχή,  οπότε αλλοιώνονται αυτομάτως και συσχετισμοί  που δεν περίμεναν να επηρεάσουν τόσο τα εκλογικά αποτελέσματα, όπως λένε αρκετοί φίλοι,  οπαδοί  του HDP.
Εκείνο που είναι απολύτως σίγουρο είναι  ότι  η στήριξη,  των Κούρδων  στα μεγάλα αστικά κέντρα,  των συνδυασμών του CHP ήταν καθοριστική για τα τελικά αποτελέσματα
Ας το σκεφτεί αυτό  ο δύσνους  και μνησίκακος επικεφαλής του CHP Κιλιτσντάρογλου .

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top