ΑΡΘΡΑ

Για τη Θεσσαλονίκη για την επόμενη μέρα

Μου προξενεί  ιδιαίτερη εντύπωση, το μαύρο δάκρυ για την κατάντια της πόλης, που χύνουν οι 27 υποψήφιοι,  και φυσικά τις αρλούμπες  ή γενικότητες ή και ανοησίες πολλές φορές   που πετάν  για τα προβλήματα δήθεν της πόλης.

Η πόλη έτσι και η πόλη αλλιώς.

Έμενα δεν με αφορά αυτή τη στιγμή, τι έχει ο καθένας στο  θολωμένο του μυαλό . Εμένα με καίει το γεγονός, ότι  προχωράμε σε εκλογική διαδικασία  και το εκλογικό σύστημα το σκέφτηκε και το ζωγράφισε, ένα πραγματικά θολωμένο μυαλό, ενός εμμονικού και αγράμματου συριζαίου.

Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις, στην Ελλάδα που θα εκλεγούν δήμαρχοι με σταθερή πλειοψηφία δημοτικών συμβούλων, επειδή θα εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή… εκτός αν υπάρχουν κάποια παραδείγματα τα οποία είναι τελείως περιθωριακά… Δεν θα κτίζονται πλειοψηφίες, που να μπορούν να διοικήσουν έναν  Δήμο… εκτός εάν  βουτηχτούν οι πάντες στα σκατά της διαπλοκής και της αθλιότητας,  της συναλλαγής  και της βρωμιάς, που έχει γίνει  η νέα επιδερμίδα,  των πολιτικών παχύδερμων που διοικούν τη χώρα.

Την επομένη των εκλογών, ο καθένας που θα έχει εκλεγεί  και θα είναι  δεκάδες και εκατοντάδες αυτοί, ιδίως στους μεγάλους Δήμους, θα απαιτεί και κάτι. Και αυτό το κάτι θα του το υπόσχεται, ο πρωτεύσας.

Το σίγουρο θα είναι,  ότι κανένας δεν θα είναι  ικανοποιημένος, και με τον τρόπο που φτιάχνονται τα ψηφοδέλτια,  θα χρειάζονται τουλάχιστον συμπράξεις 3, 4 μπορεί και παραπάνω συνδυασμών, για να φτιαχτεί  μια πλειοψηφία που κανένας και με τίποτε δεν θα μπορεί  να  ισχυριστεί, ότι είναι πλειοψηφία διαχείρισης . Δηλαδή  επί της ουσίας,  διοίκησης του Δήμου.

Αυτό το καταθέτω καταρχάς,  να το έχουμε στα υπόψη μας.

Μετά τη τελευταία 4ετία,  ιδίως τα τελευταία  2,5 χρόνια δημαρχίας Μπουτάρη, τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα  έγιναν μπάχαλο.  Είναι προφανές ότι μεγάλο μερτικό της ευθύνης, έχουν οι ίδιοι οι διαφωνούντες  της πρωτοβουλίας, που διαχώρισαν με τρόπο που δεν θα θελα να χαρακτηρίσω τώρα, για να συνεννογιόμαστε  τραγικά λανθασμένο,  τη θέση  τους από τη διοίκηση.

Εάν γνωρίζετε τη ρήση « θύμωσε ο αγάς και έκοψε τα κάκαλα του» πρόκειται ακριβώς περί αυτού.

Μια μονοπρόσωπη παράταξη, που έσερνε για  μεγάλο χρονικό διάστημα και κάποιους ακόμη φιλότιμους  θιασώτες, μιας διαφορετικής αντι9ληψης για την πόλη, ξεπέρασε τα όριά της , ξεπέρασε  την όποια δυναμική είχε διαμορφώσει και κουβάλησε μέχρι εδώ και ακριβώς επειδή ήταν μονοπρόσωπη,  η «επε»,  διαλύθηκε εις τα εξ ών συνετέθη.

Με αυτή τη έννοια, η πόλη έχει απόλυτη  ανάγκη, μιας ισχυρής νέας δημοτικής αρχής. Με αυτόν  το νόμο η πόλη  έχει διασφαλισμένη και8 πανηγυρικά μάλιστα, εάν θέλετε, τη διάλυσή της…

Η εγκληματικού χαρακτήρα, σε βάρος της αυτοδιοίκησης, νομοθεσία, σε συνεργασία  με την πλήρη  αδιαφορία,  τον ωχαδερφισμό του νεοέλληνα περί τα κοινά, μας φέρνουν μπροστά σε μια κατάσταση, όπου τη δημαρχία της πόλης  τη διεκδικούν 27 συμπολίτες μας  και από δίπλα τους, εκατοντάδες άλλοι που ευελπιστούν  να συνδράμουν,  εκλεγόμενοι,  ως δημοτικοί ή διαμερισματικοί  σύμβουλοι.

Αυτό σημαίνει  ότι  ή σήμερα θα συμφωνήσουμε,   σε ένα πλαίσιο, αυτοί που ξέρουμε ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε, ή    δεν έχει λόγο να συνεχίσουμε να παιδευόμαστε,  γνωρίζοντας  εκ των προτέρων, τι θα συμβεί την επιούσα,  σε βάρος της πόλης, σε βάρος ολονών μας

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε πολλές φορές τα ίδια επιχειρήματα για κάτι το  οποίο  είναι πασιφανές.

Κώστα Ζέρβα,  που είσαι ο ισχυρότερος των υπολοίπων, κύριε Κυζιρίδη, που η θητεία σας στα όργανα τα αυτοδιοικητικά, με πείθουν  ότι μπορείτε να διακρίνετε τη δυναμική των υποψηφίων  από τώρα, καλέστε και τους υπολοίπους δύο, τρεις, να φτιαχτεί ένα ψηφοδέλτιο πρώτης Κυριακής  να φύγει από  πάνω μας, αυτός ο βραχνάς, το πού πηγαίνει η πόλη μας.

Ο Νίκος Ταχιάος σήμερα εγγυάται την ορθολογική αξιοποίηση των πάντων για τη δημιουργία ενός πραγματικά παραγωγικού δημοτικού συμβουλίου κι όχι μιας πασαρέλας όπου ο καθείς και τον πονο του λέγει…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top