ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Μονόπρακτο για τον Μαζιώτη

Συννεφιασμένος αττικός ουρανός, τραπεζάκια έξω, βαριά μυρωδιά γύρου, σουβλατζίδικο στην οδό Ερμού. Μπαίνει στη σκηνή ο Χάρι. Αυστραλός με ελληνικές ρίζες. Μιλάει σπαστά ελληνικά. Βγαλμένος από το μυθιστόρημα «Το χαστούκι» του Χρήστου Τσιόλκα. Μεγαλωμένος με μνήμες από την πατρίδα, ελληνική κουζίνα της μαμάς και μια μόνιμη νοσταλγία, που σχεδόν έχει εγγραφεί στο DNA του.

Δουλεύει έναν χρόνο για να συγκεντρώσει χρήματα και να επισκεφτεί το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά, ύστερα από ένα σύντομο μονοήμερο πέρασμα από την Αθήνα για την καθιερωμένη επίσκεψη στην Ακρόπολη, το Μουσείο και τα καταστήματα με τα κιτς σουβενίρ. Απωθημένο του, να φάει γνήσιο σουβλάκι στην Ελλάδα, όχι σαν αυτά τα μπασταρδεμένα της Μελβούρνης.

Μπαίνει στη σκηνή ο Κώστας. Ανεργος μέχρι πρότινος. Βρήκε δουλειά πριν από δύο μήνες στο συγκεκριμένο εστιατόριο της Ερμού. Λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του τουρισμού.

Εξυπηρετεί με κέφι τη θορυβώδη παρέα των Αυστραλών. Δεν παραπονιέται γιατί ελπίζει σε παράταση της τουριστικής σεζόν. Αρα δουλειά για μεγαλύτερο διάστημα. Αρα καθημερινό μεροκάματο ώς τον Οκτώβριο. Και φιλοδωρήματα και ένσημα. Μετά βλέπουμε, ίσως φτιάξουν τα πράγματα. Ισως δεν χρειαστεί καν να μπει στο ταμείο ανεργίας.

Σε κλάσματα δευτερολέπτου, οι δύο άνδρες βρίσκονται πιο κοντά. Για την ακρίβεια, ο Χάρι πάνω στο τραπέζι με τραύμα στο πόδι – παράπλευρο θύμα διασταυρούμενων πυρών. Φαίνεται τρομοκρατημένος. Ο Κώστας δίπλα του τού δένει το πόδι και τον εμψυχώνει.

Ισως πέτυχε τον σκοπό του, γιατί έπειτα από λίγο ο Χάρι θα αποφασίσει να μη χαλάσει τις διακοπές του και να ακολουθήσει κανονικά το πρόγραμμά του.

«Η ιστορία μου ως αγωνιστή είναι συνυφασμένη με τη δράση εναντίον του κεφαλαίου και του κράτους με όλα τα μέσα. Από τη συμμετοχή μου στους κοινωνικούς αγώνες, σε διαδηλώσεις, σε καταλήψεις, σε κινήσεις αλληλεγγύης, σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία ώς τον ένοπλο αγώνα», είχε διακηρύξει στην περυσινή του απολογία ο Νίκος Μαζιώτης.

Ποιος, αλήθεια, μπορεί να ήταν ο στόχος του χθες που έκοβε βόλτες στο κέντρο της Αθήνας; Να εκβιάσει την αδράνεια της αστυνομίας μπροστά στον κίνδυνο αθώων θυμάτων; Να πραγματοποιήσει επίδειξη ισχύος; Να πλήξει την εξουσία; Την οικονομία και τον τουρισμό; Και αν ναι, τι είναι η οικονομία κι ο τουρισμός; Το ΔΝΤ, η Ανγκελα Μέρκελ, ο Αντώνης Σαμαράς;

Οχι. Είναι ο Χάρι και ο Κώστας. Ενας νέος Αυστραλός που θέλει να πάει διακοπές κι ένας Ελληνας άνεργος που θέλει να ζήσει από τον τουρισμό. Τόσο απλά.

Σ.σ.: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα ή γεγονότα είναι τυχαία και εντελώς συμπτωματική.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top