ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Μπορεί η Ελλάδα; Μπορεί η Ευρώπη;

Στη βαθιά κρίση που περνούμε, όπου η Ελλάδα βρέθηκε συχνά δακτυλοδεικτούμενη, μια καθαρή φωνή αντήχησε για να θυμίσει τη σημασία και την αξία της χώρας μας. Και να απαιτήσει από τους άλλους να σεβαστούν τη χώρα μας.

Με αφορμή την ειλικρινή και συγκινητική παρέμβαση του καθηγητή Αριστείδη Μινγέθ και των ισπανών καθηγητών και μαθητών υπέρ της Ελλάδος, έγραψα ένα βιβλίο με τον ευνόητο τίτλο: «Σ’ευχαριστούμε Αριστείδη». Με το βιβλίο αυτό επιχειρείται μια νέα προσέγγιση της κρίσης. Εξετάζεται η οικονομία, εστιάζω στην πολιτική και αναλύω τις δυνατότητες αλλαγής πολιτικής στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Το βιβλίο κυρίως αναζητεί λύσεις και διατυπώνει πρόταση, στα πεδία όπου η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί. Η Ελλάδα θα έχει έτσι έναν δημιουργικό ρόλο, η Ευρώπη θα ξαναβρεί μια νέα αποστολή, αφού το πρότυπό της θα έχει παγκόσμια ακτινοβολία.

Στο επίκεντρο της νέας πολιτικής θα πρέπει να είναι βεβαίως ο άνθρωπος, ο πολίτης, αυτός ο λησμονημένος των αγορών και το σύγχρονο θύμα του εξαγριωμένου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Επίκεντρο λοιπόν θα είναι η πραγματική οικονομία, η κοινωνία, οι άνθρωποι πέρα από τα νούμερα και τον χορό των τρισεκατομμυρίων.

Ουτοπικό; Ισως, αλλά χωρίς ουτοπία μας περιμένει ο ρεαλισμός των κυβερνήσεων και ο κυνισμός των τραπεζιτών. Εχει νόημα τελικά η ζωή έτσι; Χωρίς πολιτική ηθική, δηλαδή χωρίς ανθρωπιστική παιδεία, χωρίς αξίες και στόχους, καταντήσαμε έρμαια της καταναλωτικής μανίας, του ατομικισμού και της καταστροφικής ανάπτυξης.

Το πόνημα αυτό με τον τίτλο «Σ’ευχαριστούμε Αριστείδη» είναι ειδικής αποστολής: αφορά νότιους και βόρειους, νέους και μεσήλικες, εφησυχασμένους και νεόπτωχους, αγανακτισμένους και συστημικούς. Μας αφορά όλους.

Ο ισπανός καθηγητής Αριστείδης Μινγέθ έθεσε ένα κύριο θέμα: ζήτησε από τους άλλους να σεβαστούν την Ελλάδα. Μαζί με τις ευχαριστίες μας στον Αριστείδη, στέλνουμε και την πρότασή μας: η Ελλάδα μπορεί, η Ευρώπη μπορεί. Μια άλλη πολιτική είναι υπό εκκόλαψη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top