ΑΡΘΡΑ

Μπροστά σε δυο κόσμους…

Με οδηγό το βιντεάκι που παραθέτω, λίγο πιο κάτω, έρχονται σκέψεις για το διάστημα πέρα τού χρόνου, για να πάμε παραπέρα την πρόοδο και να την οδηγήσουμε επέκεινα των εποχών… Βλέποντας και παρακολουθώντας την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογικής καινοτομίας, καθώς και την επικράτησή της επί της  παγκόσμιας επιστημονικής πραγματικότητας  και όχι μόνο, έχουν γεννηθεί ερωτήματα, απορίες, διλήμματα, φιλοσοφικές σκέψεις, υπαρξιακές τοποθετήσεις… Πού θα μας πάει η τεχνολογία; Ο άνθρωπος, ο οποίος την επινόησε και την εξελίσσει ακατάπαυστα, άραγε μπορεί και να την ελέγξει; Να την συγκρατήσει; Να την θέσει στην απόλυτη υπηρεσία τού ανθρώπου;» Θα μας πάει όπου πορεύεται η αδάμαστη επινοητικότητα και η άσκηση εξουσίας από τη χρήση της, μαζί με το κέρδος που παράγεται, ανεξάρτητα από τη θέληση (και το βαθύτερο συμφέρον) του ανθρώπου; Μήπως είναι ένα ανεξέλεγκτο θηρίο, ανήμερο, ικανό να καταστρέψει τον κόσμο, όπως στις περιγραφές τής Αποκάλυψης ή μήπως είναι ένας άλλος Άγγελος, δίχως φτερά, αλλά με το ίδιο γαλήνιο χαμόγελο όπως στις αγιογραφίες;
Πολύ αμφιβάλω. Τώρα πια, νιώθω πως, οι επιστημονικές τεχνολογικές ανακαλύψεις, που δεν θέτουν κανόνες και ηθικό πλαίσιο στη χρήση τους, έχουν τη δύναμη να παρασύρουν στη δική τους σκοτεινή δίνη τον άνθρωπο, τις δυνάμεις του κι αυτόν τον πανέμορφο πλανήτη που γέννησε τη ζωή και την πολύμορφη ποικιλότητά της.

Βεβαίως, δεν θα υποστήριζα ποτέ πως η τεχνολογική εξέλιξη είναι κακό πράγμα. Είναι χρήσιμη τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας, όσο και στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, που χωρίς την ύπαρξή της δεν θα ξέραμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε. Παλαιότερα, ό,τι συνέβαινε απροσδόκητα και δεν μπορούσε να ερμηνευτεί, να εξηγηθεί, να επαληθευτεί, επικαλούμασταν εύκολα και άκοπα, τις ανώτατες δυνάμεις που απέρρεαν από τον «πανταχού παρόντα» Θεό! Τώρα, υποθέτω πως, όποιος παρατηρεί τη δύναμη της τεχνολογίας και τα… «θαύματα» που έχει κατακτήσει, πατώντας ένα κουμπί (ή αγγίζοντας ένα σημείο), θα μπει σε νέες περιπέτειες σκέψεων και προβληματισμών… Δεν υπαινίσσομαι πως προβλέπω πόλεμο μεταξύ θρησκείας και τεχνολογίας, αλλά, τουλάχιστον, θα υπάρχουν επίπεδα σοβαρότερου και ουσιαστικότερου σχολιασμού, ώστε να συζητάμε σε άλλο επίπεδο σχετικά με την… παντοκρατορία τού Μεγαλοδύναμου!

Τα γνωστικά επιστημονικά πεδία τοποθετούνται απέναντι στα «εκ Θεού πορευόμενα» και διαθέτουν ως σοβαρό επιχείρημα την έμπρακτη απόδειξη!
Η Τεχνολογία και τα τεράστια άλματα που συντελούνται από την εξέλιξή της είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Το αποδεικνύει απόλυτα το βιντεάκι στο οποίο ήδη αναφέρθηκα. Θα ήθελα να διδαχθούν τα παιδιά των παιδιών μου από τέτοιες εκπαιδευτικές επινοήσεις ώστε να κατανοήσουν πως, οι επιστήμες, η πρόοδος και οι ανακαλύψεις ήταν ανέκαθεν προϊόντα επίμονου κόπου, αγώνα και δουλειάς των ερευνητών πρωτοπόρων, ακόμα και όταν κινδύνευαν να καούν ζωντανοί επειδή ανακάλυψαν πως… «η Γη κινείται»…
www .20 min. ch / ro / videotv /; chanel _ id = 138 & βίντεο _ id = 237224
Παρατηρήστε το βιντεάκι. Ένας νέος κόσμος συνεχίζει να αποκαλύπτεται και να δημιουργεί ακατάπαυστα. Κάθε μέρα, η τεχνολογική ανανέωση, μας λέει επίμονα πως ο ανθρώπινος παράγοντας και η νοητική του ικανότητα θα ξετυλίγει ένα νήμα που δεν θα σταματήσει ποτέ και πουθενά! Κι εδώ υπεισέρχεται η αναγκαιότητα του ηθικού πλαισίου στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως. Να κατανοήσουμε όλοι πως δεν γίνεται ο κόσμος να χωρίζεται σε κοινωνίες  ανεπτυγμένες, οι οποίες συγχρόνως δημιουργούν άλλες, σε μεγάλα τμήματα γεωγραφικών περιοχών, όπου οι άνθρωποι μαραζώνουν από πολέμους, βίαιες μεταναστεύσεις, φτώχια και εξαθλίωση. Δεν μπορεί ο ανεπτυγμένος, κατά τα άλλα, άνθρωπος να αδιαφορεί για τη μόλυνση και την καταστροφή τού περιβάλλοντος και να μην κατανοεί την ανάγκη επαναφοράς του στις απαραίτητες οικολογικές ισορροπίες. Ότι πρέπει να αλλάξουν όλα αυτά που έχουν συντελέσει στην παγκόσμια αναταραχή και ανατροπή τού παγκόσμιου περιβάλλοντος…
Υπάρχει πλέον μπροστά μας ένα παλαιό Σύστημα το οποίο αντιτίθεται σε ένα νεότερο και διαρκώς εξελίξιμο. Θαρρείς και παρουσιάζονται δύο κόσμοι που βρίσκονται μπροστά μας κι εμείς θα πρέπει να διαλέξουμε. Ας ταχθούμε κι ας υποστηρίξουμε λοιπόν ό,τι θεωρούμε πως θα πρέπει να επικρατήσει. Και βέβαια δεν είναι ένα παιχνίδι… Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Πρόκειται για ένα διαρκώς εξελισσόμενο ιδεολογικό πεδίο που αναπτύσσεται και δεν θα είναι εύκολο να περιοριστεί. Θα πρέπει να ξεχωρίσουν τα πολιτικά συστήματα που ευνοούν την… προοδευτική (να την πάλι η γνώριμή μας λέξη) πλευρά τής θέασης του κόσμου. Να συνειδητοποιηθεί η γνώση πως στο όλο θέμα περιέχονται και οι ανανεωμένες θέσεις τού Πολιτισμού, του οποίου μεγάλο μέρος συμπεριλαμβάνει εκείνες τις τεχνολογίες, που θα σταθούν δίπλα στον ανθρώπινο παράγοντα. Να ακολουθήσουμε επιλογές οι οποίες θα μάς οδηγούν σε νέους δρόμους, προοδευτικά ανατρεπτικούς, με την έννοια της δημιουργικής εργασίας προς ένα μέλλον Γνώσης, Παιδείας και ειρηνικής πραγματικότητας.
Η Πολιτική πλέον θα πρέπει να προσαρμοστεί στην αναγκαία επιστροφή τής ισορροπίας στον Πλανήτη, εάν θέλει να είναι γόνιμη ανανεωτική δύναμη. Να προχωρήσουμε Ε π έ κ ε ι ν α του μίζερου ετούτου κόσμου, για να δημιουργηθεί μια πορεία αποφασιστική και προοδευτική για το παγκόσμιο μέλλον, για τον καθένα μας ξεχωριστά, για την ευεργετική μελλοντική εξέλιξη και την ανατροπή τής πραγματικότητας των σημερινών χαλεπών καιρών…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top