ΑΡΘΡΑ

Εμβέρ Xόντζα ή τo «μαξιλάρι» ως περίκλειστη οικονομία

Πολλές φορές  ένα αόριστο ψέμα για το μέλλον , ίσως να φτιάχνεται μόνο και μόνο για να δικαιολογηθεί η κτηνωδία του παρόντος. Έτσι  σκεφτόμουν καθώς έγραφα τις λίγες  γραμμές αυτού του κειμένου.
Μπορεί κάποιος , εννοώ πολιτικός φορέας να οδηγεί έναν τόπο σε οικονομικό αποκλεισμό μέσα από μία – υποτίθεται – ασφαλιστική δικλείδα ;…Κατά πάσα πιθανότητα ναι και μιλάω για το περίφημο μαξιλάρι που ήδη ξεπουπουλιάζεται…

Γνωρίζοντας μιά κυβέρνηση , πως τόσον η πολιτική της όσο και η αντίληψή της περί δήθεν απελευθέρωσης από δεσμά δεν μπορεί παρά να είναι μιά φούσκα εξαπατήσεως προχώρησε στο αποθεματικό με ημιεκούσιο σκοπό να αποκλειστεί από τις αγορές , εκτός από περιπτωσούλες μικρών ποσών από τις δευτερογενείς….

Έχω πειστεί από μία αλληλουχία διατυπώσεων των κυβερνώντων πως το μάπετ σώου των δήθεν εξόδων μαζί με τους κόκκινους λαιμοδέτες της μιας χρήσεως – σαν τα τεστ εγκυμοσύνης – καθώς και η έγκληση του Γ.Στουρνάρα , του Ευ.Βενιζέλου και όσων πρότειναν την προληπτική γραμμή με πρόσχημα το …μαξιλάρι , δεν ήταν παρά η εσκεμμένη ιδεοληπτική εμμονή περί της αποτυχίας του κοινού νομίσματος…με πρόσχημα το δημιουργηθέν ματωμένο αποθεματικό , που όμως ξοδεύεται χωρίς να αντικαθίσταται δεν είναι παρά η πρωτόλεια αντίληψη , που συνοψίζει στο πρώτο κεφάλαιο του ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ο Άνταμ Σμίθ , μόνο που εκείνος το συνεχίζει και το διακλαδώνει προς την δημιουργική οικονομία…

Δεν διανοούμαι πως δεν επιθανολογείτο η τραπεζική κρίση ως απότοκο των κόκκινων δανείων και της κρίσης εμπιστοσύνης , δεν διανοούμαι πως δεν υπήρχε το ισχυρό σενάριο των παράπλευρων κρίσεων στις ισχυρές γειτονικές χώρες…

Απευθύνονται λοιπόν για ιδεοληπτικούς – εξουσιαστικούς λόγους στις απλοϊκότερες σκέψεις της εγκεφαλικής αμυγδαλής , κλωτσώντας την μόνη διέξοδο οικονομικού κοσμοπολιτισμού , που αφού δεν μπορεί νάναι οι – άγνωστο για πόσο – κεφαλαιακές αγορές ήταν μόνο ο ΕSM..

Τα πιθανολογούμενα έρχονται , τα – ας πούμε – διατιθέμενα ετοιμάζονται προς προεκλογική ανάλωση υπό το ανθρωπιστικό προσωπείο των κοινωνικών αντιμέτρων μα και ως  υποθήκευσή τους έναντι καταστροφικής κατάρρευσης του συστημικού πιστωτικού συστήματος….

Μια ήδη εξαθλιωμένη κοινωνία – οικονομία με αφετηρία το 15 , το επόμενο που μπορεί να περιμένει – με παρούσα την ανυπαρξία ιδιωτικής επένδυσης μα και με την ουσιαστική απόρριψη του Κεϋνσιανού μοντέλου των δημοσίων επενδύσεων – είναι η ντιρεκτίβα προς οικογενειακές καλλιέργειες τομάτας – γεωμήλων , κοκ προς σίτιση και βιοπορισμό και εν συνεχεία η προκαπιταλιστική ανταλλαξιμότητα ή αντιπραγματισμός του τύπου 3 βόδια = 2 άλογα ..
Ο πρωτόγονος αποκλεισμός με όχημα …το » μαξιλάρι » παραπέμπει ευθέως όχι στην Σ.Ένωση , μα στην Αλβανία του Εμ.Χότζα και την πρόδρομη φάση του καθεστώτος Μαδούρο…

Η χώρα με την κατασκευή  του αντιαναπτυξιακού και …αναλφάβητου μαξιλαριού , μπήκε με τον ισχυρό βολοντορισμό των κυβερνητικών στην φάση ενός ιδιόμορφου και υβριδικού κοινοβουλευτικοειδούς ολοκληρωτισμού …εμπραγμάτως πιά…
Υ.Γ….μακάρι να μην εκλεγεί ο φασιστής υπ. Πρόεδρος στην Βραζιλίααν όμως συμβεί , θα έχουμε την ευχέρεια να δούμε τις πολλές ομοιότητες με το αντιδιαμετρικό κατ ΄όνομα καθεστώς Μαδούρο…..Όπως ακριβώς και ο Στάλιν κοπιάρισε το λαϊκό δικαιϊκό μοντέλο του πρώιμου ιταλικού μουσολινισμού..

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top