ΑΡΘΡΑ

Προοδευτικό Μέτωπο; Ας γελάσω…

Φυσικά γελώ σαρκαστικά όταν  επιχειρώ να ανακαλύψω την Ουσία του παραπάνω ορισμού , δεν μειδιώ προκαταβολικά στο όνομά του.Άλλωστε στις ταυτοτικές  αναζητήσεις ο ορισμός εμπεριέχει προκαταβολικά την περιπτωσιακή αυτοδιάθεση  ως όρο εκ των ων ουκ άνευ.

Εδώ τώρα μιας και η Προοδευτική Συμμαχία – να παραλλάξω λιγάκι το ανεπίσημο όνομα – έχει σε αδρές γραμμές προσδιοριστεί , ας δούμε το ανάποδό της , δηλαδή την μη Προοδευτική Συμμαχία σύμφωνα με την κατάταξη , που θα έκανε ο κινούμενος παρατηρητής της Φυσικής.

Έχουμε λοιπόν :

Μη Προοδευτικός – αφού δεν ανήκει στο Προοδευτικό Μέτωπο – είναι ένας πολύ πολύ στριφνός και ξεπερασμένος ανθρώπινος πολιτικός ιδιότυπος , που εμφανίζει μερικά ή και όλα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά…

Θεωρεί  θεμελιώδη  τα βασικά χαρακτηριστικά της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας  δηλαδή κατά πρώτον την εμφανή διάκριση των εξουσιών , στην συνέχεια την αυτονομία των Θεσμών και στο τέλος την αυστηρή ιεράρχησή τους. Στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια  η Παιδεία και η Δικαιοσύνη  έχουν χάσει πολύ από το υλικό , που τις στερεώνει ακριβώς γιατί σε μιάν εθνολαϊκιστική αντίληψη ισοπέδωσης – που την λένε οι Προοδευτικοί ισότητα – η οποία  διατρέχει την πολιτικοκοινωνική ζωή μας επιδιώκεται είτε να εξαφανιστεί η διαφορετικότητα δηλαδή η ανταγωνιστικότητα με όχημα την στρεβλή Παιδεία , είτε να γεμίσει τοξίνες ο τόπος της θεσμικής Δικαιοσύνης καθορίζοντας επιλεκτικά την πολιτική πραγματικότητα , είτε και τα δύο . Παραδείγματα : ομοιομορφοποίηση  της Παιδείας  προς τα κάτω , εισπήδηση της Εκτελεστικής  στην Δικαστική  με όχημα την ηδονή της εξοντώσεως αντιπάλων και με σκοπό την πλήρη άλωση της Δικαστικής. Ονομαστικά λέμε : Ακύρωση του ν.Διαμαντοπούλου , κατασκευή της υποθέσεως NOVARTIS  με πρωτομάστορα τον παντοτινό Προοδευτικό Δ.Παπαγγελόπουλο.

Μη Προοδευτικός επίσης είναι εκείνος , που κατά κανόνα ανήκει στην τωρινή νεόπτωχη μεσαία επιτηδευματικότητα  και προσπαθεί να διακρίνει την – έστω και – οριακή επενδυτική ιδιότητα της κοινωνίας και τις κατευθύνσεις , που δίνει γι ΄αυτήν η κυρίαρχη πολιτική ελίτ. Ματαίως , καθώς η ανάποδη εμπράγματη Προοδευτική  ιντελιγγέντσια  εξαγόρασε την ευμένεια των εταίρων με την δημιουργία μιας εντελώς κλειστής  Πολιτείας αλβανικού τύπου της εποχής του Χότζα , που θυμίζει έντονα τον αυτοθανατούμενο ουροβόρον όφιν.

Μη  Προοδευτικός είναι εκείνος  , που βλέπει – ακόμα και στις προτάσεις της Συντ/κής Αναθεώρησης – , να προτείνονται αποτυχημένα μοντέλα στο Ασφαλιστικό ενώ η κοινή λογική του και μόνο , τον οδηγεί – τον μη Προοδευτικό , πάντα – να ανακαλύπτει τις ωφέλειες του λεγομένου μοντέλου των τριών πυλώνων , που κοπιωδώς έφτιαξε το ΠΑ.ΠΕΙ  και η ομάδα των καθ.Νεκτάριου , Τήνιου.

Μη Προοδευτικός είναι εκείνος , που αρνείται να εξισώσει τον κάθε Γκουαϊντό με τον κάθε Μαδούρο και πολύ περισσότερο να υιοθετήσει τις θεωρίες συνωμοσίας , πρακτορισμού , κοκ που συνοδεύουν οποιονδήποτε θεωρεί την επισιτιστική κρίση και τα λιμικά, σήματα κατατεθέντα  των φαντασιωτικών ονειρώξεων των ενηλίκων της Προόδου.

Ακόμα παρά πέρα δηλαδή αντιδραστικός είναι κι αυτός που κουράστηκε να υποφέρει χάνοντας την οικοσκευή ή το αυτοκίνητό του σε περιοχές άβατα και να ακούει για παχιές αγελάδες κοινωνίας των πολιτών αντί για εναλλακτικά σχέδια εφαρμογής υπαρκτών Νόμων.

Καθόλου Προοδευτικός δεν είναι αυτός , που την κάνει για έξω – κατά το κοινώς λεγόμενο – προκειμένου να μην πεινά όσο εδώ , άσε δε που μπορεί να βρεί και δασάκια ανοιχτής κοινωνίας , τουτέστιν προσοδοφόρας παιδευτικής καινοτομίας και να μπεί έστω κι ως ποδοσφαιρική αλλαγή στα κουλουάρ της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης , καθότι εις την ημεδαπήν  άδομεν σιωπηλώς για τις νιότες παρά τω οράματι του Φιντέλ.

Εντελώς αντιδραστικό καθοίκι  είναι αυτός που γονατίζει ικέτης για μιάν απλή συναινεσούλα σε μικρά ή μεγαλύτερα εθνικά ζητήματα , υποβάλλεται στην βάσανο της ανάλυσης και της επικαιροποίησης και δεν αρκείται μόνο στις εγκαταστημένες αλήθειες – ιδεοληψίες ή όπως έγραφε ο Νίκος Θέμελης ΄΄ Οι αλήθειες των άλλων ΄΄.

Τρισάθλιο συντηρητικό σκουλήκι είναι κι εκείνος , που δεν αντέχει τον ευτελισμό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας , τον κομματισμό της ηγεσίας της Βουλής , την περιφορά σκιών από κόμματος εις κόμμα με κίνητρο και μόνον την ιδιοτέλεια, η οποία εφαρμόζεται ως προσοδοφόρο επάγγελμα .

Άφησα για τέλος  την εξοργιστικότερη μορφή μη Προοδευτικού πολίτη που είναι εκείνη  , η οποία  δεν αναγνωρίζει τον εξευρωπαϊσμό των δραχμολάγνων του 15 , που  θυμάται καμμιά φορά τα Στρατά του κ.Καμμένου που θα εγγυώντο την Ασφάλεια του εσωτερικού εν ή περιπτώσει η τελευταία ήθελε διαταραχθεί από δωσιλόγους οπαδούς του Ευρώ , που δεν παραμυθιάζεται από τα ληγμένα Μνημόνια , της οφείλονται δε και κάποιες εξηγήσεις για το φέσι των 200.000 Ε . Ξέρετε  εκείνη την  διαρκέστατη εκσπερμάτιση κατά συρροήν ανοήτων – μην πούμε τίποτ΄άλλο – , η οποία όμως κάνει το 2014 να φαίνεται ως ουρί παραδείσιο.

Γι΄αυτό λοιπόν κι εγώ εκχωρώ τον ορισμό του Προοδευτικού – φυσικά με την έννοια της επικεφαλίδας  κι όχι την πραγματολογικά αντικειμενική – σε φερέλπιδες καιροσκόπους όλων των σχηματισμών ( μερικοί αγενείς τους λεν και γυρολόγους ή περιηγητές ) , βετεράνους όλων των ιστορικών ρευμάτων του ΠΑΣΟΚ , αν και κυρίως ενός , λαμπρούς πολιτικούς καραδεξιούς που βάζουν στο κάδρο τον Ουτιδανό Τιμονιέρη του τώρα δίπλα στο Σύμβολο της Πίστεώς τους Κ.Καραμανλή και λοιπούς τακτοποιημένους μεγαλοδανειολήπτες  – εν ονόματι του ηθικού πλεονεκτήματος και του προκύπτοντος σωματοτυπικού τσαμπουκά – κάθε χρώματος και εσμού.

Η Προοδευτική Συμμαχία την δουλειά της λοιπόν και μείς οι αποκεί την δική μας .Αρκεί , που ξέρουμε να την διακρίνουμε ακόμα και στα σκοτεινά μονοπάτια του δάσους. Τα άλλα σε κανά δυό μήνες , όχι εκδικητικά  αλλά ταράζοντάς τους στην κανονική θεσμική και άλλη νομιμότητα.

Y.Γ..Ίσαμε τώρα ξέραμε εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς σαν τον Δοξιάδη, τον Ζέππο, τον Κουλουριάνο, τον Γιαννίτση, τον Σταθόπουλο  τον Κρανιδιώτη, τον Βαϊτσο, τον Στουρνάρα, τον Χαρδούβελη, κ.ά. Δεν βαριέστε αντιδραστικά μερεμέτια .

Η  μόνη αλήθεια – σαν το ανύπαρκτο «ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ » του Γ.Βιζυηνού – είναι η υπουργοποίηση των Δ/ντών των Πολιτικών Γραφείων επίσης υπουργοποιηθέντων αγνώστων νεαρών εξωκοινοβουλευτικών ….O TEMPORA , O MORES…..της ευρείας Προοδευτικής   Συμμαχίας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top