ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και Θεσμοί: προς έναν αδήλωτο ολοκληρωτισμό

Άπαξ και θραύστηκε  το – ας πούμε – σιδηρούν προσωπείον της παρούσας εξουσίας, μόνον επιχειρήσεις ωσμώσεων ανάμεσα σ΄αυτήν και στους πιο πολλούς θεσμούς, που συνέχουν οργανικά  την ελληνική Πολιτεία, βλέπουμε.

Άπαξ και ο χρόνος συνεχίζει την προδιεγεγραμμένη πορεία του, προδιαγράφοντας συνεπώς και το καθορισμένο λυκόφως  του κοινοβουλευτικού – όχι όμως κοινωνικού – συριζανελισμού , μόνον βίαιες  αντεπιθέσεις του κλασσικού πελατειακού κοινωνικού στάτους παρατηρούμε.

Άπαξ  και η κοινωνία – εμείς ή οι περισσότεροι από εμάς- επιδεικνύουμε και ταυτοχρόνως αποδεικνύουμε  την ισχύ της λήθης , την ισχύ της απουσίας  μιάς στάσης επικριτικής και διαρκούς  προς τον παρόντα συσχετισμό εξουσίας – παλιότερο παράδειγμα η σχεδόν αποενοχοποιημένη περίοδος Βαρουφάκη  και κοντινότερο η αρχόμενη λησμονιά των δολοφονημένων στο Μάτι – , τόσο ο τελευταίος θα μηχανεύεται όλο και πιο δόλιους τρόπους μόνιμης εγκατάστασης της κοσμικής του εξουσίας μέσα στον κοινοβουλευτισμό.

Το  συλλογικό ασυνείδητο – μα συχνά και το εξατομικευμένο – εγκαθίσταται δια της βασιλικής οδού της ποιοτικής σμικρύνσεως των Θεσμών , ωσότου αυτοί να γειτνιάσουν ως προς το μπόι μ΄αυτό και φυσικά με την νομιμοποιημένη κυβερνητική εκπροσώπησή του.

Δείτε λοιπόν συμπυκνωμένα τι έχουμε μέσα σε ένα –ενάμιση μήνα μόνον , από τους τελευταίους 3-4 πιθανώς ως τις εκλογές.

  1. Τον Οκτώβριο δρομολογείται πλήρως και βιαστικά μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την ΠΓΔΜ , που θα μπορούσε να είναι λιγότερο αμφιλεγόμενη αν δεν ήταν αποκλειστικά υπόγεια εντελώς , ατάκτως ερριμμένη κυριολεκτικώς  και οιονεί αντιπολιτική ως προς τον τρόπο , που δουλεύονται τα εθνικά ζητήματα.
  2. Προηγουμένως σε μια προσπάθεια να καλυφθεί στην μνήμη το ΜΑΤΙ , είχαμε την ΔΕΘ επενδεδυμένη  με την πέπλο της εικονικής διακοπής των μνημονίων , των αμέτρητων αντιμέτρων – παροχών μα και με το σάβανο – λευκό κι αυτό – της νέκρωσης κάθε συναλλαγής δανειακού τύπου με τον άλλο κόσμο….τα spreads εδώ δείχνουν την αλβανοποιημένη ανυποληψία της οικονομίας και των ταγών της.
  3. Κι όταν αυτά όλα τείνουν  να παγιώνονται, ακολουθούν οι προαναγγελίες περί φυλακών , που ακριβώς την μεθεπομένη έβγαλαν στην σέντρα πολιτικά πρόσωπα για το ΚΕΕΛΠΝΟ , με διαρρεόμενες πληροφορίες που ακουμπούν στην γελοιότητα όσο περίπου και η πρώτη NOVARTIS. Εδώ έχουμε μια καθαρή πολιτική συναλλαγή ποιοτικών χαρακτηριστικών ανάμεσα στην κυβερνητική εξουσία και σε τμήμα του Δικαιϊκού Θεσμού , όπου το τελευταίο δεν διστάζει να βάλλει δολίως κατά άλλων κομματιών του ίδιου Θεσμου ….Υποθέσεις Παπαγγελόπουλου , Ράϊκου , Τουλουπάκη .
  4. Κι όταν επίσημα γίνονται αυτά έχουμε την προφυλάκιση – ακραία αντίδραση των δικαστών σύμφωνα με ειδικούς – παλαιού κορυφαίου πολιτικού στελέχους δια του οποίου επιχειρείται να σπιλωθεί σύμπας ο πολιτικός τόπος της Μεταπολίτευσης ως γεννήτορας τέτοιων φαινομένων.
  5. Αφού καταλαγιάζει ο όποιος θόρυβος κι όλοι υπονοούν πως η υπόθεση ήταν ήδη προεξοφλημένη από ετών – πολιτικά , επικοινωνιακά – , τότε εμπλέκεται με υφέρπουσες φήμες ο Κ.Σημίτης – τον οποίο ψάχνουν απεσταλμένοι του κ.Παπαγγελόπουλου στις εταιρείες οπλικών μοντέλων της Γαλλίας  – ώστε να απαντηθεί το τρικουπικόν ΄΄ τις πταίει ΄΄.
  6. Μετά λοιπόν και την εμπέδωση  στο κάδρο , του μονίμως βαλλόμενου και μηδέποτε υπόπτου Κ.Σημίτη – βλέπετε τις ιδιότητες της προπαγάνδας , που συνδυάζει το γηπεδικό ΄΄ μίλα ρε , ζήτα συγγνώμη ρε ΄΄ και τις πρόνοιες της απλοϊκής  σοφίας του παλαιού Γκέμπελς – , ανοίγουμε το κουτάκι της Πανδώρας και βγάζουμε τον κ.Ιωάννη Λιάπη , κατά την ιδιότητα Κυρό Ιερώνυμο.
  7. Την ώρα που το ελατήριο του κουτιού τινάζει τον Ιερώνυμο , στα πλαίσια του – θρησκοληπτικής ιδιότητος – μότο ΄΄ βαφτίζουμε το κρέας οψάριον ΄΄ , αναμειγνύουμε λέξεις καινούργιες όπως ουδετερόθρησκος , διακριτότητα ρόλων γενικώς , κοκ . Την παρουσία των λέξεων ακολουθεί το δυνάμει Σύμφωνον – εκτιμώ μιας προεκλογικής χρήσεως – Τσίπρα , Ιερώνυμου. Τα ξέρετε…ίσως όμως δεν προλάβατε να διαβάσετε τις γνώμες των κ.κ. Κτιστάκη , Βενιζέλου , Κονιδάρη που κονιορτοποιούν τα οφέλη όπως παρουσιάστηκαν της προθετικής αυτής Συμφωνίας.
  8. Κι εδώ λοιπόν ο ΠΘ και ο αιώνιος πολιτικός του σύζυγος Παναγιώτης Καμμένος ( εμμέσως έχουν μηνυθεί και οι δύο από τον Νίκο Κοτζιά , για να συνεννοούμαστε ) εναγκαλίζονται τον Εκκλησιαστικό Θεσμό , ταυτίζονται όσο ποτέ άλλοτε , κάνουν πράγματα που ο Καραμανλής , ο Ανδρέας , ο Μητσοτάκης , ο Σημίτης , ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος ούτε θα σκέφτονταν. Παραχωρούν κατά το ήμισυ εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο και διεκδικεί η Εκκλησία , στην Εκκλησία , τζογάρουν με την μισθοδοσία των 10000 κληρικών και εφευρίσκουν ένα ΕΣΠΑ αλά Ελληνικά..Η συναλλαγή της σιωπής με οικονομικά  κίνητρα και την απευθείας  έμμεση δωροληψία του επικεφαλής του Θεσμού , ώστε να συναινέσει στο εικονικό άδειασμα 10000 θέσεων που θα καλυφθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα με διορισμούς ( Δ.Τζανακόπουλος  7 Νοεμβρίου ).
  9. Ανάμεσα στις παραγράφους 7 και 8 λησμόνησα να παρεμβάλλω την Σ/κη Αναθεώρηση , η οποία αφού περιπλανήθηκε εικονικώς πάλι στις ελληνικές ατραπούς καταλήγει στην Βουλή με ενδόμυχη επιθυμία την μερική αλλαγή της φύσεως του πολιτεύματος και την πλήθυνση των αμεσοδημοκρατικών  διαδικασιών σε βάρος του κοινοβουλευτισμού , που σταδιακώς θα υποτιμάται.

Είναι πολλά για να πούμε πως δεν τρέχει τίποτα , είναι πολλά που κάνουν αρκετούς από εμάς να διαβλέπουν την  επικαιροποίηση του πρώιμου μουσολινισμού – που στους Θεσμούς ενέπνευσε και τους μπολσεβίκους –  με μια διαφορά : εκεί κατασπαράσσονταν οι Θεσμοί μείον την Μοναρχία , εδώ οι χειρότερες συμπεριφορικές πτυχές ανάμεσα σε συμβαλλόμενους, εμφανίζονται υπό την προβειά της ιδεολογικής συναλλαγής , της αξιακής εκπτώσεως , της παραχωρήσεως οντότητας …ώστε να μπορεί ο τωρινός αρχηγός του εθνολαϊκισμού να εκπροσωπεί τους αλλοιωμένους Θεσμούς , σε ένα μεταμοντέρνο Παζολινικό Σαλό. Η Δικαιοσύνη , η Παιδεία , η θεσμική Διπλωματία , η θεσμίζουσα Ορθόδοξη Εκκλησία , η Κοινωνία των Μέσων , κοκ   βρίσκονται σε ένα ατέλειωτο σαδομαζοχιστικό ηδονικό παιχνίδι εναγκαλισμού με την Εξουσία , ώστε με τα τωρινά μέσα και τους αναπόφευκτους περιορισμούς να φτιάξουν έναν διαρκή εθνολαϊκιστικό κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό – που ενίοτε θα αποσύρεται , ώστε να επανέλθει – , χωρίς διάκριση ουσίας των εξουσιών.

Κάπου εδώ είμαστε τώρα , περιμένοντας παρόλα αυτά τις εκλογές , που πάντα αφήνουν κάποιους βαθμούς ελευθερίας προς αξιοποίηση.

Δυστυχώς – και τελειώνω – η περίπου συνταύτιση της  ΝΔ με την προσυμφωνία ΠΘ-Αρ/σκόπου  και οι αμήχανες  μη συνεκτικές δηλώσεις του ασπόνδυλου ΚΙΝΑΛ , πιστοποιούν πως το πελατειακό κράτος που επαναδιακονούν και αυτά με τις τοποθετήσεις τους ελλοχεύει ή ίσως παραμένει ( όπως και πριν ) εδώ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top