ΑΡΘΡΑ

Όταν έκλαψε ο…Χουάν Περόν

Ο Στρατηγός  Περόν , όπως ίσως γνωρίζετε ήταν ένας αρνητικά χαρισματικός δεσποτικός τύπος , που ηγήθηκε επί μακρόν της Αργεντινής νομότυπα , ενώ προς τα τέλη του 50 επεχείρησε και την χούντα του. Ο Περονισμός έκτοτε καθιερώθηκε ως ένα ολιστικό σύστημα διακυβέρνησης , το οποίο σε παραλλαγές του φοριέται ακόμα υπό δραματικές συνθήκες  σε τόπους της Λ. Αμερικής , ενώ παραλλακτικά εμφανίζεται με το μοντελάκι του αριστερόφρονος ή δεξιόφρονος εθνολαϊκισμού στην Ελλάδα , στην Πολωνία , στην Ιταλία…για την ώρα…

Τον Περονισμό λοιπόν τον κατέγραψε αναλυτικά ο μεταμαρξιστής συμπατριώτης του Στρατηγού , ο κοινωνιολόγος Ερνέστο Λακλάου μέγας οπαδός του εν λόγω κορπορατιστικού μοντέλου.

Βέβαια για νάμαστε ειλικρινείς ο Περονισμός δεν είναι παρά μια απεικόνιση σε άλλους καιρούς και σε άλλη ήπειρο του πρώιμου μουσολινισμού των facio. Άλλωστε μεταπολεμικά η Αργεντινή κυρίως και η Βραζιλία φιλοξένησαν πολλούς φασίστες ή ναζιστές καταζητούμενους από τον Αϊχμαν και τον Γιόζεφ Μένγκελε της ευγονικής ως τον Υπουργό Ασφαλείας του Μεταξά Κων/νο Μανιαδάκη.

Τώρα γιατί τα λέμε όλα ετούτα…Να , παρατηρώντας την αύξουσα σύνθεση του Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ , βλέπουμε – σε πρώτη ανάγνωση συμβολικά – την εφαρμογή όλων των συνθετικών κανόνων , που διέτρεχαν τα ιδεολογικά περιγράμματα του Περονισμού. Ξέρετε ο Περονισμός – όπως  με βιαιότητα και ο Μουσολινισμός – ήταν στην ουσία μια κρατική κεφαλή σε μορφή κόμματος με υποστηρικτικά σωματικά μέλη τις κανονικές κομματικές συνιστώσες , που τις ενσωμάτωνε…και ριζοσπάστες και κομμουνιστές και καθολικοί και άθεοι και ακροδεξιοί και στρατιωτικοί και τεχνοκράτες.Ένα ασύλληπτο μείγμα όπου από την επιχείρηση ως το συνδικάτο , και από την Δικαιοσύνη ως την Αστυνομία όλα ήταν ένα in extremis  Κράτος  δίχως ποιότητα μα με λαϊκισμό περιπτωσιακό για όλους.

Η επίκαιρη καρικατούρα του Περονισμού εν Ελλάδι δεν είναι παρά ο ΣΥΡΙΖΑ είτε στην συσκευασία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είτε σ΄αυτή  της ΣΥΡΙΖΑ-Πρ.Συμμαχίας. Μεταξύ μας τα δυό κοστούμια αλληλοπεριέχονται , οπότε μιλώντας για το όποιο ένα εννοούμε ταυτοχρόνως και το άλλο.

Έτσι λοιπόν εμφανίζεται  η επιχειρηματική κρατικοδίαιτη εκπεσούσα ελίτ  με εκπρόσωπό της ένα σημαδιακό γόνο – αντιπρόσωπο , είναι η παλιά αντιμνημονιακή φιλοβασιλική Υπουργός Τουρισμού εξ ΑΝΕΛ – τι σύμπτωση …στην πολιτική επέστρεψε από την Αργεντινή , όπου είχε μετακομίσει , όταν αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Δ.Αβραμόπουλο ..έχουμε στην κυβέρνηση την οργανική ταύτιση Κράτους – Ε.Δ. δια του νεοσυριζαιοανελίτη ΥΠΕΘΑ Ναυάρχου Αποστολάκη , πέριξ όλων αυτών βετεράνους Σ/δημοκράτες  ή  φαιδρούς παραδοσιακούς λαϊκιστές της  συντηρητικής παράταξης ή ανανήψαντες κλασσικούς παλαιονεοκομμουνιστές . Αθροίστε την  προσκόλληση  της λοιπής διαχρονικής ολιγαρχίας  και την πρωτοφανή σύμπτωση της θέσμιας οργανικής εκκλησιαστικής εξουσίας  και βλέπετε εικονογραφημένο το τροπάριο ΄΄ ΑΙ  ΓΕΝΕΑΙ  ΠΑΣΑΙ ΄΄.

Η άθροιση των παραπάνω δεν προκύπτει από κάποια , έστω , ευκαιριακή ομογενοποίηση όπως συμβαίνει στις συνήθεις  αμφοτερόπλευρες διευρύνσεις των κλασσικών  δυτικών δημοκρατικών κομμάτων.

Ούτε είναι η εξουσία μόνο στην μορφή υπουργικού ή άλλου θώκου .Είναι η διακονία της  ανάληψης της εξουσίας  από ένα απολιτικό , αταξικό υπερσύστημα στην μορφή φορέα , που συνήθως θα αλβανοποιεί την κοινωνία και μετά για λίγο θα την διεθνοποιεί και τανάπαλιν.

Ο Περονισμός δηλαδή αν βάλετε και το 1ο εξάμηνο του Βαρουφάκη και της παρολίγον χούντας. Τόσες ομοιότητες. Βέβαια υπάρχουν και χυδαιότεροι Περονιστές σαν την ΛΑΕ ή την ΠΛΕΥΣΗ ή την Ραχήλ ή την ΜεΡα.

Οι αλήθειες στις κοινωνίες είναι οιονεί εμπειρικές , άρα αναγνωρίσιμες …όμως το ζήτημα είναι ο συγκυριακός χαρακτήρας μιας μέσης καλής δημοκρατικής διαχείρισης των κοινών , που να δύναται να ιαίνει από τις τοξικότητες των εθνολαϊκιστών.

Ευτυχώς παρά τις μέγιστες  καταστροφές ο Περονισμός του μορφώματος ΣΥΡΙΖΑ , είναι η πλέον κωμική καρικατούρα του λατρευτού του Περόν.

Γι  αυτό και κλαίει από τα γέλια – σαν τις φατσούλες του fb – ο προ πολλού αναχωρήσας Περόν …η αλλιώς όπως το λέμε στον τίτλο : όταν έκλαψε …ο Χουάν Περόν.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top