ΑΡΘΡΑ

H διπλή ζωή του ΚΙΝΑΛ

Πριν 10 μήνες η παράταξη, που κυρίως εκπροσωπείται από το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την διεύρυνσή της στο όνομα ιστορικισμών και ολίγου προγραμματικού λόγου….η θεμιτή κομματική επιβίωση του γλισχρού ΠΑΣΟΚ και η πολύ μεγαλύτερη αντίστοιχη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ μαζί με την καλή συμμετοχή του Γ. Καμίνη, οδήγησαν σ΄αυτό ακριβώς που όλοι διέβλεπαν ….την συνύπαρξη για επιβιωτικούς λόγους….

Δεν γνωρίζω σε βάθος την ακριβή φύση των διαφορών μα η μόνη συγκολλητική ουσία ήταν ο δυνητικός αρχηγισμός και ο συνακόλουθος παραγοντισμός…

Στα πλαίσια αυτά δεν πρέπει να λησμονούμε πως οι μείζονες αποφάσεις αυτού του απαθούς υβριδίου πάρθηκαν σε απευθείας συζητήσεις δύο παλιών αντιπάλων , που οι περιουσίες – προίκες τους , τους διασταύρωσαν….το όνομα , οι διορισμοί , οι αποκλεισμοί , οι διθύραμβοι των στελεχών του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για την Φώφη ( προφορικώς και γραπτώς ) και αντίστροφα αν και λιγότερο φανατικά….

Όπως και στην Επιτροπή διαλόγου , έτσι κι εδώ το ζήτημα παπλώθηκε μα με το καλοκαίρι βασιλείς , βασίλισσες , αυλάρχες , υπασπιστές βρέθηκαν σε πολιτικώς αδαμιαία περιβολή.

Ακριβής νομοτέλεια ήταν όλο ετούτο , μιας και το πολιτικό στίγμα εμπεριείχε απαρχής ιδιότελεια και μόνον… καθισματάκια ελαφρού βάρους που τα παίρνει ο άνεμος ή ο διάβολος….

Εδώ ήμασταν και βλέπαμε την ταινία του Κισλόφσκι » Η διπλή ζωή της Βερόνικα » , όπου Βερόνικα το ΚΙΝΑΛ….άλλο το πρωί , πολλά και διάφορα το βράδυ….

Σαν τους ασταθείς γάμους μικροσυμφερόντων , από περιπτώσεις των οποίων βρίθει το Οικογενειακό Δίκαιο…Κι αν δεν ήταν το Μακεδονικό θάταν ή θά είναι κάτι άλλο….

Προτείνεται από αρκετούς η ανασύσταση του μη διαλυθέντος ΠΑΣΟΚ – κι εδώ φαίνεται η επιφυλακτικότητα των πρωτουργών για τις ίδιες τους τις πράξεις – ως απάντηση .

Το ΠΑΣΟΚ έχει μικρή δυναμική σταθερή μα μικρή – κι άλλωστε γι ΄αυτό προσπάθησε να διευρυνθεί…

Νομίζω πως μόνον οργανωτικά μπορεί να σταθεί μα θα καταρρεύσει ….μ΄όλο τον σεβασμό είναι τα μαλλιά του πνιγμένου……

Είτε το ΠΑΣΟΚ γίνεται άλλο από αυτό που παραμένει – που δοκιμάστηκε όμως πέρυσι τον Αύγουστο ως ιδέα και αστόχησε εκ του αποτελέσματος – είτε όσοι νομίζουν πως το οφείλουν στον τόπο και και στο χώρο , προβαίνουν στην ιδρυτική διακήρυξη – καθαρά και ξάστερα – νέου φορέα του Κέντρου , του οποίου η όποια δυνητική δυναμική θα απορροφήσει εκ των πραγμάτων τις σπαρασσόμενες δυνάμεις , τα κομμάτια τους μα κυρίως και απευθείας τους ανθρώπους που θέλουν καθαρό πολιτικό πρόταγμα , ιεραρχήσεις , προτεραιότητες…..

Οι Κινέζοι λένε : » εννιά φορές θα πέσω , δέκα θα σηκωθώ » , κι αυτό ισχύει για το Κέντρο ….φυσικά κατά την γνώμη μου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top