ΑΡΘΡΑ

H πολιτική αλλαγή με άλλο ..μ ά τ ι

Λέω   μ ά τ ι  στην επικεφαλίδα , οπότε να πούμε δυό πράγματα κι αποδώ για την περίεργη , σε πρώτη και δεύτερη ανάγνωση ,  τοποθέτηση στην θέση του ΓΓ ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. του κ.Τσουβαλά . Χωρίς κλαυθμούς και οδυρμούς καθώς ετούτη η τοποθέτηση δεν παρήγαγε  φυσικές καταστροφές  μα ανέσυρε νωπές μνήμες , ίσως δια παντός ανεξίτηλες .

Προσπερνώ πολλά οργισμένα που γράφτηκαν , τα περισσότερα ορθώς – κι από μένα λέχθηκαν , επίσης – για να πω πως ο εν λόγω κύριος έχει δικαστικώς νομιμοποιηθεί ως ανεύθυνος του δυστυχήματος στην βάση της λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας αφενός  και της επικουρικής δραστηριότητος εν προκειμένω της ΕΛΑΣ , στην οποία τότε ήταν επικεφαλής. Όμως κάθε τι νόμιμο –γενικώς – δεν είναι και ηθικό , μιας και η συλλογική μνήμη έχει συγκρατήσει , μεταξύ των άλλων , δυό πτυχές εκείνου του φρικτού δρεπανηφόρου απογεύματος , που αφορούν στην ΕΛΑΣ .

Το ένα είναι οι αμήχανοι πανικόβλητοι τροχονόμοι , που μη ξέροντας τι να κάνουν έστρεφαν τα οχήματα προς τα εκεί που πήγαινε η φωτιά ενώ σε λίγη ώρα πολλοί από αυτούς , ως τραγικοί αμφίσημοι  ήρωες , έσπευδαν υπό την ανθρωπικήν ιδιότητα να συνδράμουν με κίνδυνο και της δικής τους ζωής.

Το δεύτερο είναι η παρουσία του – και μάλιστα με αυστηρότητα ύφους – σ΄εκείνο το περίφημο συμπόσιο της αποκρύψεως των ζημιών και των νεκρών , πράγμα που είμαι βέβαιος πως κι ο τότε ΠΘ θα θέλει πλέον να λησμονήσει. Προκύπτει δηλ. ζήτημα συμπεριφοράς  και εκφοράς δημοσίου – κι όχι προσωπικού – Ήθους  στις στιγμές εκείνες . Χίλια δυό άλλα προσόντα κι αν υπάρχουν , η εκφορά Ήθους στην ώρα του αφανισμού είναι ο Κριτής ..και τον έκρινε ως προς αυτό .

Κατά συνέπεια το ζήτημα δεν αξιολογείται ως υπόθεση ποινικής ή άλλης ευθύνης – που δικαστικά δεν έχει  , αλλά ως ηθικό συμβάν . Και νομίζω πως , όταν κάτσει ο μαζεμένος γενικά κουρνιαχτός των 5-6 ημερών , η υπόθεση θα θεραπευθεί αρμοδίως αφήνοντας όμως μια πρώτη ουλή .

Ωστόσο και κυρίως ….

….αποτελεί καταστροφική υπερβολή το μην βάλεις κι άλλες επετειακές – υπό την ευρείαν έννοια – στιγμές στο τάσι της ιδιότυπης ζυγαριάς .Σαν τι ; Να θυμάμαι έτσι απλά , όπως κι εσείς , τις πρώτες αντίστοιχες ώρες της κυβερνήσεως του 15 , που μόλις απήλθε.

Τον Γιάνη Βαρουφάκη να είναι έτοιμος να δώσει μπουνιά στον Γερούν , τον τότε Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μαρτίνο Σουλτς  να φεύγει τρέχοντας και φοβισμένα από την συνάντηση με τον ΠΘ Αλ.Τσίπρα , πάλι τον Γιάννη να κάνει αντίσταση μη παίρνοντας επιστροφές από ομόλογα που κάθονταν και περίμεναν , τον εργολήπτη Δ.Ε. Α. Φλαμπουράρη , υπεύθυνο πιστοληπτικών συνεργειών της Κυβέρνησης να διερωτάται -με την φραπεδιά – περί του ποιος χρωστάει σε ποιόν και να λέει πως στην τελική όλα είναι ατμός , κανένας δεν χρωστάει σε κανέναν….και σιγά σιγά οι αχρείαστες στάσεις πληρωμών με εισηγητή τον Π.Λαφαζάνη , ώστε τα κονδύλια να γίνουν συντάξεις – μισθοί  ώστε να μην υποχωρήσουμε  παίρνοντας  αυτά που δικαιούμαστε ….όλα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ του Υπ. Γεωργίας  ξεκίνησαν …στην πορεία προς την δραχμή …την οποία ανοιχτά προπαγάνδιζαν όλοι πλην Χουλιαράκη – άλλο μυστήριο κι αυτός – με υπεύθυνους αντιφωνήσεως τους πάντες , από τον Κ. Λαπαβίτσα ως τον δικαστή Π.Νικολούδη , από την Ζ. Κωνσταντοπούλου  και τους ανυπόδητους συνεργάτες της  ως τον ίδιο τον τότε ΠΘ και τον κακό – και καλά – συγκυβερνήτη Π. Καμμένο , επιχειρηματία σήμερα πολλών και διαφόρων επιτηδεύσεων.

Σήμερα , με την παραμένουσα υπόμνηση και αναμονή , του συμβολικού κορυφαίου ζητήματος μνήμης στο ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ τι έχουμε ως πρώτες δοκιμαστικές ενδείξεις , καθώς  επίκεινται οι προγραμματικές δηλώσεις ;

Άμεση τροποποίηση του Ασύλου , εκείνου που τον τελευταίο καιρό , επέτρεψε να φτιαχτούν αυθαίρετα ναρκεμπόρων και παραβατικών εντός Πανεπιστημίων , εντός Δημόσιας Περιουσίας.

Προγραμματισμός για παρεμβάσεις σε άβατα εγκληματικότητος κάθε χροιάς μα και την απάντηση των επινοικιαστών των αβάτων προς τον Υπουργό , πως έτσι και τολμήσει θα χυθεί αίμα. Σαν και το αίμα τότε του υπασπιστή αειμνήστου Βασιλάκη , ας πούμε. Ή πρόσφατα στην Athens Voice.

Α , μην ξεχάσουμε και το πρώτο δειγματολειπτικό του επιτοκίου του 7ετούς ομολόγου για περίπου 2,5 δις : 1,88%.

Βλέπουμε μια τάχυνση των διαδικασιών του Ελληνικού , συμβολική επένδυση μα ταυτοχρόνως ουσιώδης , με την απόρριψη από το ΣτΕ των μόνιμων περιβαλλοντικών – αρχαιολογικών αιτιάσεων , που συνήθως γίνονται για να επιβληθεί η ακινησία και να μην χάσουν το συνήθειο τους 200 καθ΄έξιν ή επάγγελμα ακτιβιστές – που λένε – , μα να μαραζώνουν δεκάδες δράσεις και συνακόλουθα να πεινάνε εργάτες , επιστήμονες , προμηθευτές  με  επενδυτές να χάνουν τα λεφτά τους χάριν του Καφκικού Κρατισμού.

Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι είπε  ,πιθανόν και με έπαρση ο Υπουργός ,- όμως δεν είναι το μείζον αυτό – εννοώντας την παρακρατική μεθόδευση του ΑΜΚΑ ως χρηστικού εργαλείου λαθραίας εισόδου – εξόδου και αυτοί που κάμανε τα κόλπα , βρε ναι… οι φιλάνθρωποι , στις 17 Ιουνίου ψέλλισαν κάτι ανθρωπιστικά του στυλ …η ζωή είναι μοναδική για όλους , λες κι όλοι έμεις είπαμε κάτι άλλο ή είπαμε οι διαθέτοντες την συνήθη κάρτα να μην έχουν την ίδια με μας περίθαλψη , καίτοι ημιάθλια για αμφότερους.

Ακούω να εγκαλούνται οι κυβερνώντες , από το ΚΙΝΑΛ κυρίως , για τον τρόπο στελεχώσεως της  Κυβερνήσεως ΑΕ – που λέει κι ο Αρχηγός της μείζονος Αντιπολιτεύσεως Α.Τσίπρας – και να υπενθυμίζουν την τοποθέτηση με διαγωνισμό των ΓΓ που τότε είχαν θεσπίσει. Εξαίρετη ιδέα , μόνο που η ζωή έδειξε πως χρειάστηκαν 2 χρόνια για να τοποθετηθούν , τις αρμοδιότητες ασκούσαν ίσαμε τότε Γ.Δ/ντες με ο, τι αυτό συνεπάγονταν και τα Υπουργεία ανά δίμηνο άλλαζαν περιεχόμενο και όνομα , όπως λέγαν οι πειραματικοί ομόκεντροι κύκλοι του ΓΑΠ. Καταλαβαίνετε  τους δαιδάλους του ελληνικού Κρατισμού από το ο, τι κανένας ΠΘ από τον Κ.Σημίτη  ως τώρα – του Α.Τσίπρα περιλαμβανομένου – δεν μπόρεσε να επιβάλλει λιτό αριθμητικά Υ.Σ . 20 ανθρώπων όπως αλλού . Απλώς δεν δουλεύει , δεν υλοποιείται στην χώρα των πολλών και επικαλυπτομένων αρμοδιοτήτων και των πάμπολλων δημοσίων υπαλλήλων ανεξιχνιάστων αρμοδιοτήτων .

Κλείνοντας να αναφέρω πως το πυκνό διάστημα ως τον Δεκέμβριο θα δώσει πολλές ειδήσεις για τα Θεσμικά…Σύνταγμα , Εκλογικό , Προεδρία , Αναθεωρήσεις  αλλά και θα τροχιοδρομήσει τις πρώτες ράγες του οικονομικού μοντέλου που θα δώσει ελπίδα κι ανάσες , σαν κι αυτές που είχαμε μισοδεί τον χειμώνα του 14.

Είπα θεσμικά και η σκέψη ασυναισθήτως πάει – χωρίς ίχνος προσωπολατρείας – στον κοινοβουλευτικώς απόντα Ευ.Βενιζέλο …η ιστορία θα κάνει λογαριασμούς , ήδη έκανε και συνεχίζει.

Κατά συνέπεια και υπό την αίρεση της χρόνιας αποτελεσματικότητας  στον δρόμο προς το κανονικό – με πολλά πίσω στην πορεία , λάθη , συμβιβασμούς , απογοητεύσεις – ας βάλουμε στο τάσι της ζυγαριάς κι όλα ετούτα κι όσα άλλα παρεμφερή λησμόνησα μαζί με το ατόπημα – που θα λυθεί , ελπίζω – του ΓΓ.

Άλλο ζήτημα το σφάλμα κι άλλο το τσουβάλιασμα των πάντων , που αδικεί συχνά και τον ίδιο τον θυμό .

Το δίκιο είναι ζόρικο μα οφείλουμε να το ιχνηλατούμε εξαντλητικά έως νευρώσεως.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top