ΑΡΘΡΑ

O Γιώργος Παπανδρέου ως άποψη εντός του ΚΙΝΑΛ

Ο πρ.ΠΘ  κ. Παπανδρέου  παρουσιάζει  μιά μοναδική  ιδιαιτερότητα : είναι κομματικός συνιδρυτής  μιας ασταθούς ομοσπονδίας κομμάτων , του ΚΙΝΑΛ , στην οποία τον  βαρύτερο – έστω και απισχνασμένο ρόλο – έχει το κόμμα ΠΑΣΟΚ  του οποίου υπήρξε Πρόεδρος ο ίδιος από το 2004 ως το 2012.

Την  Κυριακή  8 Ιουλίου 2018  δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη εφημερίδα  ΄΄ ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΄΄ συνέντευξή του .

Κεντρικό σημείο της – που προβλήθηκε άλλωστε κι από την εφημερίδα – είναι η  επαναφορά  ή καλύτερα η επανάληψη της θέσης του για μια ΄΄ ..συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ΄΄ . Βεβαίως εδώ ανακύπτει το μεταφυσικό πλέον ερώτημα ποιες είναι αυτές , οπότε απαντώντας με επιχειρήματα παλαιοτέρων αντιλήψεων  προφανώς υπονοείται μία δυνητική όσμωση του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αδιευκρίνιστο – για την ώρα – χρόνο.

Βέβαια θυμάμαι πόσο πολύ είχα προσωπικά χαρεί με την εκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ επί Προεδρίας του με τον Στ.Μάνο , που εκτιμώ απεριόριστα και διαφωνώ ελάχιστα. Τώρα δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις , είναι απλώς ο ίδιος  ο κ.Παπανδρέου και το μικρό κόμμα του σε άλλους ρόλους , άλλης εποχής.

Φυσικά παρεμφερείς απόψεις – κι απόσο διαισθάνομαι , χωρίς να μπορώ να το αποδείξω – εκφέρονται λιγότερο ή περισσότερο κι από άλλους , ωστόσο το ειδικό βάρος – και του ονόματος – δίνει πιο έντονη χροιά σ΄αυτά που διατυπώνει ο πρ.ΠΘ.και  Πρόεδρος της πάλαι ποτέ Β’ Διεθνούς , που τώρα απλώς αποκαλείται Σοσιαλιστική Διεθνής .

Αναδεικνύονται λοιπόν κάποιες – μάλλον δύο – σαφείς πολιτικές τάσεις για την περισσότερο ή λιγότερο άμεση συμπεριφορά του ΚΙΝΑΛ μετεκλογικά , αν και για νάμαστε ειλικρινείς δεν είναι βέβαιο πως το εκλογικό όνομα θάναι το ίδιο.

Είναι η γνωστή θέση – και του κ.Παπανδρέου – περί προοδευτικών δυνάμεων , η οποία παραπέμπει περισσότερο σε έναν  ξεπερασμένο από την ζωή πολιτικό ιδεαλισμό , πολλώ δε μάλλον όταν στην ομπρέλα του από κάτω την δεσπόζουσα θέση κατέχει ο κατ΄εξοχήν εκπρόσωπος των θεωρημάτων του Λακλάου  και συνακολούθως του πιο οργανωμένου δυτικού εθνολαϊκισμού . Αυτό βέβαια λέει πολλά , αλλά μπορεί κανείς να αντιτείνει πως τόσο στην ΝΔ όσο και στο παλαιό ΠΑΣΟΚ υπήρχαν ακατέργαστες εθνολαϊκιστικές  δυνάμεις.Σωστό μεν , μερικό δε καθώς ενυπήρχαν μειοψηφικά  και εντέλει εντός των ορίων πολιτισμού του δυτικού κεκτημένου.

Η θέση αυτή , όπως κι αν εκφράζεται , από όποιους κι αν εκφράζεται  δεν παίρνει υπόψιν τα πραγματολογικά στοιχεία αφενός  της διακυβέρνησης και του πολιτεύεσθαι από τους τωρινούς κυβερνήτες , αφετέρου τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία που ανακύπτουν ως αποτελέσματα  οικονομικών και θεσμικών χρήσεων πριν και τώρα .

Κατά συνέπεια και δοθέντος του εκλογικού νόμου είναι μια θέση  με το μάτι προς το δεύτερο εκλογικό μέλλον μα με όρους ετοιμασίας από τώρα. Η ζωή απέδειξε πως  είναι αλυσιτελής και επικίνδυνη , με χαρακτηριστικά πολιτικής παρανοϊκής ψύχωσης .

Η άλλη  γνώμη , οργανωμένη ιδεολογικά μα όχι ιδεαλιστικά , απλώς με όρους δημοκρατίας , εμπειρισμού και κανονικής ρεαλιστικής ανάγνωσης των γενομένων είναι αυτή που ξεκινάει από τους ορισμούς του εύρους του εθνολαϊκισμού για να καταλήξει στο αποτέλεσμα της πολιτικής εξισώσεως , που λέγεται εδώ στρατηγική ήττα του Συριζα  και απόπειρα επαναφοράς κανονικών ή κανονικότερων συνθηκών  στην Οικονομία  πρωτίστως , στο Δικαιϊκό Κράτος , στην διπλωματία και την αναγνώριση της δομικής ασυμμετρίας  των χρονιζόντων διακυβευμάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Η άποψη αυτή στην παρούσα στιγμή εμφανίζεται πως έχει την συγκατάθεση της πλειοψηφίας της βάσης του ΚΙΝΑΛ.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ , που είναι και ηγεσία της Δ.Σ. και του ΠΑΣΟΚ , είχεν ακολουθήσει  έναν ισόποσο ΄΄ μετωπικό ΄΄ διμέτωπο , ο οποίος όμως δεν απέδωσε – και – δημοσκοπικά σε φάση καθολικής πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ και αναζήτησης του κτηματολογίου του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου ….εγώ τον αποκαλώ ρεφορμιστικό . Οι απολύτως ίσες αποστάσεις –με το μάτι κλεισμένο στο πανάρχαιο μότο των προοδευτικών δυνάμεων – εξίσωναν το βλαπτικό παρόν με το τραυματισμένο αλλά εν πολλοίς επουλουμένο παρελθόν. Δεν είναι όμως έτσι , ας πούμε οντολογικά . Ο υπεύθυνος είναι ο κύριος του τώρα – ο ΣΥΡΙΖΑ – κι όχι  ο νοικάρης του χτές – το γνωστό πολιτικό σύστημα. Ο συνταξιούχος  αστυνομικός  , λόγου χάριν  ποτέ δεν έχει αρμοδιότητες από αυτές που είχε και τώρα ανήκουν στον εν ενεργεία λειτουργό.

Η πολιτική αυτονομία καθορίζεται από τον γυμνασμένο και αποδεικτικό πολιτικό λόγο , δέκα φορές παραπάνω  μιας και η κοινωνία έχει συνθλιβεί ανάμεσα στον οριζόντιο εθνικισμό , στον οριζόντιο ποπουλισμό  και στο συνεχιζόμενο χρεοστάσιο.

Οι αντιλήψεις είναι αυτές , που θα δώσουν την μία ή την άλλη γραμμή λαμβανομένου υπόψιν και του εκλογικού συστήματος.

Τους τελευταίους δύο μήνες η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κινήθηκε προς την δεύτερη γνώμη , είτε γιατί ο διμέτωπος δεν έπιασε είτε γιατί είδε το όραμα της Δαμασκού.

Τα ζητήματα είναι όμως εδώ . Η επιλογή πρέπει πέρα από την αναγκαιότητα να εμπεριέχει το δόσιμο σ΄αυτό που κάνεις μέσα στην πολιτική επιλογή , αλλιώτικα γίνεσαι αισθητικά ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχεται όλα τα πάντα  που του προτείνουν , όμως χωρίς ιδιοκτησία παραμένοντας στο βάθος βαθύτατα αντιδυτικά συντηρητικός.

Θα δούμε τις συνέχειες , θα κρίνουμε τις αλήθειες και τις ιδιοτέλειες ,  την διάρκεια και την συνοχή. Μια συνοχή – κάνοντας χιούμορ – που πρέπει νάναι αντιστρόφως ανάλογη  της υπάρχουσας πολιτικής και οργανωτικής τωρινής συνεκτικότητας της ομοσπονδίας ΚΙΝΑΛ.

Υπό αυτό το πρίσμα και σε περιβάλλον πολιτικής πανταχόθεν αστάθειας , ο κ.Παπανδρέου με την εκφορά της δικής του σημειολογίας επανανέδειξε τους δισεπίλυτους – ακόμα – προσανατολισμούς  εν τοις πράγμασι του ΚΙΝΑΛ , ως μόνου ( ; ) για την ώρα κύριου εκφραστή του κεντρώου τόξου με όλες τις αμφιθυμίες του χώρου.

Μόνο να …έρχεται η στιγμή , που πρέπει να διαλέξει , όχι προσκολλώμενο , τον εθνολαικισμό ή τον τραυματισμένο αστισμό….κι εδώ θα κριθούν  η αξιοπιστία , το μέλλον , η διάρκεια  μπορεί όμως και τα ανάποδά τους.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top