ΑΡΘΡΑ

Tι είναι και τι δεν είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Τα όσα θα γραφτούν ακολούθως είναι οι κυριότερες ερμηνείες , αν όχι οι μόνες , περί του τι σημαίνει  η επικεφαλίδα. Δεν είναι δικές μου αποφάνσεις , τις άκουσα , με κάποιες συμφωνώ και συμπορεύομαι με τις άλλες απλώς δεν μπορώ να ασχοληθώ καθώς αντίκεινται στην αλληλουχία του αιτιώδους συνδέσμου κι αυτό κατόπιν και αυτονοήτως  εναντιώνεται  με την επιστημονική –λογική μου αντίληψη. Λοιπόν…

Όπως κατ΄επανάληψη τονίστηκε – γνωρίζετε από ποιόν /ποιούς – στρατηγική ήττα σημαίνει τα εξής , όπως ειπώθηκε και όπως το καταλαβαίνω:

—-  Σμίκρυνση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – καθοριστικό επιγενόμενο δοθέντος του Περονιστικού αρχηγικού τύπου αυτού του κόμματος – έτσι ώστε να μην μπορούν να επηρεαστούν από αυτόν οι άμεσες εξελίξεις μετά τις εκλογές. Το πολύ – πολύ – και μάλλον μιλάμε για απίθανη εξέλιξη – ο ΣΥΡΙΖΑ , που θα έχει χάσει στο μεταξύ , να συμφωνήσει χωρίς να εμποδίζει , τις αλλαγές που θα προτείνει ένα κυβερνητικό τιμ συνεργασίας. Το πολύ πολύ είναι αυτό. Αν συνέβαινε θα σήμαινε και σταδιακή απόταξη εκ μέρους του του  εθνολαϊκισμού με ο,τι αυτός ο τελευταίος σημαίνει.

—-  Να υπάρξει μια θεσμοθετημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία – κατ΄αρχήν – που  να αθροίσει 180 ψήφους , ώστε να εκλεγεί ΠτΔ  και να μπορέσει να βρεί την χρυσή τομή ανάμεσα στο ισχύον ακόμη εκλογικό σύστημα και στην αναλογικότητα την απόλυτη , που θέσπισε η παρούσα κυβέρνηση. Κι εδώ είναι το θέμα εξίσου σημαντικό για την παράταση  ή όχι της πλήρους και γενικευμένης αστάθειας.

—-  Το κυβερνητικό σχήμα – παρά την θεμιτή επιδίωξη της αυτοδυναμίας – οφείλει για λόγους κρισιμοτήτων να υφίσταται και να λειτουργεί ως οιονεί Οικουμενική Κυβέρνηση , στην βάση τόσο των συσχετισμών της Βουλής όσο και κυρίως στην έρειση  ιεραρχήσεων και στόχων αποδεκτού αστικοδημοκρατικού χρώματος , με αποκλειστική μέριμνα έργω και λόγω την δημιουργία ζώνης θεσμικής σταθερότητας.

Με όλα τα παραπάνω συμπλέω , σύμφωνα δε με τους Επιστήμονες της Λογικής  αυτά απαντούν στην επισήμανση  σημαίνοντος – σημαινομένου με την πρόταξη της αλληλουχίας των δράσεων. Μια απλοϊκή παραλλαγή της επαγωγής του Πνεύματος , όπως τα δίδαξε σε μας δια των βιβλίων του ο Χέγκελ.

Τι δεν είναι στρατηγική ήττα ; Λοιπόν :

—- Όταν ερωτάσαι – μιας και την έχεις αναφέρεις – τι σημαίνει για σας στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ  , και απάντάς ΄΄ να πάνε αποκεί απόπου ήλθαν μετά το ρεσάλτο τους  ΄΄ , ουσιαστικά δεν απαντάς , καθώς είναι σαν να λες η ήττα είναι η ήττα  ή το ψωμί έχει κόρα και ψύχα , το σακκάκι μανίκια , κοκ

—-  Ακόμα παιδικότερα γίνονται τα ζητήματα , όταν τίθενται οι ίδιες ερωτήσεις και απαντάς πως η λύση είναι να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3%. Εδώ τι κάνεις ;  Όπως και πριν δεν λες το πώς , που είναι και το σημαινόμενο  και αυτό το  πώς εμπεριέχει συνέργειες και διαδραστικότητες .

Ερώτησα μια συγγενή μου προχωρημένης ηλικίας και μου είπε – έχοντας ψηφίσει τον Τσίπρα  το 2015 – :΄΄ήττα είναι να χάσει πολύ , εγώ αυτό ξέρω …εσείς οι γραμματιζούμενοι γνωρίζετε τον τρόπο , μην περιμένεις από μένα την αγράμματη να σου πώ …απλώς λέω τι θέλω….΄΄

Καλόν είναι κατά συνέπεια οι εσχάτως αναφερόμενοι /ες  στην πάγια και αιτιολογημένη θέση της Στρατηγικής Ήττας είτε να την εμπλουτίζουν προσθετικά και νουνεχώς (την πρώτη απόφανση με τα πώς και τα γιατί ..εδώ την πρώτη παράγραφο ), είτε να μην την λένε καν όπως την λένε , καθώς ευτελίζουν ένα αξιακό και πολιτικά διαδραστικό νόημα….

Δεν θέλω βρε αδελφέ να με κοροϊδεύουν – εκουσίως ή ακουσίως – στα μούτρα μου.

ΥΓ..ο μέγας Βιντγκενστάιν  στο TRACTATUS  έλεγε : να σιωπάς για όσα μετά βεβαιότητος  δεν γνωρίζεις….

Λέω τώρα : κι αν μετά βεβαιότητος γνωρίζεις και δεν λές αυτό που πρέπει να λές πάνω σ΄αυτό που γνωρίζεις ; Πως  λέγεται όλον ετούτο;

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top