ΑΡΘΡΑ

Να γιατί πήγα ΙΣΤΑΜΕ

Τι μπαρούφα (ούτε ο Μπαρουφάκης να είσασταν) είναι αυτή που υποστηρίξατε στο πάνελ  του ΙΣΤΑΜΕ που συμμετείχατε, περί δημοσιονομικού διαχωρισμού τοκοχρεωλυσίων και προϋπολογισμών; Δηλαδή τι ακριβώς προτείνετε στον ευρωπαίο πολίτη, από τα λεφτά του οποίου πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και γι αυτό μπορούμε να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις, ώστε να έχουμε μεταξύ άλλων ανοιχτά νοσοκομεία και σχολεία;

Κύριε Χριστοδουλάκη

.

Τι μπαρούφα (ούτε ο Μπαρουφάκης να είσασταν) είναι αυτή που υποστηρίξατε στο πάνελ  του ΙΣΤΑΜΕ που συμμετείχατε, περί δημοσιονομικού διαχωρισμού τοκοχρεωλυσίων και προϋπολογισμών; Δηλαδή τι ακριβώς προτείνετε στον ευρωπαίο πολίτη, από τα λεφτά του οποίου πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και γι αυτό μπορούμε να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις, ώστε να έχουμε μεταξύ άλλων ανοιχτά νοσοκομεία και σχολεία; Να αναλάβει αυτός εν λευκώ τα χρέη μας και να μας αφήσει στην ησυχία μας να δημιουργούμε νέα, μέσω ελλειμματικών προϋπολογισμών, υπό την ασφάλεια ενός πρωτογενούς πλεονάσματος, την πλαστότητα και την επισφάλεια του οποίου γνωρίζει μέχρι και η γιαγιά μου;  Για ποιο λόγο εγώ ο μη ψεκασμένος Έλληνας χαμηλοσυνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα και ο Ευρωπαίος συμπολίτης μου που με δανείζει, να εμπιστευτούμε το πολιτικό κατεστημένο που επί 40 περίπου χρόνια  αδιαφόρησε για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας, όπως καίρια επισήμανε ο Κος Δοξιάδης, παραδίδοντάς με ανοχύρωτο στην δίνη της κρίσης, περισσότερο από τους ελεγκτές της Τρόικα;

.

Για να υποστηρίξετε δε την άποψή σας αυτή προβάλετε το επιχείρημα ότι η Τρόικα είναι ιδεολογικά, (δηλαδή συναισθηματικά, λέω εγώ, αντιπαθής)!

.

Μα είστε ένας από τους υπεύθυνους γι αυτό, αφού ούτε κατ’ ελάχιστο δεν τολμήσατε ως Υπουργός να τα βάλετε με όσους οργισμένα στην ομιλία σας καταγγείλατε. Να προωθήσετε δηλαδή τις διαρθρωτικές αλλαγές που σας συνιστούσε η Τρόικα οι οποίες θα αντικαθιστούσαν έστω μέρος των οριζόντιων περικοπών, προσφέροντας στον αριστερό και δεξιό εθνολαϊκισμό την ευκαιρία  να μας ψεκάσει με την ηλίθια ιδέα ότι για τα προηγούμενα σαράντα χρόνια δημοσιονομικού ξεχειλώματος φταίει… η Τρόικα!

.

Σας το είπε ξεκάθαρα ο Κος Σημίτης που δύο φορές πρωτοστάτησε στο μάζεμα αυτού του ξεχειλώματος, κάνοντας ό,τι μπορούσε μέσα σε ένα ΠΑΣΟΚ ανεγκέφαλων Παναγιωτακόπουλων, λαμογιο/Μπαλασόπουλων και άεργων Τσουκαλάδων:

.

-Που το έχετε δει γραμμένο (σας είπε) ότι ένα προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν κάνει ποτέ περικοπές, δαπανών, επιδομάτων και προσόδων; Στον Κέυνς, στον Μαρξ, στον Σουμπέτερ, στον Αλογοσκούφη; Που;

.

Αυτό σας είπε ο Κώστας Σημίτης. Τελικά δεν είναι μόνο τα λεφτά που μας λείπουν. Είναι και η ειλικρίνεια και η αυτοκριτική. Λεφτά προς το παρόν βρήκαμε.

.

Κύριε Ρέππα

.

Προτείνατε σε επιστημονικό/πολιτικό συνέδριο, συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ. Αν εξαιρέσω το ότι μπερδέψατε το συνέδριο με την κεντρική επιτροπή σας, τα κλειστά δωμάτια όπως σας συμβούλεψε να τα αντιλαμβάνεστε πλέον ο Κος Σημίτης, συμφωνώ με την απάντηση που δια στόματος Κου Βούτση λάβατε από το ΣΥΡΙΖΑ μέρος της οποίας σας παραθέτω: «…είναι μέσα στη λογική διαφόρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για αναζήτηση μιας άλλης πορείας για τον χώρο τους….. είναι ένα πλαίσιο εξουσιομανίας, να το πω έτσι χοντρά για να συνεννοούμαστε»

.

Θέλω να πω δηλαδή κύριε Ρέππα μου ότι δεν βοηθάτε και πολύ τη χώρα σας και το κόμμα σας, όταν δίνετε βήμα δικαιολογημένης κριτικής στους ακραίους εξουσιολάγνους τυχοδιώκτες του ΣΥΡΙΖΑ που ποντάρουν στην άτακτη χρεοκοπία, τις συνέπειες τις οποίας μάλλον  ξεχνάτε ότι θα πληρώσω εγώ.

.

Τέλος πάντων. Τα δέοντα στον πιο προσεκτικό συνοδοιπόρο σας  Κο Σκανδαλίδη.

.

Κύριε Σουλαδάκη

.

Τελικά είχε πλάκα!

.

Αλλά παρακαλώ εξηγήστε μου γιατί έχω μείνει με την απορία:Που νομίζατε ότι βρισκόσασταν (αν μου επιτρέπει ο φουτουριστής Μαγιακόβσκι), όταν «σείων σα μπολσεβίκικη ταυτότητα κομματική, τους εκατό τόμους μαζί όλων (σας) των κομματικών βιβλίων» βάλατε τις φωνές μέσα στο συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ;

.

Μήπως στις τρείς του Σεπτέμβρη του 1974; Αν είναι έτσι παρεξηγήσατε εντελώς αυτό που είπε ο Κος Σημίτης περί νέας αρχής μαζί με άλλους, όπως το 1974.

.

Γιατί ο άνθρωπος άλλο εννοούσε και συγκεκριμένα:

.

Το μεν 1974 ήταν προς τιμή σας που μαζί με άλλους δώσατε ψάρι στον πεινασμένο.

.

Το δε 2014, θα είναι προς τιμή σας, αν μαζί με άλλους μας μάθετε να ψαρεύουμε, για να χρησιμοποιήσω μία ευφυή μεταφορά, ενός μελετητή και αρθρογράφου της «Μεταρρύθμισης» που παρακολουθούσε τις εργασίες του διημέρου.

.

Και σ’ αυτό δεν μπορεί να σας βοηθήσει πια ο Κος Μαντέλ. Γιατί μπορεί το 1974 το βιβλίο του να ήταν «κομματική ταυτότητα» αλλά σήμερα είναι πια προσωπική ταμπέλα χωρίς περιεχόμενο.

.

Αντιθέτως πολύ θα σας βοηθήσει μεταξύ άλλων το βιβλίο του Κου Πέτρου Παπασαραντόπουλου, «Μύθοι και στερεότυπα της Ελληνικής Κρίσης».

.

Γιατί δεν θέλω να αυτοακυρωθείτε.

.

Να με βοηθήσετε θέλω, ως χαμηλοσυνταξιούχο έλληνα πολίτη που απεχθάνεται την πελατειοκρατία.και τα παλαιοπασοκικά λαμόγια τύπου Καλφαγιάννη που έχουν κουρνιάσει στον ΣΥΡΙΖΑ και για έναν περίεργο λόγο ονομάζετε συνδικαλιστές.

.

 

.

Αγαπητέ Κε Μποτόπουλε

.

Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον της τοποθέτησή σας  στο ΙΣΤΑΜΕ και διάβασα με προσοχή και το αντίστοιχο άρθρο σας στην «Μεταρρύθμιση». Με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο οι επισημάνσεις σας για την ανάγκη του ΠΑΣΟΚ να εννοιολογήσει εκ νέου τους όρους σοσιαλδημοκρατία, κεντροαριστερά, να… «ολοκληρώσει την μακρά και ελικοειδή πορεία προς την σοσιαλδημοκρατία», να κάνει… «μία ειλικρινή αποτίμηση και κριτική των ως τώρα περιόδων άσκησης της εξουσίας», αλλά τι τέλος πάντων εννοείτε όταν λέτε ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να επιτύχει… «μία πολιτική και ψυχική επανασύνδεση πρώτα στο εσωτερικό του και μετά με τις κοινωνικές δυνάμεις που θα επέλεγε να το ακολουθήσουν»

.

Θα επέλεγε να το ακολουθήσουν;

.

Μα αν είναι έτσι να προετοιμάζομαι από τώρα για να περάσω τις εξετάσεις και να κοιτάξω να δω ποιοι θα είναι οι εξεταστές μήπως και βρω άλλον τρόπο να εισχωρήσω (λέγεται και  τρουπώσω) στις λοιπές δημοκρατικές και επιλέξιμες δυνάμεις.

.

Δεν αμφιβάλλω για την επιστημονική σας κατάρτιση αλλά μετά από το θεωρητικό αυτό φασούλι  ούτε και για την φαντασία σας, δεδομένου ότι βρίσκεται στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας.

.

Φοβούμαι ότι βρίσκομαι, σε αντίθεση με εσάς, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Κο Σημίτη όταν λέει ότι… «Χρειάζεται νέα αρχή τώρα. Αρχή στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν και στην οποία δεν θα υπάρχουν εισιτήρια πρώτης, δεύτερης και τρίτης θέσης. Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη. Χρειάζεται αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, με σχέδια, με ιδέες. Χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια όπου όσοι έχουν εγκατασταθεί αποκλείουν τους άλλους. Χρειάζεται μια φάση όπως εκείνη του ’74 χωρίς αρχηγούς, επετηρίδες, ιεραρχίες. Χρειάζεται ειλικρίνεια».

.

Νομίζω Κε Μποτόπουλε ότι όλα αυτά που αναφέρετε, μπορεί το ΠΑΣΟΚ (αλλά και κάθε κόμμα που επιχειρεί έναν ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό του), να τα ξεκαθαρίζει στον μοναδικό χώρο που υπάρχει διαθέσιμος γι αυτό. Στον χώρο της μάχιμης πολιτικής, των πραγματικών προβλημάτων, του ρίσκου των αποφάσεων, της σύγκρουσης με τις δυνάμεις της ακινησίας και μάλιστα να γνωρίζει ότικαλεί άλλους να το κρίνουν εκ του αποτελέσματος. Ποτέ τέτοια ζητήματα δεν μπορούν να κριθούν και δεν έχουν κριθεί, είτε στα «κλειστά δωμάτια» των εσωκομματικών διαδικασιών, είτε σε επιστημονικά πάνελ όσο κι αν τα τελευταία διακρίνονται για τον βαθύ στοχασμό και την ακαδημαϊκή τους επάρκεια.

.

Ποτέ!

.

Παρεμπιπτόντως ρίξτε μια ματιά και στην τοποθέτηση του Κου Μαραντζίδη περί μαζικών κομμάτων.

.

 

.

Φίλε Πέτρο Ευθυμίου

.

Δεν είμαστε φίλοι ούτε καν μέσω facebook.

.

Χρησιμοποιώ τον χαρακτηρισμό επειδή ο μεστός, διερευνητικός και ειλικρινής λόγος σου στο πάνελ που συμμετείχες με έκανε να αισθανθώ την οικειότητα  της ίδιας όχθης, της κοινής προσπάθειας, της  ίδιας αγωνίας.

.

Την άποψή σου περί  προετοιμαζόμενων ενδοκαπιταλιστικών μονοπωλιακών συμφωνιών  μεταξύ του τριγώνου ΗΠΑ, ΕΥΡΩΠΗΣ και ΙΑΠΩΝΙΑΣ την άκουσα με προσοχή. Αισθάνθηκα ότι όσο βάση και αν έχει, ωστόσο η γεωπολιτική πραγματικότητα παραμένει απείρως πολυπλοκότερη ώστε να μην μπορεί η άποψή σου να πάρει τη θέση μιας φιλοσοφικής λίθου που αντί για τον απόλυτο πλούτο να μπορεί να μας φέρει την απόλυτη αλήθεια.

.

Που… «θα πρέπει να πούμε στο λαό» (;)

.

Γνωρίζεις άλλωστε πολύ καλά ότι το πεδίο και το περιεχόμενο των σχέσεων Κίνας και Αμερικής, αλλά και γενικότερα των BRICS είναι πια τόσο αξεχώριστο που (όπως έγραψα σε ένα σχόλιό μου πριν μερικές μέρες στην Μεταρρύθμιση) «…οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Κίνα, οι τρείς μεγαλύτερες πλανητικές οικονομίες, δεν είναι ούτε πολύ κοντά στην ιδέα μιας κοινής πλανητικής οικονομικής πολιτικής ανεξάρτητα από τα επί μέρους συμφέροντά τους (κατανοούμενα ως εθνικά μόνον από την συντηρητική/αριστερόστροφη ανάλυση), ούτε πολύ μακριά από την παραδοχή της ανάγκης νέων παγκόσμιων οικονομικών ισορροπιών, που η μετατόπιση των παραγωγικών κέντρων προς ανατολάς επιβάλλει, ώστε να αποφευχθούν ανατροπές και καταρρεύσεις σε διεθνές και εθνικό επίπεδο που ενδεχομένως θα έφερναν τεκτονικές αναταράξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

.

Θέλω να πω δηλαδή, με άλλα λόγια, ότι η άποψή σου μου φάνηκε σαν να ήτανε κλεισμένη σε ένα κυκλάκι ίδιο μ’ αυτό που παρίστανε την στερεοσκοπική όραση του Σούπερμαν στα κόμιξ των παιδικών μας χρόνων.

.

Που μπορούσε να τα βλέπει όλα, παντού, αλλά όχι ταυτόχρονα.

.

Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο πολιτικός που σέβεται την επιστημονική γνώση και πηγαίνει στο συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ για να τον ακούσουνε και κυρίως για να ακούσει.

.

Εξ άλλου φίλε Πέτρο εμείς θέλουμε να μάθουμε τι λέτε πχ για την κινητικότητα, για το αυτονόητο δηλαδή διευθυντικό δικαίωμα της κυβέρνησης, δηλαδή του αντιπροσώπου μου να μετακινήσει όπου και όποτε χρειάζεται τον υπάλληλό μου, όπως είπε ο πειστικότατος Σταύρος Μπένος. Τι λέτε πχ για τη συρρίκνωση του κράτους, για το νέο φορολογικό σύστημα, για το άρθρο 16, για την ισλαμική πραγματικότητα του «Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων», για το πραγματικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για την εξέλιξη  και βιωσιμότητα του τραπεζικού μας συστήματος.

.

Τέτοια πράγματα μας απασχολούν.

.

Νομίζω όχι μόνο εμάς αλλά και τους Ιταλούς, τους Γερμανούς, τους Σουηδούς (που παρεμπιπτόντως τους βάλαμε μεσ’ στα καλάθια προχτές οεο) όση ώρα μίλαγες και σ’ ακούγαμε με προσοχή.

.

Μ’ ακούς;

.

Κύριε Σημίτη

.

Ευχαριστούμε!

.

Πρόεδρε

.

Κουράγιο! Τα πράματα είναι πολύ δύσκολα.

.

Τελικά καταλάβατε γιατί πήγα ΙΣΤΑΜΕ;

.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top