ΑΡΘΡΑ

Να ξεχιονίσουμε το κέντρο…

Οι πολιτικές εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Το χιόνι των τελευταίων ημερών δεν κατάφερε να σκεπάσει την αβεβαιότητα με την οποία πορεύεται η χώρα στους αχαρτογράφητους δρόμους της ανεξέλεγκτης κρίσης. Η διογκούμενη αγανάκτηση για τους ανεύθυνους κυβερνητικούς ακροβατισμούς φαίνεται να ακολουθεί περισσότερο τα μονοπάτια του ευρωσκεπτικισμού ενώ τα εκφυλιστικά φαινόμενα στην πολιτική ζωή πολλαπλασιάζονται. Το αναγκαίο εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση συνεχίζει να αγνοείται και η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να θυσιάζει τις μεταρρυθμιστικές της φιλοδοξίες στον βωμό της εκλογικής αυτοδυναμίας. Στις συνθήκες ακραίας πόλωσης που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό η ανασυγκρότηση του κεντρώου χώρου αναδεικνύεται σε απαραίτητο παράγοντα εξισορρόπησης της πολιτικής ζωής και διαμόρφωσης προοδευτικών φιλοευρωπαϊκών πλειοψηφιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη πρωτοβουλία «Ώρα αποφάσεων για το νέο ενωμένο μεγάλο προοδευτικό κίνημα» που ξεκινάει την επόμενη Κυριακή (15/1) από τη Θεσσαλονίκη με σειρά πέντε ανοιχτών συζητήσεων, είναι πολύ σημαντική. Κι αυτό γιατί δεν αφορά μόνον στους αναλαμβάνοντες την πρωτοβουλία αλλά, κυρίως όσους – πολιτικές δυνάμεις, προσωπικότητες, πολίτες – θ’ ανταποκριθούν θετικά ή αρνητικά στο κάλεσμα για τη συνδημιουργία νέου προοδευτικού φορέα. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί ακόμα μια ευκαιρία, όπως έγινε δυστυχώς με προηγούμενες ανάλογες προσπάθειες που παρ’ όλες τις θετικές προϋποθέσεις οδηγήθηκαν τελικά σε αποτυχία γιατί σε πολλές περιπτώσεις πρυτάνευσαν προσωπικά και μικροκομματικά κριτήρια.

Σήμερα ωστόσο, οι πιεστικές συνθήκες δεν αφήνουν σε κανέναν περιθώρια για ανάλογη κατάληξη. Το ενωτικό κάλεσμα απευθύνεται σε όλους.

Απευθύνεται στο Ποτάμι και τους εθελοντές του που βλέπουν το ιδρυτικό τους σύνθημα  «να τ’ αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα» να γίνεται κυριολεκτικά «η μαγιά του καινούργιου».

Απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ που είδε τις δυνάμεις του να συνθλίβονται μέσα στην κρίση και σε όλους όσους στήριξαν το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα του Κώστα Σημίτη και δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με μονοψήφιους πανηγυρισμούς.

Απευθύνεται στη ΔΗΜΑΡ και σε όλους τους αριστερούς που πίστεψαν σε μια «κυβερνώσα» αριστερά και είδαν το όραμά τους να γκρεμίζεται από μια ανεπαρκή και δειλή ηγεσία.

Απευθύνεται όμως, κυρίως, στη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών και των νέων ανθρώπων που τσακισμένοι από τα άγονα χρόνια της κρίσης και απογοητευμένοι από την πολυδιάσπαση του προοδευτικού χώρου οδηγούνται καθημερινά είτε στην αποχή είτε στην κάλπη του μικρότερου κακού.

Είναι για όλους μας η ώρα κρίσιμων και υπεύθυνων αποφάσεων!

Δημοσιεύεται και στο «Έθνος»

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top