ΑΡΘΡΑ

Να τελειώνουμε με την μιζέρια

Η συγκρότηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης από τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς είναι αναγκαιότητα για να μη κυλήσει η χωρά σε μια καταστροφική πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα είναι αναγκαία για να επεξεργασθεί ένα σύγχρονο προγραμματικό λόγο για την έξοδο από την κρίση, την μεταμνημονιακη Ελλάδα και την μεταρρύθμιση της Ευρώπης. Πέρα από αναγκαία όμως είναι και ένα κοινωνικό αίτημα.Όπως φαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης αισθάνεται να μην εκφράζεται από τον νεόκοπο …

Η συγκρότηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης από τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς είναι αναγκαιότητα για να μη κυλήσει η χωρά σε μια καταστροφική πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα είναι αναγκαία για να επεξεργασθεί ένα σύγχρονο προγραμματικό λόγο για την έξοδο από την κρίση, την μεταμνημονιακη Ελλάδα και την μεταρρύθμιση της Ευρώπης.

Πέρα από αναγκαία όμως είναι και ένα κοινωνικό αίτημα.Όπως φαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις ένα σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης αισθάνεται να μην εκφράζεται από τον νεόκοπο δικομματισμό και αναζητεί έκφραση σε μια ενωμένη σύγχρονη κεντροαριστερά.

Όταν διακυβεύονται τόσο σημαντικά πραγματα είναι κατώτεροι των περιστάσεων όσοι περιφέρουν την μιζέρια τους και επιδεικνύουν αδικαιολόγητη καχυποψία και αλαζονικό μικρομεγαλισμό.

Πρέπει όλοι να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα με ιστορική παράδοση, με ισχυρή παρουσία στους μαζικούς χώρους, η ισχυρότερη δημοκοπικά δύναμη της κεντροαριστεράς, μετέχει στην Βουλή και την κυβέρνηση.

Είναι το κόμμα που, παρά προηγούμενα λάθη του, ανέλαβε με τεράστιο κόστος να αντιμετωπίσει την κρίση και να κρατήσει την Ελλάδα όρθια. Δεν υπάρχει λοιπόν σύγχρονη κεντροαριστερά χωρίς το ΠΑΣΟΚ.

Εξ αλλού αυτό είναι το μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό την αιγίδα του οποίου θα γίνει το εγχείρημα. Ούτε είναι δυνατόν κάποιοι αυτόκλητοι σωτήρες να θεωρούν ότι θα κανονίσουν τα πάντα, θα βάλουν ανελαστικούς όρους, και το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθεί σαν κομπαρσος.

Το ίδιο ισχύει και με την αλαζονεία απέναντι στις κινήσεις. Επί χρόνια οι κινήσεις προωθούσαν την ιδέα της ενότητας της κεντροαριστεράς, πολύ πριν εμφανισθούν οι 58. Να μην είμαστε λωτοφάγοι και να θυμόμαστε.

Το πλαίσιο της συνεργασίας έχει τεθεί. Απόλυτη ισοτιμία των κόμματων, κινήσεων και πρωτοβουλιών που μετέχουν στο εγχείρημα. Κανένας ηγεμονισμός κι από κανένα. Προγραμματική επεξεργασία και σύγκλιση. Συναινετικές διαδικασίες για την συγκρότηση του ευρωψηφοδελτιου. Ανανέωση και ανάδειξη νέων πρόσωπων. Αυτή είναι η βάση. Αλαζονικοί μαξιμαλισμοί είναι επικίνδυνοι.

Ήδη άρχισαν οι συζητήσεις ανάμεσα σε επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, των 58,της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου, της Δυναμικής Ελλάδας του Ηλία Μόσιαλου, της Πρωτοβουλίας Β, της Πολιτείας 2012,των Νέων Μεταρρυθμιστών, του Μπροστά.

Οι συζητήσεις αυτές θα οδηγήσουν στην διαμόρφωση ενός αξιόπιστου και ανανεωμένου ψηφοδελτίου.

Παράλληλα γρήγορα πρέπει να συγκροτηθεί από αυτές τις δυνάμεις η οργανωτική επιτροπή της συνδιάσκεψης που θα γίνει παρουσία του Μαρτίν Σούλτς.

Το πράγμα προχώρα. Η προοδευτική δημοκρατική παράταξη θα συγκροτηθεί οπωσδήποτε. Αν κάποιοι επιμείνουν στην μιζέρια τους, απλά θα τους προσπεράσει η Ιστορία.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top