ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Να υπερβούμε τα θανατηφόρα διλήμματα

katseli-2

Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Η κυβέρνηση και η χώρα βρίσκονται μπροστά σε θανατηφόρα διλλήματα. Από τη μια, ο κ. Στουρνάρας έχει απόλυτο δίκιο. Αν δεν πάρουμε τη δόση των 31,5 δις, η χώρα κινδυνεύει να πεθάνει από ασφυξία. Πρέπει πάση θυσία να πάρουμε τη δόση, να δημιουργηθεί κάποια ρευστότητα στην αγορά, να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία. Από την άλλη, κάποια από αυτά που ζητάει η τρόικα ξεπερνούν κάθε όριο λογικής. Οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα, σε πλήρη κατάλυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους…

.

 

Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Η κυβέρνηση και η χώρα βρίσκονται μπροστά σε θανατηφόρα διλλήματα. Από τη μια, ο κ. Στουρνάρας έχει απόλυτο δίκιο. Αν δεν πάρουμε τη δόση των 31,5 δις, η χώρα κινδυνεύει να πεθάνει από ασφυξία. Πρέπει πάση θυσία να πάρουμε τη δόση, να δημιουργηθεί κάποια ρευστότητα στην αγορά, να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία.

.

Από την άλλη, κάποια από αυτά που ζητάει η τρόικα ξεπερνούν κάθε όριο λογικής. Οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα, σε πλήρη κατάλυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, σε βαθύτερη ύφεση, σε έναν φαύλο κύκλο που δεν έχει τελειωμό. Κοινωνικά, οδηγούν σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής και σε κοινωνική έκρηξη. Πολιτικά, οδηγούν κατ’ αρχήν σε επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που η ανόητη πολιτική του… «και παραμονή στην ευρωζώνη και καταγγελία του μνημονίου», είναι τόσο ανεδαφική, που αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για την καταστροφή. Στο δεύτερο πλάνο, οδηγούν στην ενίσχυση της Χρυσής Αυγής, που κάθε μέρα όλο και περισσότερο δείχνει ότι το μεταναστευτικό είναι γι’ αυτήν πρόσχημα και απροκάλυπτος στόχος της είναι η πλήρης κατάλυση της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα γεγονότα στο Χυτήριο, η συμμαχία της με ακραίους εκκλησιαστικούς κύκλους, η επίθεση κατά του Νίκου Μπίστη, οι συμπλοκές στους δρόμους χρυσαυγιτών και «αντιεξουσιαστών», είναι σκηνές από το μέλλον.

.

*Τα αίτια για το πώς φτάσαμε σε αυτό το αδιέξοδο, είναι πολλά. Η συντήρηση επί δεκαετίες ενός παρασιτικού, αντιπαραγωγικού, μη ανταγωνιστικού, κρατικοδίαιτου και ρουσφετολογικού οικονομικού μοντέλου στη χώρα, που είχε ημερομηνία λήξης.

.

*Η λάθος αρχιτεκτονική της ευρωζώνης που ευνοούσε τον Βορά απέναντι στον Νότο και η έλλειψη θεσμών πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της Ευρώπης.

.

*Η έλλειψη πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και η εμμονή τους σε εισπρακτικά μέτρα.

.

*Η καθυστέρηση της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, που αντιτάχθηκε λυσσασμένα σε κάθε αλλαγή και μεταρρύθμιση.

.

*Η λάθος συνταγή της τρόικας, που αδιαφόρησε για την ύφεση και δεν είχε καμία αναπτυξιακή προοπτική.

.

Το θέμα είναι τώρα τι γίνεται. Πιστεύω ότι ο μόνος δρόμος για την κυβέρνηση και τη χώρα, είναι η σκληρή πολιτική διαπραγμάτευση. Στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, πέρα από τους υπαλλήλους της τρόικας. Σε αυτήν πρέπει να προσέλθουμε, με ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο πρόγραμμα τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα δείχνουν αδιαφορία για  το πολιτικό κόστος και τα συμφέροντα των συντεχνιών. Με μια ισχυρή πολιτική βούληση για αποκρατικοποιήσεις και με ένα ειλικρινές και αξιόπιστο πρόγραμμα φορολογικής μεταρρύθμισης που θα πατάσσει αποφασιστικά την φοροδιαφυγή. Και με ένα σοβαρό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποκρούσουμε τις απαιτήσεις της τρόικας που διαλύουν την κοινωνία. Η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, οι απολύσεις που θα αυξήσουν την ανεργία και θα βαθύνουν την ύφεση, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αυτών που ήδη βρίσκονται κοντά στην σύνταξη, η βαριά φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, πρέπει να είναι κόκκινες γραμμές.

.

Σε αυτήν την διαπραγμάτευση πρέπει να προβάλουμε το ρόλο που θα παίξει η κατάρρευση της Ελλάδας στη δημιουργία ντόμινο στη νότια Ευρώπη και τους γενικότερους κινδύνους για την ευρωζώνη. Επίσης, τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία που έχει η σταθερότητα στην Ελλάδα, σε μια εποχή που τα σύννεφα πυκνώνουν στην Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή. Τέλος, να τονίσουμε τη μεταδοτικότητα που έχει ο ιός του φασισμού και του αριστερού εξτρεμισμού, αν εδραιωθούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

.

Σίγουρα μια τέτοια διαπραγμάτευση είναι δύσκολη. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

.

 

.

Ο Παύλος Αθανασόπουλος είναι δικηγόρος, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της «Μεταρρύθμισης»

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top