ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Να χτίσουμε συμμαχίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς

Η βαθιά – οικονομική κυρίως – ανάσα που πήρε η χώρα με την εκταμίευση της μεγάλης δόσης δεν πρέπει ασφαλώς να μας δημιουργεί καμιά αυταπάτη ή και βεβαιότητα για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Αντίθετα, οι πρώτες μέρες της εφαρμογής – για πρώτη ουσιαστικά φορά – του μνημονίου αυτού δείχνουν ότι οι αντιδράσεις συμφερόντων και συντεχνιών θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο που υπάρχει για τη μη εφαρμογή των δεσμεύσεών μας στη πράξη και για τη ματαίωση κάθε οικονομικής, κρατικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης, όπως ακριβώς έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Γύρισε όμως αναμφισβήτητα μια καινούργια σελίδα στη προσπάθεια ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση, που θέτει κάθε πολιτική δύναμη – μαζί και τη ΔΗΜΑΡ – μπροστά στις ευθύνες της για το μέλλον του τόπου μας.

Ήρθε η ώρα νʼ απαντήσουμε, όσο μπορούμε πιό καθαρά και με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, στα δυό καίρια ζητήματα που έχουμε μπροστά μας:

Με ποιό σχέδιο και με ποιούς συμμάχους!

Θέλω να προσθέσω – και στα δύο αυτά θέματα -με τα οποία καταπιάνεται η εισήγηση και τις δικές μου σκέψεις και προτάσεις.

Η συνέχιση της συμμετοχή μας στη κυβέρνηση είναι, νομίζω, με βάση και τα μέχρι σήμερα οτελέσματα της τρικομματικής συνεργασιάς αναγκαία.

Αυτό που είναι, ωστόσο, το ζητούμενο είναι ο ρόλος μας σʼ αυτή την κυβέρνηση.

Δεν πρέπει, κατά τη γνώμη μου να παίζουμε τον ρόλο μιας ιδιότυπης ενδοκυβερνητικής αντιπολίτευσης εκφράζοντας απλά τις αντιρρήσεις μας, ή θεωρώντας υποχρέωσή μας να υποστηρίζουμε, ως δίκαια, όλα τα προβαλλόμενα αιτήματα.

Και δεν εννοώ, φυσικά, την αυτονόητη ανάγκη της συμβολής μας στις διεξαγόμενες κάθε φορά διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Υπάρχουν όμως πολύ σοβαρά ζητήματα, στα οποία η αριστερά, ως κυβερνητικός εταίρος, οφείλει να παρέμβει καθοριστικά, παίρνοντας η ίδια την πρωτοβουλία.

Η πρωιούσα Νεοδημοκρατικοποίηση του κράτους δεν μπορεί να συνεχιστεί… αναίμακτα!

Οι αλλαγές στην παιδεία και οι προτάσεις μας για το σχέδιο «Αθηνά», η διαφαινόμενη ψήφιση ενός νέου νόμου για την χορήγηση της ιθαγένειας με οδηγό το δίκαιο του αίματος, η ανάγκη για δίκαια κοινωνικά φορολογία σε… κινητά και ακίνητα σε συνδυασμό με την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, η όσο γίνεται πληρέστερη προετοιμασία μας για μια ολοκληρωμένη συνταγματική αναθεώρηση, είναι προνομιακά πεδία για την αποφασιστική μας παρέμβαση.

Όπως επίσης, το αναφέρει και η εισήγηση, προνομιακό μας πεδίο είναι και η προώθηση όλων των μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν στο κράτος και στην κοινωνία και χωρίς τις οποίες δεν πρόκειται πάρει η οικονομία μπροστά, να λειτουργήσει η αγορά, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Αυτά όλα σημαίνουν βέβαια ανάληψη περισσότερων ευθυνών, τόσο σε αρμοδιότητες, όσο και σε πρόσωπα που θα τις φέρουν σε πέρας, σημαίνουν μεγαλύτερη και αποφασιστικότερη συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Ας αλλάξουμε την εικόνα της κυβέρνησης από κυβέρνηση – ουσιαστικά – της Νέας Δημοκρατίας σε κυβέρνηση όπου συμμετέχει και βάζει τη σφραγίδα της η Αριστερά!

Το θέμα του χτισίματος των συμμαχιών μας και της προετοιμασίας μας για την επόμενη μέρα, είναι ακόμα πιό σημαντικό.

Ας ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε, κατʼ αρχήν για το αύριο.

Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια μικρή και αξιοπρεπής αριστερά που δεν θα αφήνει τη χώρα ακυβέρνητη;

Μας αρέσει να καθόμαστε αυτάρεσκα στο 5-6% μας και να συμπληρώνουμε μονίμως μια συντηρητική πλειοψηφία, σήμερα, μια τυχοδιωκτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ ίσως, αύριο;

Αν δεν θέλουμε – και δεν θέλουμε – να συνεχιστεί η σημερινή διακυβέρνηση, αν θέλουμε να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων, ακόμα δηλαδή και να χρειαστεί και στο μέλλον μια κυβερνητική συνεργασία, να υπάρχει μια άλλη, προοδευτική πλειοψηφία κατά τον σχηματισμό της, πρέπει να φροντίσουμε από τώρα γι αυτό!

Πέρα από το ότι, όταν θα δουλέψει το δίλημμα – πόσες φορές το έχουμε δει αυτό το έργο – δεν θα υπάρχει αυτό το 5-6%, τι θα γίνει με το όραμά μας, με τον αγώνα μας για μια προοδευτική διακυβέρνηση της Ελλάδας;

Ελπίζω να μην έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι, όταν έρθει η ώρα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, αν δεν υπάρξει μια αξιόπιστη προοδευτική εναλλακτική πρόταση, τότε θα συνθλιβούμε από το νέο δικομματισμό, με τη Χρυσή Αυγή να καιροφυλακτεί στη γωνία;

Οι πολίτες, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν ψηφίζουν με βάση τις δημοφιλίες. Με γνώμονα την επόμενη διακυβέρνηση ψηφίζουν!

Η εισήγηση επισημαίνει την ανάγκη της οικοδόμησης μιας τέτοιας προοδευτικής συμμαχίας. Πρέπει όμως, αυτή τη φορά, όχι μόνο να μην την υπονομεύσουμε, αλλά να δουλέψουμε και στη πράξη για την οικοδόμησή της.

Ας προσέλθουμε στο διάλογο με τις θέσεις μας, την ιδεολογία μας, αλλά και με ειλικρινή διάθεση να χτίσουμε με στέρεα υλικά αυτή τη συμμαχία.

Η ΔΗΜΑΡ ούτε να συγχωνευτεί κινδυνεύει, ούτε και να μετατραπεί σε ένα νέο λαϊκίστικο ανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ!

Άλλοι εξελίσσονται σε τέτοιο ΠΑΣΟΚ και άλλοι είναι αυτοί που φλερτάρουν με αυτούς που εξελίσσονται σε τέτοιο ΠΑΣΟΚ…

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πολιτική μας οικογένεια είναι οι αριστερές, δημοκρατικές, προοδευτικές, οικολογικές και σοσιαλιστικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Εκεί ανήκουμε, μʼ αυτές θα προχωρήσουμε και στη χώρα μας και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου με το καλό θα είμαστε αύριο.

Χωρίς σύνδρομα και συμπλέγματα, ας συζητήσουμε με όλους αυτούς, χωρις να τους χωρίζουμε εκ των προτέρων σε… αριστερούς και δεξιούς σοσιαλδημοκράτες, σε προοδευτικούς και συντηρητικούς κεντροαριστερούς, σε καλούς και σε κακούς ανθρώπους.

Ας χτίσουμε τη μεγάλη προοδευτική συμμαχία που θʼ αλλάξει τη πορεία της χώρας.

Ας μην αφήσουμε την Ελλάδα έρμαιο του πιό φρικτού διλήμματος που θα μπορουσαμε ποτέ να φανταστούμε, του διλήμματος Σαμαράς ή Τσίπρας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top