ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Νικητές και ηττημένοι

Οι πρόσφατες εκλογές ανέδειξαν αρκετούς νικητές και αρκετούς ηττημένους. Νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Νικητής η ΝΔ στις περιφέρειες. Νικητής η Κεντροαριστερά στους περισσότερους μεγάλους δήμους και κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Νικητής η Ελιά, που υπερέβη τις δημοσκοπικές προβλέψεις και νικητής, δυστυχώς, και η Χρυσή Αυγή, που παρά τις αποκαλύψεις και τις διώξεις -ή ίσως και εξαιτίας τους- αναδείχθηκε τρίτο κόμμα.

Ο μεγαλύτερος όμως νικητής υπήρξε η ίδια η χώρα. Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τους εκλογικούς του στόχους απέτρεψε την κυβερνητική αποσταθεροποίηση, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την προσπάθεια εξόδου από την κρίση και την παραμονή στο ευρώ. Υπήρξαν όμως και ηττημένοι. Η ΝΔ ηττήθηκε στις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Κεντροαριστερά ηττήθηκε στις περιφέρειες. Οι ΑΝΕΛ υπέστησαν δεινή ήττα και η ΔΗΜΑΡ εκλογική εξόντωση. Το Ποτάμι δεν πέτυχε ποσοστά που θα το καθιστούσαν πρωταγωνιστή των εξελίξεων στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και ασφαλώς ηττήθηκε η πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, της υπερφορολόγησης, με τους Ελληνες ψηφοφόρους να στέλνουν ηχηρά μηνύματα για την ανάγκη αλλαγής της μνημονιακής πολιτικής. Ομως οι διορθωτικές κινήσεις δεν αρκούν.

Ο τόπος έχει ανάγκη από μια εθνική πολιτική ανασυγκρότησης που θα θέτει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων που δημιούργησαν η κρίση και οι αστοχίες των μνημονίων, και ένα πανδημοκρατικό μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής.

Μόνο εάν επιτευχθούν οι δύο αυτοί στόχοι, με πολιτικές που θα συσπειρώνουν ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, θα μπορέσει η χώρα να βγει νικητής από την κρίση.

Και μαζί με τη χώρα να βγει νικητής και η Κεντροαριστερά, αν ενωμένη και ανανεωμένη αλλά και δημοκρατικά οργανωμένη πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για την προοδευτική ανόρθωση της χώρας.

Θα πρέπει όμως πρώτα να επιλέξουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αλλά και το Ποτάμι στα επερχόμενα συνέδριά τους εάν θα πορευθούν στον δρόμο της ενότητας ή εάν θα περιχαρακωθούν στην κομματική τους αυταρέσκεια για να συνθλιβούν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top