ΑΡΘΡΑ

Βαρύτατα ηττημένος ο Τσίπρας

Βαρύτατα ηττημένος σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο βγήκε από τις κάλπες της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας. Και χρειάστηκαν πέντε ολόκληρες ώρες για να αποδεχτεί το μέγεθος της ήττας και να προχωρήσει στο αναπόφευκτο: ότι θα ζητήσει τελικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτό που ήθελε να αποφύγει, την προκήρυξη δηλαδή πρόωρων εκλογών, στο τέλος του Ιουνίου.

Δεν είναι γνωστό ακόμη τι ακριβώς συζητήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία της Κουμουνδούρου, αν και κατά πόσο υπουργοί και στελέχη όπως ο Τσακαλώτος ή ο Παπαδημούλης ήταν αντίθετοι με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο που δεν άφηνε περιθώρια στον Τσίπρα να επιμείνει στην εξάντληση της εντολής, να φτάσει δηλαδή ως τον Οκτώβριο όπως θα ήθελε.

Αλλά κι αυτό το έκανε με ύφος που πρόδιδε την άσχημη ψυχολογική του κατάσταση και καταφεύγοντας στα γνωστά – και πλέον και επίσημα καταδικασμένα από τους ψηφοφόρους – διχαστικά σχήματα, των πολλών απέναντι στις ελίτ, το φως των όσων υπόσχεται  έναντι του μνημονικού σκότους που βέβαια εκπροσωπεί η Ν. Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΔΝΤ και διάφορα τέτοια εκτός τόπου και χρόνου πλέον και που ερχόντουσαν σε κραυγαλέα αντίθεση με τις μετριοπαθείς ενωτικές δηλώσεις που είχε κάνει πολύ ώρα πριν ο νικητής των εκλογών Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και φυσικά, χωρίς αναγνώριση της ήττας του, και βεβαίως χωρίς να συγχαρεί τον αντίπαλο! Τσίπρας ειν’ αυτός.

Το αποτέλεσμα των πολλαπλών εκλογών της Κυριακής είναι από εκείνα που δεν επιδέχονται ούτε παρερμηνείες ούτε και πολλές αναγνώσεις.

* Ήττα στις ευρωεκλογές, με διαφορά που ξεπερνάει τις 9 μονάδες…

* Ήττα στις Περιφερειακές εκλογές

* Ήττα στις δημοτικές εκλογές

Πρόκειται για βαριά ήττα του Σύριζα και της πολιτικής του, κυρίως όμως αποτελεί προσωπική συντριπτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα.

Γιατί αυτός ήταν ο εμπνευστής της κυβερνητικής πολιτικής που εφάρμοσε σε αγαστή σύμπνοια με τον Πάνο Καμμένο και τους καμένους του, αυτός ήταν που επέβαλλε την εφαρμογή της με εκβιαστικά διλήμματα ερχόμενος σε σύγκρουση με τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, αυτός επέβαλλε την πιο διχαστική πολιτική που γνώρισε η χώρα μετά την πτώση της δικτατορίας, αυτός ήταν που ανέλαβε προσωπικά, όλο έπαρση και αλαζονεία, να αντιπαρατεθεί προσωπικά στον Μητσοτάκη και τους αρχηγούς των δημοκρατικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους οποίους επιχειρούσε να χειραγωγήσει, αυτός ήταν ο εμπνευστής της μετωπικής ρήξης με το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο επιχείρησε να ενσωματώσει στον Σύριζα ή και να το διαλύσει, αυτός ο ίδιος ήταν που ανέλαβε την εκστρατεία εξαγοράς των πολιτών μοιράζοντας κατοστάρικα και υποσχέσεις για … το μέλλον !

Ο ίδιος ο Τσίπρας ήταν που σύνδεσε τις εκλογές με ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία τελικά οι ψηφοφόροι δεν του έδωσαν, αποδοκιμάζοντας έτσι το σύνολο της πολιτικής του και τον ίδιο προσωπικά.

Πέρα από την παράθεση ποσοστών και τη σύγκριση τους με τα ποσοστά των εκλογικών αναμετρήσεων του ’15, το τι πραγματικά συνέβη την Κυριακή σ’ όλη τη χώρα απεικονίζεται στον εκλογικό χάρτη που δέσποζε στις οθόνες της τηλεόρασης και σήμερα (θα) υπάρχει στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων, εκείνων τουλάχιστον που έχουν μείνει εκτός ελέγχου από το σύστημα του Σύριζα!

Ωστόσο,, δεν ήταν η αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής του Σύριζα το μόνο χαρακτηριστικά των εκλογών της Κυριακής.

Το μέγεθος της ήττας του Τσίπρα δεν αντανακλάται μόνο στη διαφορά των 9,5 μονάδων από τη ΝΔ.

Αποτυπώνεται και στο ποσοστό, κοντά στο 8%  που συγκεντρώνει το Κίνημα Αλλαγής, δείχνοντας έτσι ότι η παράταξη της κεντροαριστεράς όχι μόνο ξεπέρασε με επιτυχία την ολομέτωπη επίθεση που δέχτηκε από τον Σύριζα με στόχο την απορρόφησή ή και την εξαφάνισή του, αλλά και ότι είναι σε θέση να διεκδικήσει στις επερχόμενες εκλογές καλύτερη εκπροσώπηση της παράταξης στο επόμενο κοινοβούλιο.

Εκείνο που σ’ αυτές τις εκλογές κυριολεκτικά εξαφανίστηκε δεν ήταν άλλο από την περιβόητη – κατά πολλούς, διαβόητη – «γέφυρα της προοδευτικής συμμαχίας»!

Είχε χαθεί σε όλη την προεκλογική περίοδο, χάθηκε και από το ψηφοδέλτιο του Σύριζα, όπου παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες, ότι ο τίτλος θα ήταν «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», έμεινε σκέτο το «ΣΥΡΙΖΑ» – έτσι, χωρίς τελείες  πλέον…

Πάντως, την ποιότητα των «γεφυροποιών» είχαν οι τηλεθεατές την ευκαιρία να την διαπιστώσουν παρακολουθώντας τις ειδικές εκπομπές…

Με πρώτο και καλύτερο το γνωστό «στέλεχος της κεντροαριστεράς», που δεν διαπίστωνε καμία «στρατηγική ήττα»,  μέχρι το απίστευτο που εκστόμισε, δημοσιογράφος μάλιστα, ότι τα ποσοστά του Σύριζα βρίσκονται σε … αντιστοιχία με τα ποσοστά που είχε στις ευρωεκλογές του ’14 (!), ή το … επικό της ιστορικού, για το άνοιγμα στην … «αριστερή σοσιαλδημοκρατία» (!) οι «γεφυροποιοί» όχι μόνο εμφανίστηκαν κατώτεροι των ορίτζιναλ συριζαίων, αλλά απέδειξαν και το πόσο κερδισμένο βγήκε τελικά το Κίνημα Αλλαγής από την αποχώρησή τους!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top