ΑΡΘΡΑ

Νοσηρή εκλογολογία

Είναι προφανές ότι η προεκλογική περίοδος δεν τελείωσε με την πραγματοποίηση των ευρωεκλογών, αλλά συνεχίζεται καθορίζοντας την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και την παραγωγή κυβερνητικού έργου. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει εθνικές εκλογές εμποδίζοντας την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή έχει εγκλωβίσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα σε μια κατάσταση προετοιμασίας για την επόμενη αναμέτρηση στις κάλπες.

Ακόμη και αν το αντέχουν κόμματα και βουλευτές, είναι βέβαιο ότι δεν το αντέχουν ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία, ενώ η εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση πολιτικής αστάθειας δυσχεραίνει πάρα πολύ κάθε ουσιαστική διαπραγμάτευση για το οριστικό τέλος της περιπέτειας.

Σε κάθε προεκλογική περίοδο αυτό που κυριαρχεί είναι ο φόβος του πολιτικού κόστους. Τώρα, χρειαζόμαστε το ακριβώς αντίθετο: Υπέρβαση της κομματικής σκοπιμότητας προς όφελος του εθνικού/δημόσιου συμφέροντος. Για να απελευθερωθούμε από τους προεκλογικούς καταναγκασμούς θα πρέπει, πρωτίστως, να το πιστέψει η ίδια η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κανει τη δουλειά της χωρίς ψηφοθηρικά άγχη και χωρίς υπερεπικοινωνία.

Διαφορετικά, απλώς θα λειτουργήσει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οταν οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, τότε γίνονται πρόωρες εκλογές.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top