ΑΡΘΡΑ

Τα προσωπικά του καθενός

«Δεν παρεμβαίνω στα προσωπικά του καθενός»· μια συνηθισμένη φράση που χρησιμοποιείται συχνά. Τώρα τελευταία την ακούω συχνότερα με την ευκαιρία της περίπτωσης πρώην βουλευτή της ΝΔ για τον οποίο έχει βγει πρωτόδικα καταδικαστική απόφαση για παιδεραστία! Έτσι, οι λέξεις «προσωπικά» και «καθενός» απορρίπτονται διότι η παιδεραστία δεν είναι «προσωπική» αλλά κυρίως  αφορά — δυστυχώς —το παιδί θύμα· βεβαίως το «του καθενός» απορρίπτεται κι αυτό, αφού αυτός «ο καθένας» υπήρξε πρώην βουλευτής και… σύμβουλος —όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε στην απολογία του —του προέδρου της ΝΔ!
Μια υπόθεση η οποία έχει απλωθεί και στο διαδίκτυο με ποικίλα σχόλια σε αυτές τις περιπτώσεις που έχουν υποβαθμίσει το γεγονός από σοβαρότατο, σε κουτσομπολιό τής κλειδαρότρυπας… Επί πλέον, μόνο και μόνο το γεγονός της ιδιότητας του πολιτικού προσώπου, επί χρόνια επιτελικού στελέχους τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθιστά το θέμα ΚΑΙ πολιτικό.

Ας ξεκινήσω ευθύς αμέσως και δίχως περιστροφές να δηλώσω ντροπή και δέος μπροστά σε τέτοια γεγονότα που υποβιβάζουν και προσβάλουν την όποια ουμανιστική συνείδηση διαθέτει η κοινωνία μας, καθώς και την κοινωνική ηθική απέναντι στα απροστάτευτα και αδύναμα άτομα, που είναι πάντα τα παιδιά και η δεδομένη αθωότητά τους. Αυτονόητα πράγματα που δεν χρειάζονται περισσότερη ανάλυση.
Η παιδεραστία είναι μια από τις βιαιότερες, χαίνουσες πληγές του σύγχρονου…  κοινωνικού μοντέλου και αποτέλεσμα πολιτιστικής ένδειας, έλλειψης οικογενειακού ιστού για το θύμα, εξουσιαστικού ρόλου του θύτη, πνευματικής εγκατάλειψης, οικονομικής εξαθλίωσης, ανατροπής ρόλων, τέλος, προσθέστε και άλλες πολλές αιτίες, μα, πάνω απ’ όλα μην ξεχνάμε τον ρόλο των πολιτικών σκοπιμοτήτων που μετατοπίζουν την σημασία τού θέματος και μετατρέπουν ένα τόσο τραγικό γεγονός (την παιδεραστία) σε «προσωπικά δεδομένα» του βιαστή!!!

Μπα; Από πότε ο θύτης, ο βιαστής, όταν αποδεικνύεται η ενοχή του —έστω πρωτόδικα—  προστατεύεται από το νόμο περί προσωπικών δεδομένων; Όταν καταπατά κάθε ηθικό δικαίωμα ύπαρξης ενός ανηλίκου, θύμα επιπλέον κυκλώματος σωματεμπορίας, πώς είναι δυνατόν να καλύπτεται από έναν τέτοιον νόμο; Δηλώνω άγνοια του νομικού συστήματος και παίρνω αυτή την θέση για τους παιδεραστές με το ένστικτο που μου έχει απομείνει, γι’ αυτό και συμπαρίσταμαι σε κάθε αδύναμο και στηλιτεύω τον εξουσιαστή, ο οποίος προβαίνει σε μια τόσο αποτρόπαιη πράξη.
Πολλά και διάφορα έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάνω στο θέμα αυτό. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τα γεγονότα που εμπλέκουν τον πρώην βουλευτή, έχουν εξοργιστεί, πέρα από το… περίεργο γεγονός πως κάποιες κεντρικές εφημερίδες παραλείψαν την είδηση της καταδίκης, ίσως επειδή την ζύγισαν ως… ασήμαντη(;)!
Γεγονός είναι πως το θέμα έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης από την μια με υποστηρικτές του βιαστή (!!) και από την άλλη κατήγορους αυτής της πράξης· Η τακτική της ΝΔ αποδείχτηκε σκοτεινή και α π α ρ ά δ ε κ τ η. Όπως και η συμπεριφορά των ΜΜΕ, τα οποία για άλλη μια φορά επέδειξαν την ηθική και πολιτική τύφλωσή τους και όχι μόνο…
Ναι, ναι, το ξέρω, βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και όλα είναι θεμιτά, αλλά τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: να θεωρήσουμε θεμιτή και την απόκρυψη – κάλυψη στην παιδεραστία; Δεν υπάρχουν όρια και κόκκινες γραμμές πουθενά; Να καταργηθεί κάθε ηθικός κανόνας, απέναντι σε όλα; Υπάρχουν πρόσωπα που προστατεύονται «ιδιαιτέρως» παρά τις δικαστικές αποφάσεις; Εν πάση περιπτώσει, η περίπτωση του βιαστή πρώην βουλευτή, υπάγεται μέσα στην στοιχειώδη κοινωνική ηθική και κινδυνεύει να διαστρεβλωθεί και να στείλει λάθος μηνύματα προς την κοινωνία.

Θα παρατηρήσατε αναγνώστες μου πως αποφεύγω να γράψω το όνομα του θύτη. Διότι το θέμα μας δεν είναι το συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά η συγκεκριμένη πράξη από ένα στέλεχος του κομματικού σωλήνα της ΝΔ. Δεν έχω διάθεση πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά το θέμα, έτσι όπως εξελίσσεται, με αναγκάζει να εκδηλώνω πιο συγκεκριμένες διαπιστώσεις γύρω απ’ αυτό. Δεν έχει να κάνει με πολιτικές και κομματικές τοποθετήσεις, αλλά με στοιχειώδεις κανόνες ηθικής απέναντι σε ανήλικα και απροστάτευτα παιδιά.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top