ΑΡΘΡΑ

Οικονομικές κρίσιμες και πολιτικές προϋποθέσεις

Πέρασε και το Πάσχα και επιστρέφουμε στην καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που εξακολουθεί να είναι ακόμη εξαιρετικά δύσκολη.Που όμως για πρώτη φόρα φαίνεται ένα φως στο τούνελ για την υπέρβαση των δυσκολιών.

Πριν τέσσερα χρονιά στο Καστελόριζο, με τις βαρκούλες να πηγαινόρχονται, μπήκαμε στον μηχανισμό στήριξης και μαζί στον εφιάλτη που συνεπάγεται η βίαιη προσαρμογή της οικονομίας αι της κοινωνίας μας.

Πέρασε και το Πάσχα και επιστρέφουμε στην καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που εξακολουθεί να είναι ακόμη εξαιρετικά δύσκολη.Που όμως για πρώτη φόρα φαίνεται ένα φως στο τούνελ για την υπέρβαση των δυσκολιών.

Πριν τέσσερα χρονιά στο Καστελόριζο, με τις βαρκούλες να πηγαινόρχονται, μπήκαμε στον μηχανισμό στήριξης και μαζί στον εφιάλτη που συνεπάγεται η βίαιη προσαρμογή της οικονομίας αι της κοινωνίας μας.

Πληρώναμε δεκαετίες ενός κρατικοδίαιτου αντιπαραγωγικού και μη ανταγωνιστικού μοντέλου. Αλλά κυρίως πληρώναμε την απίστευτη σπατάλη και κακοδιαχείριση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε βεβαία το άλλο επίπεδο ευθύνης οπωσδήποτε, της αμεριμνησίας των πρώτων μηνών της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Κατά σύμπτωση την ίδια μέρα μετά τέσσερα χρονιά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επικύρωσε το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,4 δες ευρώ.

Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και επιτυχής έξοδος της χώρας στις αγορές σηματοδοτούν την έναρξη της εξόδου από το μνημόνιο, της υπέρβασης της κρίσης, της επιστροφής στην κανονικότητα ενός ευρωπαϊκού κράτους.

Βέβαια θέλει δουλειά ακόμη για να γίνουν όλα αυτά ορατά στην καθημερινότητα των πολιτών, για να αποκατασταθούν οι αδικίες, για να αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.

Και βέβαια δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Οι βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, για μη συνεχίσουν να λειτουργούν οι παράγοντες που μας οδήγησαν στην κρίση. Όμως έγινε μια μεγάλη αρχή.

Και σε αυτήν συνέβαλαν οι προσπάθειες όλων των μετά το μνημόνιο κυβερνήσεων και οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας.

Όμως τα οικονομικά επιτεύγματα δεν αρκούν. Πρέπει να τσιμεντάρουν και πολιτικά. Όσο συνεχίζεται η πολίτικη αβεβαιότητα, η ακραία πόλωση και η ισχυρή παρουσία ανεύθυνων ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων τα αποτελέσματα θα είναι στον αέρα. Γι αυτό έχουν μεγάλη σημασία οι επερχόμενες εκλογές.

Από την συνδυαστική ανάγνωση των αποτελεσμάτων τους πρέπει να βγαίνουν ενισχυμένες οι δυνάμεις της ευθύνης, της σταθερότητας, της συνέχισης της προσπάθειας, της ευρωπαϊκής προοπτικής. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάδειξη μιας ισχυρής ΕΛΙΑΣ.

Μόνο μια ενισχυμένη σύγχρονη κεντροαριστερά μπορεί να σταθεροποιήσει το πολιτικό σύστημα, να αποτρέψει ένα καταστροφικό πισωγύρισμα, να πολεμήσει την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό, να σταθεί ανάχωμα στην ναζιστική απειλή, να προωθήσει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Και μόνο ένα πανίσχυρο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί να μεταρρυθμίσει και να αλλάξει την Ευρώπη.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν επίσης οι νίκες του Καμίνη στην Αθήνα, του Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη, του Σκοτεινιώτη στον Βόλο, του Νασιώκα στην Λάρισα, του Θωμά στο Χαλάνδρι, του Σγουρού στην Αττική, της Νιόβης Παυλίδου στην Κεντρική Μακεδονία, του Κατσιφάρα στην Δυτική Ελλάδα.

Τα οικονομικά επιτεύγματα πρέπει να τα θωρακίσουμε πολιτικά. Και να προχωρήσουμε για μια προοδευτική Ελλάδα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top