ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Οι αδύνατες συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ

Τελικά, ύστερα από πολλές συζητήσεις και αντεγκλήσεις, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε το αμφίπλευρο άνοιγμα της παράταξης προς τα αριστερά με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και προς τα δεξιά με όσες δυνάμεις απαγκιστρώνονται και απεμπολούν τη μνημονιακή πολιτική.

Ας δούμε πρώτα το αριστερό άνοιγμα. Τα δύο κόμματα που αναφέρονται τάσσονται εναντίον της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσημα τουλάχιστον, δεν αμφισβητεί αυτόν τον δεδομένο στρατηγικό προσανατολισμό της Ελλάδας. Δεδομένης της κομβικής σημασίας αυτής της διαφωνίας, κάθε κυβερνητική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τα παραπάνω κόμματα κρίνεται αδύνατη. Μάλλον αποτελεί προσχηματική παραχώρηση στην αριστερή μειοψηφία -που αγγίζει το 40%- και η οποία επιμένει στη σύμπλευση μόνο με αυτές τις αριστερές δυνάμεις. Την κατάσταση αυτή αντιλαμβάνονται και κάποιοι μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν κάθε συζήτηση προς τα αριστερά αδιέξοδη και αποπροσανατολιστική. Αλλωστε, τη συνεργασία απορρίπτουν εκ προοιμίου και οι δύο ενδιαφερόμενοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ.

Προς τα δεξιά, οι δύο σαφείς αντιμνημονιακές δυνάμεις είναι οι ΑΝΕΛ και η ΧΑ. Και με τις δύο κάθε απόπειρα διαλόγου μαζί τους είτε αποκλείεται εκ των προτέρων είτε είναι αδύνατο να τελεσφορήσει. Απομένουν τα υπολείμματα της ΔΗΜΑΡ, ορισμένοι εκπρόσωποι του λαϊκού ΠΑΣΟΚ και το νεοπαγές Ποτάμι. Στις δυνάμεις αυτές ανήκουν βεβαίως -ασχέτως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το παραδεχτεί- και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κόμματα τα οποία δεν πάσχουν από μνημονιολαγνεία, αλλά εφαρμόζουν τη μόνη υπαρκτή πολιτική που κράτησε τη χώρα όρθια στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν.

Οι δυνάμεις αυτές θα μπορούσαν -υπό προϋποθέσεις- να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το Ποτάμι έθεσε τους όρους στο πρόσφατο συνέδριό του, το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί επισήμως υπέρ από το 2012 και αρκετά στελέχη της ΝΔ δεν το αποκλείουν. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδεχτεί ότι ακόμα και εκλογικά αυτοδύναμος -πράγμα μάλλον απίθανο- δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει. Επομένως, κάθε ρεαλιστική πολιτική συμμαχιών απαιτεί συγκλήσεις και συναινέσεις στα βασικά ζητήματα που τίθενται επιτακτικά στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως εν δυνάμει πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας έχει καθήκον να εγκαταλείψει τις γενικολογίες περί αμφίπλευρων αδύνατων ανοιγμάτων και να διατυπώσει με σαφήνεια με ποιο πρόγραμμα σκοπεύει να προσεγγίσει και να συνδιαλλαγεί με τους ρεαλιστικούς και υπαρκτούς υποψήφιους κυβερνητικούς του εταίρους. Οσο δεν το κάνει και καταναλώνεται σε ανέξοδους λαϊκισμούς, τόσο θα δυσκολεύει και η ανάδειξή του σε φερέγγυα και αξιόπιστη κυβερνητική λύση.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top