ΑΡΘΡΑ

Οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική και η ΝΔ

Οικονομία και δημογραφία, περιβάλλον και παγκοσμιοποίηση αλλάζουν την πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών με τρόπο που είχαμε να δούμε από την μεταπολεμική εποχή. Τότε αναδύθηκε το δίπολο γύρω από το οποίο συγκροτείτο έως πρόσφατα η εξουσία: χριστιανοδημοκρατία/σοσιαλδημοκρατία, δεξιά/αριστερά, συντηρητικοί/προοδευτικοί. CDU/SPD στη Γερμανία, γκολικοί/PS στη Γαλλία, Τόρηδες/Εργατικοί στη Βρετανία. Παρά τις ιδιομορφίες, το σχήμα παρέμενε το ίδιο -και σταθερό επί δυο γενιές.

Σήμερα αυτό το τοπίο υφίσταται δύο τεκτονικές αλλαγές:

-Μία νέα, αντιευρωπαϊκή και ξενόφοβη παράταξη καλύπτει σταδιακά τη δεξιά πτέρυγα του πολιτικού φάσματος: FN στη Γαλλία, UKIP και Συντηρητικοί οπαδοί του Brexit στη Βρετανία, AfD στη Γερμανία. Βαρύνουσες παρατάξεις, που συχνά υπερβαίνουν το 15% κι έχουν ανοδική προοπτική.

-Οι σοσιαλιστές εξατμίζονται ή εξωθούνται προς την άκρα αριστερά. Η σοσιαλδημοκρατία έπαψε εδώ και τριάντα χρόνια να έχει κοινωνικές αναφορές. Η εργατική τάξη κατέρρευσε μαζί με την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Αυτό πλέον αποτυπώνεται και στα εκλογικά αποτελέσματα. Στις εκλογές της δεκαετίας του ’80 το SPD λάβαινε κατά μέσο όρο 40%· σε εκείνες του ’90 35% και του ’00 30%. Σήμερα κινείται πιο κοντά στο 20% παρά στο 30%. Στη Γαλλία, ο σοσιαλιστής υποψήφιος είναι πιθανό να μην περάσει στο Β’ γύρο των εκλογών του 2017 -για δεύτερη φορά, μετά το 2002. Στη Βρετανία, οι Εργατικοί επέλεξαν στην ηγεσία έναν ακροαριστερό, θυσιάζοντας τον μεσαίο χώρο και την εξουσία στο βωμό των παραδοσιακών σοσιαλιστικών και πασιφιστικών τους ιδεοληψιών.

Αυτές οι δύο αλλαγές προκαλούν  μια τρίτη: οι παραδοσιακοί συντηρητικοί ωθούνται προς το κέντρο. Στο προσφυγικό, την Ευρώπη και το περιβάλλον, η Μέρκελ ακολουθεί προοδευτική πολιτική· στη Γαλλία, οι κεντρώοι επίγονοι του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία από τους γκολικούς· στη Βρετανία ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ κινείται προς το φιλοευρωπαϊκό κέντρο, την ίδια στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον εκφράζει τον αντιευρωπαϊσμό. Η Συντηρητική νομιμότητα, υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, κινδυνεύει να βρεθεί σε πολιτικό no man’s land.

Σε κάποιες χώρες (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία) η βασική διαχωριστική γραμμή τείνει να κινηθεί δεξιότερα. Η ευρωπαϊκή πολιτική τείνει να αμερικανοποιηθει, με την εξουσία να παίζεται ανάμεσα στην ακροδεξιά και το κέντρο (που είναι περισσότερο κεντροδεξιά, παρά κεντροαριστερά).

Ως συνήθως, η Ελλάδα κινείται σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς.

Εδώ και δεκαπέντε σχεδόν χρόνια, δεξιότερα της δεξιάς συντηρείται ένας ισχυρός πόλος, που εκφράστηκε από το ΛΑΟΣ πρώτα, τη Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ στη συνέχεια. Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία που υπάρχει κάτι τέτοιο -και μοιάζει ασυμπίεστο. Στον ενδιάμεσο χώρο, το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε και κάνεις δεν το αντικατέστησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρόφησε το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ», που πλέον εκφράζεται από την κυβερνητική ριζοσπαστική αριστερά.

Η ΝΔ καλείται σήμερα να εκφράσει το «νέο κέντρο». Απαιτείται να καλυφθεί ο μεταρρυθμιστικός, φιλοευρωπαϊκός, φιλελεύθερος χώρος. Θα το επιχειρήσει ασφαλώς με το δικό της τρόπο. Με πατριωτική χροιά στα εθνικά ζητήματα και συντηρητική στα κοινωνικά. Αλλά η ΝΔ μπορεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον να εκφράσει το «λιγότεροι φόροι-περισσότερες δουλειές», την εναλλακτική πρόταση στο Grexit και την εθνική καταστροφή.

Το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής καλούσε σε συσπείρωση στη νεοσύστατη Νέα Δημοκρατία. Οραματιζόταν μια παράταξη που «αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος -που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας- και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος». Σαράντα δύο χρόνια αργότερα, αυτοί οι οραματισμοί μπορούν -επιτέλους- να γίνουν απτή πραγματικότητα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top