ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Οι αντιδράσεις για τη «μικρή ΔΕΗ»

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και άρτι εκλεγείς ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Προσφάτως κάλεσε από τηλεοράσεως τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να σκίσουν τα φύλλα πολιτικής επιστράτευσης που επέβαλε η κυβέρνηση μετά τη συνεχιζόμενη απεργία τους.

Ο Γ.Κ. προφανώς θεωρεί ότι η αντισυνταγματικότητα του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ είναι δεδομένη και, ερμηνεύοντας διασταλτικά το άρθρο 120 του Συντάγματος, πιστεύει ότι η τήρησή του επαφίεται και σε αυτή την περίπτωση στον πατριωτισμό των πολιτών. Ξεχνά βέβαια ότι το γράμμα της διάταξης μιλά για βίαιη απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος, ενώ στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση απλά επεξεργάζεται και εφαρμόζει σύννομα την ενεργειακή της πολιτική. Αλίμονο αν όσοι διαφωνούν, ακόμα και δικαιολογημένα, με τις πολιτικές αυτές έπαιρναν κάθε φορά τον νόμο στα χέρια τους θέτοντας υπό ομηρεία τη νόμιμη κυβέρνηση και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Ο Γ.Κ. μάλλον πιστεύει ότι η Δημοκρατία έχει ήδη καταλυθεί, ότι η Ελλάδα είναι υποχείριο του τέταρτου Ράιχ, ότι έχει καταντήσει αποικία, όπως θέλει και η προπαγάνδα του πολιτικού του προϊσταμένου και εξίσου γνήσιου γόνου της αριστερής μεταπολίτευσης, που βάφτισε την ανομία αντίσταση και την ευλόγησε.

Oμως, και ως συνταγματολόγος, ο Γ.Κ. θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η σύγχρονη συνταγματική θεωρία θέτει σαφείς προϋποθέσεις για την άσκηση της πολιτικής ανυπακοής σε καθεστώς νόμιμα λειτουργούσης δημοκρατικής πολιτείας. Επειδή ακριβώς πρόκειται για το εξόχως ακανθώδες ζήτημα της απονομιμοποίησης του νόμου, ακόμα και οι πολίτες που είναι συνειδησιακά πεπεισμένοι ότι προασπίζουν τη νομιμότητα οφείλουν, όταν προβαίνουν σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής, να έχουν εξαντλήσει πριν όλα τα νόμιμα μέσα αποκατάστασής της. Στην περίπτωση της μικρής ΔΕΗ δεν πληρούται καμία από τις προϋποθέσεις αυτές. Δεν υπήρξε κίνηση της δικαστικής προστασίας για τη διακρίβωση της παρανομίας, η επαπειλούμενη συσκότιση της χώρας αποτελούσε κίνδυνο σαφή και πραγματικό σε σχέση με την εικαζόμενη βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, ενώ οι συνέπειες της ανυπακοής θα μπορούσε να έφθαναν για τους εργαζόμενους μέχρι τη φυλάκιση και την άμεση απόλυσή τους.

Το τελευταίο βέβαια δεν αφορούσε τον Γ.Κ. όταν έλεγε ότι ο ίδιος θα έσκιζε το φύλλο επιστράτευσής του. Τα εξήγησε όμως αυτά στα μέλη της ΓΕΝΟΠ που εκπροσωπεί ως νομικός σύμβουλος; Μάλλον όχι. Εκείνοι όμως κατάλαβαν και χωρίς τις συμβουλές του. Ο μόνος που πείστηκε ήταν ο αλήστου μνήμης αρχισυνδικαλιστής Φωτόπουλος. Το ότι ο κ. Κατρούγκαλος έμεινε μόνος, παρέα με τον κ. Φωτόπουλο, είναι αποκαλυπτικό για τις απόψεις του και ενθαρρυντικό για το μέλλον της κοινωνίας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top