ΑΡΘΡΑ

Οι δικές μας ασύμμετρες απειλές

Αν επιχειρήσει να κάνει κανείς έναν μικρό, έστω, απολογισμό των όσων έχουν συμβεί τα δύο τελευταία χρόνια σ’ αυτή την μικρή γωνιά του πλανήτη που μας έλαχε να ζούμε, σίγουρα και μόνο η απλή απαρίθμηση των γεγονότων θα μπορούσε να μοιάζει με ένα μακρύ οδυνηρό ταξίδι. Με το πέρασμα από μια απέραντη, χωρίς τέλος έρημο, στην αγωνιώδη αναζήτηση μιας μικρής σωτήριας όασης, ή με την προβολή ενός κακοπαιγμένου εβδομαδιαίου θρίλερ, ή ακόμη και μιας κρύας σουρεαλιστικής κωμωδίας.

Αν επιχειρήσει να κάνει κανείς έναν μικρό, έστω, απολογισμό των όσων έχουν συμβεί τα δύο τελευταία χρόνια σ’ αυτή την μικρή γωνιά του πλανήτη που μας έλαχε να ζούμε, σίγουρα και μόνο η απλή απαρίθμηση των γεγονότων θα μπορούσε να μοιάζει με ένα μακρύ οδυνηρό ταξίδι. Με το πέρασμα από μια απέραντη, χωρίς τέλος έρημο, στην αγωνιώδη αναζήτηση μιας μικρής σωτήριας όασης, ή με την προβολή ενός κακοπαιγμένου εβδομαδιαίου θρίλερ, ή ακόμη και μιας κρύας σουρεαλιστικής κωμωδίας.

Και αν η αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν φέρνει ίσως τη στυφή γεύση μιας συλλογικής και πολλές φορές προσωπικής αποτυχίας ή και καταστροφής, η οποιαδήποτε προσπάθεια πρόβλεψης των άμεσων και μεσοπρόθεσμων εξελίξεων και η κάθε λογική αναζήτηση μιας πιθανής αλληλουχίας επερχόμενων γεγονότων, προκαλούν περισσότερο ρίγη ανησυχίας παρά επιτρέπουν, προς το παρόν τουλάχιστον, να περάσει από μια μικρή ρωγμή του χρόνου οποιαδήποτε ζεστή και ελπιδοφόρα αχτίδα φωτός .

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι πράγματι, με το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση, τουλάχιστον αγοράσαμε κάποιο λίγο χρόνο… Πράγματι αποφύγαμε την άμεση, τουλάχιστον, κατάρρευση, πράγματι υπό προϋποθέσεις και διανύοντας μιαν ακόμη άνυνδρη και κακοτράχαλη σκληρή πορεία, θα μπορούσαμε ίσως να φτάσουμε μετά από κάποια χρόνια σε μια νέα εύφορη κοιλάδα.

Όλα, δυστυχώς μέχρι στιγμής, τα στοιχεία που συνθέτουν το αναφερόμενο διεθνώς και ως ελληνικό πρόβλημα, εξακολουθούν να υπάρχουν, να συνυπάρχουν, να παραμένουν άλυτα και ορισμένα, όπως για παράδειγμα η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, η παρατεινόμενη ύφεση, η συνεχιζόμενη απαξίωση του πολιτικού δυναμικού και συστήματος, η έκρηξη της εγκληματικότητας, η συνεχιζόμενη διάλυση του κρατικού μηχανισμού, η κατακρύμνηση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής, η έκρηξη της φτώχειας και η κοινωνική κόπωση, να βαίνουν επιδεινούμενα.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και τις ασύμμετρες απειλές, τις δικές μας ασύμμετρες απειλές, να μας απειλούν ανά πάσα στιγμή, ακόμη και από ένα τυχαίο γεγονός, ή από μιαν αλληλουχία ορισμένων «ατυχών» γεγονότων, να προκαλέσουν τη μοιραία έκρηξη που θα φέρει και την τελική καταστροφή.

Τρομοκράτες σε κατάσταση νευρικής κρίσης.

Χούλιγκαν στα γήπεδα και στις πορείες.

Χρυσαυγήτες σε ρόλο χωροφυλάκων.

Εφοριακοί και τελωνειακοί σε εργασία ή απεργία.

Αμετροεπείς δικαστικοί με το μυαλό ενός μαρουλιού.

Γιατροί και φαρμακοποιοί που ενδιαφέρονται μόνο για το φτωχό λαό.

Τσίπρας και Παπαρήγα έτοιμοι για την τελική έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα.

Για να μην εμπλουτίσουμε τον κατάλογο και με ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες και άλλους αναξιοπαθούντες, αυτά όλα συνιστούν ορισμένες μικρότερες ή μεγαλύτερες απειλές με ελληνικές σφραγίδες πιστοποίησης.

Η μεγάλη όμως, η μητέρα όλων των απειλών για εμάς είναι μία και μόνο μία: Είναι Το μεγάλο Πολιτικό Πρόβλημα της χώρας, αυτό που δημιούργησε όλα τα άλλα.

Είναι τα τελευταία χρόνια το ίδιο το προβληματικό πλέον πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό του. Ήταν και είναι αυτό που εξακολουθεί να μη μπορεί ή να μην επιχειρεί να λύσει όλα όσα στραβά συσσωρεύτηκαν δεκαετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Που αδυνατεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει σε βάθος τη νέα, εντελώς διαφορετική οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Που δυσκολεύεται ή δεν θέλει να αποφασίσει να συγκρουστεί με τις κακές συνήθειες και αντιλήψεις μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου, με τα θετικά και τα αρνητικά της, σαφώς τής καλύτερης στην ιστορική διαδρομή της χώρας, που έχει οριστικά πλέον παρέλθει. Μιας περιόδου που εξάντλησε από καιρό και την όποια τελευταία προωθητική δυναμικής της και από ένα σημείο και μετά, ειδικότερα μετά την άνοδο και τις «σατραπείες» των «κληρονομικώ δικαίω» αρχηγών στα δύο μεγαλύτερα κυβερνητικά κόμματα, άρχισε να καταστρέφει όσα θετικά όλα τα προηγούμενα μεταπολιτευτικά χρόνια επιτεύχθηκαν .

Χωρίς πολιτικό σχέδιο, χωρίς συνεκτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, χωρίς νέες κοινωνικές συμμαχίες, χωρίς τη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού πολιτικού συνασπισμού εξουσίας, που θα καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα επόμενα δύσκολα, αλλά απολύτως αναγκαία βήματα, και θα εμπνεύσει και θα καθοδηγήσει χωρίς λαϊκισμούς τους Έλληνες για να τους περάσει με σχετική ασφάλεια στην απέναντι όχθη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και να ελπίζουμε.

Αυτό είναι το πολιτικό πρόταγμα. Αυτό, μα την αλήθεια, νομίζω πως είναι το απόλυτο πρόταγμα άμεσης προτεραιότητας και λύσης. Πριν από, ή και μετά τις εθνικές εκλογές.

Καμιά κυβέρνηση συνεργασίας, καμιά κυβέρνηση τεχνοκρατών ή «σοφών» δεν θα μπορέσει να αντέξει στη δικαιολογημένη λαϊκή πίεση και δυσαρέσκεια και στη σκληρή επίθεση των θιγόμενων συμφερόντων και μικροσυμφερόντων. Δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, χωρίς να υποκύψει ή να συμβιβαστεί, την ισοπεδωτική προπαγάνδα του άκρατου και ανέξοδου λαϊκισμού, αν δεν διαμορφωθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν, σε μια νέα, πεισμένη για την αναγκαιότητα και αποφασισμένη για την υλοποίηση, κοινωνική και πολιτική προοδευτική – μεταρρυθμιστική πλειοψηφία, να αντισταθεί, να δώσει καθημερινές δύσκολες μάχες, να στηρίξει και να συμμετέχει μαζικά σε όλο το εύρος της οικονομικής, κοινωνικής και κοινωνικής ζωής, στην υλοποίηση ενός τέτοιου τιτάνιου για τη χώρα έργου. Αλλιώς… Αλλιώς την κάτσαμε τη βάρκα, πατριώτη!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top