ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Οι δικοί μας δίδυμοι πύργοι

Η διαφωνία σχολιάζεται στην οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». Η συμφωνία όμως μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων δεν είδα να σχολιάζεται, αν και είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Η διαφωνία αφορά το κατοχικό δάνειο. Ενα υποχρεωτικό δάνειο 3,5 δισ. δολαρίων που σήμερα υπολογίζεται σε 40 δισ. δολάρια, το οποίο πολλοί διεκδικούν στην Ελλάδα, αποτελεί παράμετρο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαφωνία σχολιάζεται στην οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». Η συμφωνία όμως μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων δεν είδα να σχολιάζεται, αν και είναι εξίσου ενδιαφέρουσα. Η διαφωνία αφορά το κατοχικό δάνειο. Ενα υποχρεωτικό δάνειο 3,5 δισ. δολαρίων που σήμερα υπολογίζεται σε 40 δισ. δολάρια, το οποίο πολλοί διεκδικούν στην Ελλάδα, αποτελεί παράμετρο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος «Αριστερά», Μπερντ Ρίξινγκερ δήλωσε ότι «δεν μπορεί οι λαοί της Ευρώπης να συνεχίσουν να αιμορραγούν με δάνεια προς την Ελλάδα, την ώρα που οι πλούσιοι συνεχίζουν να κρύβουν τα χρήματά τους σε τράπεζες στο εξωτερικό. Πρέπει να επιβληθεί φόρος 50% στους πλούσιους Ελληνες».

Σε τι αναφέρεται ο κ. Ρίξινγκερ; Στην επιβολή φόρου πλούτου (wealth tax). Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πριν από έναν χρόνο, ομάδα γερμανών οικονομολόγων έκανε μια πρόταση για την αντιμετώπιση του γερμανικού χρέους. Μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία είναι η πλέον υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη – σε απόλυτους αριθμούς – και η τρίτη παγκοσμίως μετά την Αμερική και την Ιαπωνία. Οι οικονομολόγοι λοιπόν πρότειναν να επιβληθεί φόρος πλούτου, όπως συνέβη μεταπολεμικά στη Γερμανία. Υπολόγισαν ότι αν επιβληθεί εφάπαξ υποχρεωτικός φόρος 20% στους γερμανούς πολίτες που κατέχουν περιουσία αξίας άνω των 500.000 ευρώ, η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα είναι εύκολη και δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη ούτε την κοινωνική συνοχή, στο μέτρο που οι πλούσιοι είναι μόλις το 8% των φορολογουμένων.

Προτού αρχίσει μια επιβλαβής για τη χώρα συζήτηση, ο Σόιμπλε έσπευσε να δηλώσει ότι η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα εξυπηρέτησης χρέους. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα για τις χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης χρέους. Tο δόγμα να πληρώσουν οι «πιστοί», που είχε δρομολογηθεί ήδη από την Ντοβίλ, άρχισε να παίρνει τον δρόμο του. Προφανώς, οι έχοντες στην Ευρώπη κατάλαβαν ότι δεν μπορούν πολιτικά να δανείζουν επʼ άπειρον – να αιμορραγούν κατά τον πρόεδρο του κόμματος «Αριστερά». Με αυτή την προσέγγιση, η πραγματική λύση στο πρόβλημα του κενού της ΟΝΕ, που ακούει στο όνομα ευρωομόλογα, εξαφανίστηκε από το πολιτικό λεξιλόγιο των «εχόντων». Ο μόνος δισταγμός για την εφαρμογή του νέου δόγματος ήταν ο φόβος που μπορούσε να προκαλέσει στους επενδυτές-πιστούς μια τέτοια πολιτική. Η αφορμή για τη δοκιμή ήρθε με την κρίση στην Κύπρο. Το μήνυμα ήταν απλό. «Δεν μπορούμε να σας καλύψουμε, παρά μόνο αν πρώτα αυτοβοηθηθείτε». Κι έτσι η Κύπρος που είχε ανάγκη 17 δισ. ευρώ για να μην πτωχεύσει, με τη δήμευση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ χρειάστηκε να δανειστεί μόνο 5,5 δισ. ευρώ. Η αντίδραση των αγορών ήταν ψύχραιμη και από τότε το δόγμα της «αυτοβοήθειας» ή του «φόρου πλούτου» πήρε τον δρόμο του. Η προεκλογική καμπάνια στη Γερμανία δείχνει ότι ο πολιτικός κόσμος ομονοεί.

Στα καθʼ ημάς, ο ΣΥΡΙΖΑ καλό θα είναι να επανεξετάσει βασικά δόγματα της οικονομικής και διεθνούς πολιτικής του.

– Πρώτον, στη διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων δεν έχει συμμάχους στο εσωτερικό της Γερμανίας.

– Δεύτερον, ο μύθος ότι οι δανειστές κερδίζουν καταρρίπτεται από την «Αριστερά» με τη φράση «αιμορραγία» – ανεξάρτητα με το τι πιστεύουμε εμείς, οι εγγυήσεις που δίνονται έχουν υψηλό ρίσκο που δεν καλύπτεται με τα χαμηλά επιτόκια του ΔΝΤ και της Ενωσης.

– Τρίτον, στο επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αν χρειαστεί, το δόγμα Ρίξινγκερ – Σόιμπλε – Στάινμπρουκ μάλλον θα επικρατήσει, με προβλέψιμες αντιδράσεις και πολιτικά αποτελέσματα σε μια χώρα όπου η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί.

– Τέταρτον, άλλη πηγή χρηματοδότησης από τις υπαρκτές – ΔΝΤ, ΕΕ – δεν υπάρχει, Κίνες και Ρωσίες απέδειξαν στην πράξη – με την περίπτωση της Κύπρου – τι αξία έχουν.

– Πέμπτον, το δόγμα «μάς έχουν ανάγκη, αλλιώς κινδυνεύει το οικοδόμημα» έχει ξεθωριάσει πλέον. Η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να επιβιώσει αν θέλει να παραμείνει ισχυρή. Και η ΟΝΕ επίσης, έστω και συρρικνωμένη.

Προσοχή λοιπόν. Ισως οι δίδυμοι πύργοι της ελληνικής οικονομίας και της δημοκρατικής τάξης δεν έχουν πληγεί ακόμη. Και τότε η λύση θα είναι η πλέον αντισυστημική. Και αυτή δεν είναι η πρόταση Αλαβάνου ή του ΚΚΕ, αλλά κάποια άλλη. Καλό να μην την αγνοούμε και να μην την υποτιμούμε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top