ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Οι εντός και οι εκτός

Την Τρίτη το βράδυ έστειλα ένα κείμενό μου στα «ΝΕΑ», με τίτλο «Υπάρχει φασιστικός κίνδυνος;». Εκεί, αφού εξέθετα τους κινδύνους που προκύπτουν από τη διαρκώς αυξανόμενη προσφυγή όλο και περισσότερων πολιτών στην επίκληση της «βοήθειας» της Χρυσής Αυγής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κατέληγα ότι «έπονται άλλα χειρότερα».

Την Τρίτη το βράδυ έστειλα ένα κείμενό μου στα «ΝΕΑ», με τίτλο «Υπάρχει φασιστικός κίνδυνος;». Εκεί, αφού εξέθετα τους κινδύνους που προκύπτουν από τη διαρκώς αυξανόμενη προσφυγή όλο και περισσότερων πολιτών στην επίκληση της «βοήθειας» της Χρυσής Αυγής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κατέληγα ότι «έπονται άλλα χειρότερα». Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όχι για να επιβεβαιώσει ότι τα χειρότερα ήρθαν αλλά ότι αυτά μόλις άρχισαν. Η συνέχεια, αν δεν αλλάξουν πολλά, αναμένεται ακόμη χειρότερη. Σήμανε η ώρα της ριζικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Γιʼ αυτό χρειάζεται να αναγνωρισθούν οι πραγματικότητες, που βρίσκονται πέρα από τις ρηχές θεωρίες της ταύτισης των άκρων.

Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, ακόμη και με αυτούς τους αντιαναπτυξιακούς όρους, θα ήταν σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Την ίδια στιγμή η εφαρμογή των πολιτικών του Μνημονίου έχει αποδιοργανώσει κάθε θεσμό κοινωνικής πρόνοιας. Η κοινωνία υποφέρει, κάποιοι νομίζουν ότι το ξέρουν, αλλά κατά βάση δεν τους αγγίζει.

Δυστυχώς είμαστε σε μια κατάσταση που δεν αποφασίζουμε μόνοι μας για το μέλλον της χώρας, ενώ ταυτόχρονα οποιαδήποτε αλλαγή προς το κοινωνικό κράτος προϋποθέτει να σταθεί πρώτα η χώρα στα πόδια της. Η κατάσταση δεν θα αλλάξει όσο το πολιτικό σύστημα στρουθοκαμηλίζει, παρουσιάζοντας οι μεν ως «μεταρρυθμίσεις» την εκ των δανειστών επιβαλλόμενη κοινωνική απορρύθμιση, οι δε εμφανιζόμενοι ως μάγοι με τα δώρα. Η χώρα δεν θα υπήρχε χωρίς το Μνημόνιο, αλλά θα πάψει να υπάρχει αν αυτό συνεχίσει έτσι όπως είναι τώρα.

Οι πολίτες, ενστικτωδώς ή όχι, αντιλαμβάνονται το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος τους – και όσο συμβαίνει αυτό τόσο θα στρέφονται προς αυτούς που αυτοπαρουσιάζονται ότι είναι εκτός αυτού του παιχνιδιού. Τα όποια αναγκαία μέτρα καταστολής θα έχουν αποτέλεσμα αν στηρίζονται στις ανείπωτες ακόμη αλήθειες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top