ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Οι εξουσιαστές κουκουλοφόροι και η κυβέρνηση

Από το καλοκαίρι του 2016 τα φαινόμενα βίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο πολλαπλασιάστηκαν. Αυτό έγινε επειδή ο κ. Γαβρόγλου με τη θεσμοθέτηση μίας «επιτροπής κλήσης αστυνομίας», δυσκίνητης και πρακτικά ανήμπορης να συγκληθεί και να συνεδριάσει, παρέδωσε το πανεπιστήμιο στις ορέξεις των ομάδων κρούσης με την ψευδεπίγραφη επίκληση της δήθεν «θεσμοθέτησης» του ασύλου.

Οι ομάδες των εξουσιαστών, γνωρίζοντας πλέον ότι το πανεπιστήμιο δεν προστατεύεται από τους νόμους της πολιτείας και από τη δημόσια δύναμη, ασκούν έκτοτε ανενόχλητες και με πρωτοφανές θράσος την τρομοκρατία στο πανεπιστήμιο. Η δράση των ομάδων αυτών καταπατά βάναυσα το ακαδημαϊκό άσυλο της ελεύθερης διδασκαλίας και της ελεύθερης έρευνας, που είναι ο σκληρός πυρήνας της οντότητας του πανεπιστημίου.

Όμως πέρα από τη θεσμοθέτηση της ανεξέλεγκτης ανομίας από τον κ. Γαβρόγλου, είναι η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα που επιτείνει το φαινόμενο. Η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών κατά των πολιτικών της αντιπάλων με μία εκστρατεία δήθεν «κάθαρσης». Επιχειρεί ως «τιμωρός», που τάχα εμποδίζεται από το θεσμικό πλαίσιο της δημοκρατίας, να κτυπήσει με παραθεσμικό και παραδικαστικό τρόπο μία ασαφή και νεφελώδη «διαφθορά». Το παράδειγμα της κυβέρνησης αντιγράφουν οι ομάδες κρούσης στο πανεπιστήμιο, οι ολιγάρχες παράγοντες στα γήπεδα, οι αυτόκλητοι προστάτες των εύπορων στρατηγικών κακοπληρωτών στους πλειστηριασμούς.

Οι εξουσιαστές κουκουλοφόροι «τιμωρούν» όσους καθηγητές πανεπιστημίου δεν συμμορφώνονται με τις ιδεοληψίες τους. Το πιο λυπηρό είναι ότι η τρομοκρατική τους δράση έχει αποτέλεσμα, αν κρίνω από τις δηλώσεις του θύματος της χθεσινής επίθεσης που την χαρακτήρισε συνήθη «κοινωνική διαμαρτυρία». Τα φαινόμενα βίας στο πανεπιστήμιο θα υποχωρήσουν, όταν υποχωρήσει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δηλητηριάζει την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Αυτό είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top