ΑΡΘΡΑ

Οι κόκκινες γραμμές

Από τότε που η χώρα αναγκάστηκε να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και μέχρι τώρα, πριν από κάθε συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών διαφημίζονται «κόκκινες γραμμές» και προδιαγράφεται μια σχεδόν πολεμική ατμόσφαιρα. Οι «καλοί» είναι οι υπουργοί που συγκρούονται με τους «κακούς» επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας. Οι μεν, σύμφωνα με το δραματοποιημένο σενάριο, υπερασπίζονται το εθνικό συμφέρον και το δίκαιο, οι δε εμφορούνται από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και τιμωρητικές διαθέσεις.

Από τότε που η χώρα αναγκάστηκε να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και μέχρι τώρα, πριν από κάθε συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών διαφημίζονται «κόκκινες γραμμές» και προδιαγράφεται μια σχεδόν πολεμική ατμόσφαιρα. Οι «καλοί» είναι οι υπουργοί που συγκρούονται με τους «κακούς» επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας. Οι μεν, σύμφωνα με το δραματοποιημένο σενάριο, υπερασπίζονται το εθνικό συμφέρον και το δίκαιο, οι δε εμφορούνται από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και τιμωρητικές διαθέσεις. Στο σκηνικό υπάρχει και η αντιπολίτευση που υποστηρίζει πάντα το ίδιο, ότι όλα αυτά είναι σικέ και ότι έχουν προσυμφωνηθεί νέα μέτρα λιτότητας.

Η σκηνοθεσία έχει κουράσει τους θεατές, αλλά το σημαντικότερο είναι πως το έργο που παίζεται για τέσσερα ολόκληρα χρόνια έχει εξαντλήσει τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του. Πόσες «κόκκινες γραμμές» ξεθώριασαν στην πορεία και πόσες «κόκκινες γραμμές» μπήκαν για να εξυπηρετηθούν συντεχνίες και όχι το κοινό καλό.

Η διαπραγμάτευση που θέλουμε προϋποθέτει ότι η δική μας πλευρά δεν θα αποκρούει απλώς, δεν θα αρνείται να συμμοφωθεί στις προτάσεις και τις αξιώσεις της άλλης πλευράς, αλλά θα έχει δική της εισήγηση, θα καταθέτει ρεαλιστικό και βιώσιμο σχέδιο για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Η διαπραγμάτευση που θέλουμε προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση δεν λέει απλώς «όχι» στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων αλλά τις υπερβαίνει, δείχνοντας στην πράξη μεταρρυθμιστική βούληση.

Ωραία θα ήταν αν το πρώτο βήμα γινόταν στο Παρίσι, αν δηλαδή η διαπραγμάτευση με την Τρόικα δεν άλλαζε απλώς -για ένα τριήμερο- κάδρο αλλά περιεχόμενο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top