ΑΡΘΡΑ

Οι μεταρρυθμίσεις του Σεπτέμβρη

Η τουρκική κυβέρνηση στις 30 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε το πακέτο «για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις». Τα βασικά μέτρα είναι:

«1. Εκλογικός νόμος. Η κυβέρνηση προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις. Πρώτον να συνεχιστεί το εθνικό όριο του 10%, δεύτερον να μειωθεί στο 5% και τρίτον να καταργηθεί το όριο και να εφαρμοστεί εκλογικό σύστημα στενής περιφέρειας.

2. Η οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος θα επεκταθεί και θα δίνεται σε κόμματα που συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από 3% στις εκλογές. Το ισχύον ποσοστό είναι το 7%.

Η τουρκική κυβέρνηση στις 30 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε το πακέτο «για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις». Τα βασικά μέτρα είναι:

«1. Εκλογικός νόμος. Η κυβέρνηση προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις. Πρώτον να συνεχιστεί το εθνικό όριο του 10%, δεύτερον να μειωθεί στο 5% και τρίτον να καταργηθεί το όριο και να εφαρμοστεί εκλογικό σύστημα στενής περιφέρειας.

2. Η οικονομική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων από το κράτος θα επεκταθεί και θα δίνεται σε κόμματα που συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από 3% στις εκλογές. Το ισχύον ποσοστό είναι το 7%.

3. Θα παρασχεθεί δυνατότητα πολιτικής προπαγάνδας σε διάφορες γλώσσες και διαλέκτους. Επίσης το ίδιο δικαίωμα θα παρασχεθεί και στις προκαταρκτικές εκλογές των κομμάτων για την εκλογή υποψηφίων.

4. Θα αυξηθούν οι ποινές για τα εγκλήματα μίσους που στρέφονται εναντίον των γλώσσας, της εθνότητας, του φύλου, των πολιτικών και θρησκευτικών αντιλήψεων των πολιτών.

5. Θα θεσμοθετηθούν ποινές για όσους επιχειρούν να εμποδίσουν τους πολίτες που ακολουθούν τη θρησκευτική τους πίστη.

6. Θα αρθεί ο περιορισμός ως προς τη χρήση κάποιων γραμμάτων. Πρόκειται για θέμα που πρακτικά αφορά κυρίως τους Κούρδους και σχετίζεται με τη χρησιμοποίηση γραμμάτων όπως W, Q, X.

7. Θα επιτραπεί στα ιδιωτικά σχολεία η παροχή εκπαίδευσης σε διάφορες γλώσσες, τις οποίες θα ορίσει το υπουργικό συμβούλιο.

8. Θα δοθεί η δυνατότητα για αλλαγή στα τοπωνύμια, έτσι ώστε να επανέλθουν τα παλιά τοπωνύμια. Το μέτρο αυτό αφορά τους Κούρδους και τους Αλεβίτες.

9. Θα αλλάξει ο νόμος περί περιβολής στο δημόσιο, έτσι ώστε να αρθεί η απαγόρευση της μαντίλας στις υπηρεσίες του δημοσίου.

10. Καταργείται όρκος των οποίον είναι υποχρεωμένα να διαβάζουν από το 1933 οι μαθητές των δημοτικών σχολείων».

Στις 28 Οκτωβρίου η «Χουρριέτ» δημοσίευσε γκάλοπ που οργάνωσε η εταιρεία «Μέτροπολλ» με 1200 πρόσωπα σε 31 επαρχίες. Το 48% θεωρεί το πακέτο «επαρκές», ενώ στους υποστηρικές των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΡΛΚ, ΚΕΔ, ΚΕΔ) το «ανεπαρκές» φτάνει στο 80%.

Στα ειδικότερα σημεία οι αριθμοί διαφοροποιούνται:

Α. Το 58% θεωρεί θετικό το μέτρο της επιστροφής στα παλαιά ονόματα στις κουρδικές επαρχίες,

Β. Το 48% ψηφίζει το μέτρο της διδασκαλίας στην κουρδική στα ιδιωτικά σχολεία,

Γ. Το 76% υποστηρίζει την άρση της απαγόρευσης της μαντήλας στους δημόσιους χώρους,

Δ. Και, ένα εντυπωσιακό 53% αντιτίθεται στον τερματισμό του όρκου που δίνουν τα παιδιά στα σχολεία.

Δύο σημεία που αναμενόταν να περιληφθούν στο πακέτο αλλά τελικά αποσύρθηκαν έχουν σημαντική θετική απήχηση στην τουρκική κοινή γνώμη: η επίσημη αναγνώριση των χώρων λατρείας των Αλεβιτών και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το 63% υποστηρίζει το αίτημα της αλεβίτικης κοινότητας, ενώ το 54% ευνοεί την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Συνολικά το 45% βλέπει τη χώρα να πηγαίνει «καλά»,το 40% να «χειροτερεύει», δύο αριθμοί που ευνούν το ΚΑΔ και τον Τ. Ερτογάν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς έκανε λόγο «για ευρύτατη αποδοχή στην κοινή γνώμη της δέσμη των μέτρων εκδημοκρατισμού». Ο πρόεδρος Εθνικιστικού Κινήματος Μπαχτσελί θεωρεί ότι αυτά «διαιρούν την Τουρκία και αποτελούν σημείο προδοσίας για την ενότητα της χώρας», (ηλ. Χουρριέτ, 30/9/13). Το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι τα πακέτο «δεν συναντά τις προσδοκίες του», ενώ ο Α. Χαμαμρατζεμπί στέλεχος του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης το θεώρησε «πολύ αδύνατο».

Μια συνολική αποτίμηση του πακέτου δείχνει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ερτογάν, σημαίνουν, πρώτο, ένα βήμα μπροστά, μια αξιόλογη βελτίωση της δημοκρατικής οργάνωσης της τουρκικής κοινωνίας. Δεύτερο, μια καλά υπολογισμένη και «ελεγχόμενη» ενίσχυση των δικαιωμάτων των κούρδων (γλώσσα, έκφραση, τοπωνύμια,). Τρίτο, πρόοδο στο χώρο των σχολείων- τέλος στον όρκο που υποχρεωτικά διάβαζαν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, άρα τέλος σε μια αντιδραστική πρακτική στο τουρκικό σχολείο με τον όρκο περί «περηφάνειας και τουρκικότητας» που καθιέρωσε ο Αττατούρκ το 1933. Τέταρτο, ενίσχυση των πολιτικών ελευθεριών με τη μείωση του ποσοστού εισδοχής στο Κοινοβούλιο, Πέμπτο, αύξηση στις ποινές για τα εγκλήματα μίσους που στρέφονται εναντίον των γλώσσας, της εθνότητας, του φύλου, των πολιτικών και θρησκευτικών αντιλήψεων των πολιτών. Στο βαθμό που θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό συνιστά πρόοδο που συνδέεται με τον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης.

Στο πακέτο δεν βρήκαν θέση σημαντικά ζητήματα υστέρησης της τουρκικής κρατικής πολιτικής όπως λ.χ. οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές και τα αστυνομικά τμήματα, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, ζητήματα που συνδέονται με την απρόσκοπτη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σημαντικές αδυναμίες στη λειτουργία του κράτους δικαίου. Ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επίτροπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε δήλωσε ότι «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πληρούν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες της Επιτροπής σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης άλλων γλωσσών εκτός της τουρκικής, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τις θρησκευτικές ελευθερίες, το δικαίωμα του συνέρχεσται/συνεταιρίζεσται, μέτρα για την ισότιμη κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση». Το «πακέτο» ελήφθη υπόψη και στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που υιοθέτησε η Επιτροπή στις 16 Οκτωβρίου. Η Επιτροπή επαίνεσε το «πακέτο για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις»» με ταυτόχρονη κριτική για την επιθετική στάση των τουρκικών αρχών στις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκενζί. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η Έκθεση Προόδου επαίνεσε «το θετικό και συμφιλιωτικό λόγο του Α. Γκιουλ στην τουρκική πολιτική σκηνή». Με ότι αυτό σημαίνει μπροστά στις διεργασίες για ανάδειξη νέου προέδρου το 2014.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top