ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Οι νεοναζί και οι εκτροφείς του

Είθισται, τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να καταδικάζουν πράξεις που δεν συνάδουν με το δημοκρατικό πολίτευμα υποκινούμενες από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Παρόλα αυτά η άνοδος του νεοναζιστικού μορφώματος δεν κάμπτεται. Μια απλοϊκή εξήγηση είναι ότι οι Έλληνες έγιναν ξαφνικά φιλοναζί κι έτσι τίποτα δεν πτοεί την εκκόλαψη του αντιδημοκρατικού τους αισθήματος. Αυτή η εξήγηση είναι επιφανειακή και δεν μας βοηθάει ιδιαιτέρως στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Προσωπικά προκρίνω μια άλλη ερμηνεία: ότι μπορεί μεν να καταδικάζονται οι πράξεις και ο λόγος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αλλά αν όχι οι πράξεις, οπωσδήποτε όμως ο ίδιος ο ίδιος ο λόγος, η ρητορική τους, εκφράζεται από άλλα κόμματα που δεν είναι ναζιστικά/ φασιστικά. Με απλά λόγια, από τη στιγμή που και άλλα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου που αδιαμφισβήτητα ανήκουν στο συνταγματικό τόξο υιοθετούν φασίζουσα ρητορική, η Χρυσή Αυγή απενοχοποιείται στα μάτια των πολιτών κι έτσι οι πολίτες νιώθουν άνετα να τη στηρίξουν.

Ένα απτό παράδειγμα αυτού του σχήματος είναι τα όσα λαμβάνουν χώρα αυτούς τους μήνες μέσα στην προανακριτική. Εκατοντάδες φορές κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην προανακριτική βουλευτές που ανήκουν στα κόμματα του συνταγματικού τόξου έχουν ταπεινώσει τους εξεταζόμενους μάρτυρες, έχουν εκστομίσει βαρείς χαρακτηρισμούς για συναδέλφους τους, έχουν υιοθετήσει και παραθέσει θεωρίες συνωμοσίας δίχως καμία λογική και κανένα στοιχείο, έχουν κατηγορήσει, δίχως στοιχεία, εκδότες και εκδοτικά συγκροτήματα, και φυσικά έχουν μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο του με ανεπίτρεπτα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, ενώ μάλιστα η Βουλή έχει αποφανθεί σχετικώς και έχει απορριφθεί η ενοχή του.

Γιατί προσποιούμαστε ότι μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο Ηλ. Κασιδιάρης απευθύνθηκε με ιταμούς χαρακτηρισμούς στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκσφενδονίζοντας ποτήρια και καρέκλες κατά τη διάρκεια της κατάθεσή του στην προανακριτική ως μάρτυρας, όταν η ίδια η Ζωή Κωνσταντοπούλου λίγη ώρα αργότερα είπε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «Είστε υποκείμενο ταυτόσημο με τον Κασιδιάρη» και απαίτησε όταν εκείνη μιλάει στον κ. Βενιζέλο να μην κάθεται ο κ. Βενιζέλος με σταυρωμένα πόδια!

Αλλά και την ίδια ώρα σε διπλανή αίθουσα, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, απευθυνόμενος στο βουλευτή του ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλος του είπε «επιβεβαιώνετε ότι κομμουνισμός και φασισμός είναι δίδυμα αδέρφια, εκτρώματα της ίδιας μήτρας, της μήτρας του ολοκληρωτισμού» για να του απαντήσει ο Ν. Καραθανασόπουλος «Επιβεβαιώνεις ότι φοράς την κουκούλα των χιτών και των ταγματασφαλιτών»!

Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω δεν αποτελούν δικαιολόγηση της στάση των βουλευτών του αντισυνταγματικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Αυτό που υποστηρίζω είναι πως δεν θα αρκεί να καταγγέλλουμε τους εκφραστές του φασισμού αν δεν δαμάσουμε το φασισμό που κρύβουμε μέσα μας. Η πηγή του νεοναζισμού είναι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών. Και όταν οι ίδιοι οι βουλευτές των δημοκρατικών κομμάτων δεν σέβονται τον εαυτό τους και το λειτούργημά τους και ολισθαίνουν σε φασιστικές ρητορικές και λαϊκισμούς, τότε απλώς στρώνουν με ροδοπέταλα το δρόμο για την έλευση των πραγματικών εκφραστών του νεοναζισμού.

Η δημοκρατία πρέπει να αντιδράσει και για να μπορέσει να αντιδράσει θα πρέπει οι εκφραστές της τουλάχιστον να μην είναι φασίστες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top