ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Οι παρενέργειες του αντιμνημονιακού χυλού

Πολύς λόγος έγινε για τα αυξημένα ποσοστά της ΧΑ, ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Εκείνο που δεν έγινε ευκρινώς αντιληπτό και δεν σχολιάστηκε αρκετά είναι η επικάλυψη της αύξησης αυτής με την αντίστοιχη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στις δυτικές υποβαθμισμένες περιοχές. Τούτο σημαίνει, κατά τη γνώμη μου, ότι οι ψηφοφόροι που έχουν θιγεί περισσότερο από την κρίση, μετακινούνται σχετικά εύκολα απʼ άκρου εις άκρον του αντιμνημονιακού μετώπου.

Πράγματι, η ρητορική όλων των αντιμνημονιακών κομμάτων εμφανίζει σημαντικές ομοιότητες, όταν δεν ταυτίζεται σχεδόν απόλυτα. Και τελείως φυσιολογικά, οι πλέον θερμόαιμοι οπαδοί αυτής της λογικής καταλήγουν στον πλέον συμπαγή, ρωμαλέο και αυθεντικό εκφραστή της, που είναι αναμφισβήτητα η ΧΑ. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στο ΚΚ της Γαλλίας περί τα τέλη της δεκαετίας του ʼ90, όταν είδε την εκλογική του επιρροή να πέφτει από το 23% στο 3%, με αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών του Εθνικού Μετώπου.

Στη δική μας περίπτωση πρέπει να συμπεριλάβουμε και το ΚΚΕ, του οποίου η ακραία αντιευρωπαϊκή στάση το φέρνει, εκ των πραγμάτων, πολύ κοντά στην ανάλογη ρητορική των ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων. Στις ευθύνες για τη δημιουργία και το ανακάτεμα αυτού του αντιμνημονιακού χυλού θα πρέπει, δυστυχώς, να συμπεριληφθεί και η ΝΔ, η οποία επί δύο χρόνια, μεταξύ 2010 και 2012, συνέβαλε τα μάλα στη δημιουργία και την ανάπτυξη όλων των νεοπαγών πολιτικών σχημάτων. Η κατάσταση αυτή κινδυνεύει μάλιστα να επιδεινωθεί αν, όπως διαφαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ θελήσει να αλιεύσει ψήφους από τη ΧΑ στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, με το έωλο επιχείρημα ότι οι ψηφοφόροι της δεν είναι ναζί, αλλά παραστρατημένοι πολίτες οργισμένοι από τη μνημονιακή πολιτική. Στην περίπτωση αυτή ο αντιμνημονιακός χυλός διαχέεται επικίνδυνα και τείνει, διαποτίζοντας μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος, να απενοχοποιήσει τη νεοναζιστική και ρατσιστική οργάνωση. Ας τα σκεφτούν αυτά οι υπεύθυνοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί κινδυνεύουν, να νομιμοποιήσουν εκείνο που φραστικά καταγγέλλουν και προοπτικά να δουν το χαλί να τραβιέται και κάτω από τα ίδια τους τα πόδια.

ΥΓ.: Τα προχθεσινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ανάλυση. Η ΧΑ καρπούται όλο και μεγαλύτερο τμήμα των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων. Το αν θα σταματήσει η επέλαση αυτή εξαρτάται από την αποφασιστικότητα των κομμάτων του συνταγματικού τόξου να ανακόψουν την εξάπλωση του αντιμνημονιακού χυλού μεταφέροντας την πολιτική αντιπαράθεση στα πραγματικά προβλήματα του τόπου και, κυρίως, στην από κοινού αναζήτηση των δρόμων της ανάπτυξης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top