ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Οι πολιτευτές… σπίτι τους και όχι στο Δημόσιο

Russian destroyer Smetlivy leaves the harbour at the Crimean port of Sevastopol

Ως οικονομικό γεγονός, που συνδέεται άμεσα με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, η υπογραφή των συμβάσεων για την αξιοποίηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων είναι το σημαντικότερο ίσως των τελευταίων χρόνων.

Ως οικονομικό γεγονός, που συνδέεται άμεσα με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, η υπογραφή των συμβάσεων για την αξιοποίηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων είναι το σημαντικότερο ίσως των τελευταίων χρόνων. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο τα υψηλά έσοδα που προσδοκάται ότι θα υπάρξουν, αλλά και η απόδειξη ότι τελικά διαθέτουμε τη δυνατότητα να εργαστούμε μεθοδικά και αποτελεσματικά όταν το θελήσουμε.

.

Δεν υπάρχει στοιχειωδώς ενημερωμένος πολίτης σʼ αυτή τη χώρα που να μην έχει διερωτηθεί για ποιο λόγο το ελληνικό Δημόσιο δεν αποφάσιζε επί τόσες δεκαετίες να επιδιώξει την αξιοποίηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις υπήρχαν και ήταν πλούσια. Οπως δεν πρέπει να υπάρχει και πολίτης που να μη διερωτάται πώς τα κατάφερε το ελληνικό Δημόσιο να κάνει μέσα σε τέσσερα χρόνια τόσο σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά.

.

Το συμπέρασμα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο. Αποδεικνύεται ότι τελικά είμαστε ικανοί για σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά. Φτάνει να υπάρξουν οι σωστοί άνθρωποι και οι κατάλληλοι μηχανισμοί. Κι αυτές είναι δύο προϋποθέσεις που θα πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστούν προκειμένου να προχωρήσει αποτελεσματικά ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης,

.

Ωστόσο, τα μηνύματα σε σχέση με τη διασφάλιση των προϋποθέσεων αυτών δεν είναι και τόσο αισιόδοξα. Μπορεί να διαφαίνεται ότι στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης κάτι πάει να γίνει μέσα από τη διασφάλιση κάποιων προϋποθέσεων αξιοκρατίας στη στελέχωσή της, αλλά εκεί που τα μηνύματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα είναι στην επιχειρούμενη αναβίωση της παλιάς γνωστής συνταγής της «αξιοποίησης» αποτυχόντων βουλευτών σε θέσεις-κλειδιά της κρατικής μηχανής.

.

Είναι προφανείς οι σκοπιμότητες που επιχειρείται να προωθηθούν από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Κι επειδή η παροιμία πως «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» έχει συνηθέστατα εφαρμογή στην πολιτική, καλό θα είναι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξει κυβερνητική αστάθεια, να υποδειχθεί με τη δέουσα αποφασιστικότητα από το ΠΑΣΟΚ ότι αυτές οι πρακτικές δεν θα πρέπει να έχουν συνέχεια.

.

Θα είναι ίσως και η καταλληλότερη απόδειξη ότι βγαίνοντας από την κρίση και το Μνημόνιο η κυβερνητική λειτουργία θα γίνει ουσιαστικότερη και η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ αποφασιστικότερη.

.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top