ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Οι «προβοκάτσιες» της Χαλκιδικής

Όποτε ο «αγώνας» κάποιας ομάδας παρεκτρέπεται -όχι σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα, αλλά τα όρια ανοχής της κοινωνίας- καταγγέλλονται προβοκάτσιες. Ετσι έγινε και στη Χαλκιδική, όπου κάποιο σκοτεινό κέντρο αποφάσισε να αμαυρώσει τον αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές, και μίσθωσε κάποιον κουκουλοφόρο για να πυροβολήσει εναντίον των αστυνομικών.

Όποτε ο «αγώνας» κάποιας ομάδας παρεκτρέπεται -όχι σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα, αλλά τα όρια ανοχής της κοινωνίας- καταγγέλλονται προβοκάτσιες. Ετσι έγινε και στη Χαλκιδική, όπου κάποιο σκοτεινό κέντρο αποφάσισε να αμαυρώσει τον αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές, και μίσθωσε κάποιον κουκουλοφόρο για να πυροβολήσει εναντίον των αστυνομικών. Βεβαίως στα ηρωικά βουνά της Χαλκιδικής πρέπει να βρίσκονται και μέλη του περιοδεύοντος θιάσου της «επανάστασης». Είναι οι χουλιγκάνοι με τα μαύρα που όποτε δεν καίνε στο κέντρο της Αθήνας δίνουν παραστάσεις στην Κερατέα, στη Χαλκιδική, όπου τέλος πάντων υπάρχει «αγώνας». Τα καλέσματα με αφίσες και γκράφιτι είναι μόνιμα στους τοίχους της Αθήνας και σίγουρα κάποιοι ανταποκρίθηκαν. Το ερώτημα λοιπόν είναι: αν οι προβοκάτορες ανήκουν στον Α/Χ (αναρχοχουλιγκανικό) χώρο γιατί δεν τους καταγγέλλουν οι «τίμιοι αγωνιστές της Ιερισσού» και τους αφήνουν να αμαυρώνουν τον αγώνα τους; Ενα χωριό είναι εξάλλου· όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.

Ομως οι πυροβολισμοί κατά αστυνομικών είναι η τελευταία «προβοκάτσια» κατά του αγώνα. Οι εμπρησμοί και οι καταστροφές οχημάτων είναι στην ημερήσια διάταξη. Δεν μιλάμε μόνο για την καταδρομική επιχείρηση με καραμπίνες που είδαμε όλοι στις οθόνες μας. Αυτοί οι ανίεροι προβοκάτορες έκαψαν πέρυσι τα Χριστούγεννα και το εξοχικό ενός εργαζόμενου στα μεταλλεία. Είδαμε στα δελτία ειδήσεων πως κατέλαβαν το αστυνομικό τμήμα και κατέστρεψαν δημόσια περιουσία. Αυτό που δεν είδαμε, είναι ότι μια εβδομάδα μετά την επίθεση (κι ενώ το αστυνομικό τμήμα ήταν κλειστό, υπό τον φόβο των… προβοκατόρων) κάποιοι προσπάθησαν και να το κάψουν. Την ίδια νύχτα πυρπόλησαν τρία αυτοκίνητα, μάλλον επειδή τους περίσσεψε… επαναστατικό υλικό. Είδατε πόσο καλά είναι οργανωμένοι οι… προβοκάτορες; Να θυμίσουμε ότι εκείνες τις ημέρες οι κάτοικοι της Ιερισσού είχαν αυτοοργανωθεί. Είχαν αποκλείσει το χωριό κι έκαναν 24ωρες περιπολίες για να μην μπει η αστυνομία.

Προφανώς προβοκάτορας είναι και ο επικεφαλής του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών δραστηριοτήτων» (Antigold Greece), κ. Απόστολος Παπαγεωργίου, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2012 μετέφερε την τεχνογνωσία «αντίστασης» σε ημερίδα της Θράκης. «Οταν υπήρχε γεωτρύπανο σε μας, πηγαίναμε και το καίγαμε», είπε δημόσια (υπάρχει και σε βίντεο) ο κ. Παπαγεωργίου. «Δεν δούλεψε γεωτρύπανο σε μας, όλα τα κάψαμε και τα ανατινάξαμε. Οταν ξεκινήσει γεωτρύπανο να δουλεύει στις Σάπες ή στο Πέραμα, πρέπει εμείς να είμαστε εκεί. Και θα συνειδητοποιήσουν τότε ότι πρέπει να κάνουν κάτι, να φωνάξουν τα ΜΑΤ. Και από τη στιγμή που θα έρθουν τα ΜΑΤ το παιχνίδι το έχουν χάσει».

Συμπλήρωσε δε ότι «εμείς στη Χαλκιδική δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα. Δηλαδή δεν λογαριάζουμε ούτε αν σπάσουν κεφάλια, ούτε αν μπούμε στη φυλακή. Ας σκοτωθούν παιδιά… Δεν τα λέω για να σας τρομάξω. Λέω ότι αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δούμε σαν αγώνα ζωής για τον τόπο μας. Αν απλά συμμετέχουμε με απλές εκδηλώσεις δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτε…».

Προφανώς κάποιοι δεν αρκούνται στις «απλές εκδηλώσεις» και προχώρησαν στις «σύνθετες» με εμπρησμούς, ομηρίες, καταστροφές και πυροβολισμούς κατά αστυνομικών. «Ας σκοτωθούν παιδιά…», που είπε και ο πρόεδρος του αγώνα…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top