ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Οι πρυτάνεις, ο Τσάβες και η σκουπιδοκρατία…

Υποτίθεται ότι το Πολυτεχνείο είναι το πρώτο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας. Αυτό που εκπαιδεύει τη νέα γενιά στις τεχνολογίες του παρόντος και του μέλλοντος. Κι όμως ο πρύτανής του μαζί με 49 καθηγητές του προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία ορίστηκε ότι τα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ μπορούν να αναδειχθούν με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Την ώρα που εκατομμύρια Αμερικανοί ανέδειξαν τον πρόεδρο της χώρας τους με ηλεκτρονική ψήφο, όταν ακόμη και το ίνδαλμα της εγχώριας Αριστεράς, ο Ούγκο Τσάβες, καθιέρωσε την ηλεκτρονική ψήφο, οι κατά τεκμήριον πιο προχωρημένοι τεχνολογικά έλληνες επιστήμονες εμφανίζονται ως… τεχνοφοβικοί.

Δεν διστάζουν μάλιστα να επικαλεστούν ότι κάποιοι διδάσκοντες του Πολυτεχνείου δεν θα μπορούν να ψηφίσουν γιατί «δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες». Δεν μπορούμε να πιστέψουμε φυσικά ότι υπάρχουν καθηγητές του ΕΜΠ που δεν έχουν ιδέα από υπολογιστές, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους περνάει μέσα από τη χρήση και την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Επικαλούνται ένα φθηνό και υποτιμητικό για τους ίδιους άλλοθι για να σαμποτάρουν, μόνοι σχεδόν, τον νέο νόμο. Γιατί την ώρα που 38 από τα 40 πανεπιστημιακά μας ιδρύματα έχουν ήδη ψηφίσει χωρίς κανένα πρόβλημα και με μεγάλη συμμετοχή για την εκλογή των νέων συμβουλίων είναι απαράδεκτο ότι δύο προπύργια της τεχνολογίας, το ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο Κρήτης, κάνουν αντίσταση με αυτά τα εξοργιστικά επιχειρήματα…

Εχουν βέβαια συμπαραστάτες στην τεχνοφοβία τους και κάποιους άλλους πρυτάνεις, παρ’ όλο που οι εκλογές στα ιδρύματά τους έγιναν χωρίς κανένα πρόβλημα και με τεράστια συμμετοχή. Οπως τον κ. Πελεγρίνη του Αθήνησι που δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι οι καταλήψεις είναι θεμιτές όταν υπερασπίζονται κοινωνικές διεκδικήσεις. Ή τον κ. Μυλόπουλο του Αριστοτελείου, που στο ίδρυμα που διοικεί κυριαρχούν η βία και η σκουπιδοκρατία αλλά τον ανησυχεί η τεχνολογία.

Οι εικόνες ντροπής για ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που παρελαύνουν από τις οθόνες μας ή μέσα από τις εφημερίδες και η απίστευτη έκρηξη βίας κατά όσων, ελάχιστων δυστυχώς, τόλμησαν να επιχειρήσουν να καθαρίσουν στοιχειωδώς τον χώρο δεν τρομάζουν τον κ. πρύτανη και όσους του συμπαραστέκονται. Γιατί δυστυχώς έχουν αποδεχθεί και έχουν στηρίξει με όλες τις δυνάμεις τους το δόγμα ότι δίκιο είναι ό,τι μας βολεύει, ό,τι προστατεύει τα συμφέροντά μας, ό,τι διασφαλίζει την εξουσία, τη δική μας και των οργανωμένων στα χουλιγκανικά πρότυπα ομάδων πίεσης.

Ισως ο νόμος να είναι ατελής ή ανεφάρμοστος σε κάποια σημεία του. Αλλά δεν γίνεται το 75%-95% να αποδέχεται τη νομιμότητα και κάποιοι όπως οι τέσσερις πρυτάνεις και οι 49 καθηγητές που προσέφυγαν στο ΣτΕ – σε σύνολο μερικών χιλιάδων – να έχουν δίκιο και όλοι οι υπόλοιποι άδικο. Οπως δεν μπορούν 100 ή 200 φοιτητές – ας πούμε… – και μερικοί πανεπιστημιακοί που τους στηρίζουν να διατηρούν με τη βία το Αριστοτέλειο σε χωματερή και να μην τρέχει σχεδόν τίποτε. Ελεος πια με τους «αντιστασιακούς» του βολέματος, του εκ του ασφαλούς τσαμπουκά και της ανοχής στη βία…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top