ΑΡΘΡΑ

Οι τουρκοκύπριοι σήμερα στις κάλπες!

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα εμφανίζεται να αποκτά ισχυρό προβάδισμα ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας ανάμεσα στους τ/κ για την εκλογή «βουλευτών». Αυτό τουλάχιστον λέει δημοσκόπηση της εταιρείας Red Border που έγινε για λογαρισμό του ΡΤΚ με την μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης με δείγμα 1200 ατόμων. Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» στις 11 Ιουλίου έγραψε ότι «η δημοσκόπηση δόθηκε από τον πρόεδρό του Ο. Γιοργκαντζίογλου σε ομάδα δημοσιογράφων με τους οποίους συναντήθηκε, με την επισήμανση ότι η κοινή γνώμη φαίνεται πως «αγκαλιάζει το ΡΤΚ».

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα εμφανίζεται να αποκτά ισχυρό προβάδισμα ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας ανάμεσα στους τ/κ για την εκλογή «βουλευτών». Αυτό τουλάχιστον λέει δημοσκόπηση της εταιρείας Red Border που έγινε για λογαρισμό του ΡΤΚ με την μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης με δείγμα 1200 ατόμων. Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» στις 11 Ιουλίου έγραψε ότι «η δημοσκόπηση δόθηκε από τον πρόεδρό του Ο. Γιοργκαντζίογλου σε ομάδα δημοσιογράφων με τους οποίους συναντήθηκε, με την επισήμανση ότι η κοινή γνώμη φαίνεται πως «αγκαλιάζει το ΡΤΚ». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το ΡΤΚ -Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα- λαμβάνει ποσοστό 38-40% (Ταλάτ, Γιοργκαντζίογλου), το ΚΕΕ-Κόμμα Εθνικής Ενότητας 25-27% (Ι. Κουτσούκ), το Δημοκρατικό Κόμμα – Εθνικές Δυνάμεις 15-17%,( Σ. Ντενκτάς) το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (Μ. Τσακιτζί 3-5%). Οι αναποφάσιστοι είναι μεταξύ 9-11% ενώ ποσοστό 5% δεν απάντησε».

Στο δείπνο με τους δημοσιογράφους ο Ο. Γιοργκαντζίογλου δήλωσε πως στόχος του ΡΤΚ είναι να ανέλθει στην εξουσία μόνο του και θα εργαστεί να φτάσει ένα ποσοστό της τάξης του 45%. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε λάθη. Αλλιώς η ζημιά θα είναι για όλους», (ΚΥΠΕ, 11 Ιουλίου 2013). Αν και η δημοσκόπηση αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πλήρης, ωστόσο, η τάση είναι αυτή και δείχνει καθαρή νίκη του ΡΤΚ στις 28 Ιουλίου. Ειδικότερα:

1. Η εμφύλια σύγκρουση στο κόμμα «Εθνικής Ενοτητας» ανάμεσα στον Ν. Έρογλου και τον Ι. Κουτσούκ έχει αλλάξει τους συσχετισμούς, η αντιπαράθεση έφθειρε και τους δύο με κύριο κερδισμένο το ΡΤΚ.

2. Ο Ν. Έρογλου δεν φαίνεται να ελέγχει το σκηνικό, μια καθαρή νίκη του ΡΤΚ θα εντείνει την πίεση και για πρόωρες «προεδρικές εκλογές» με στόχο την αντικατάσταση Έρογλου με έναν που θα υποστηρίξει το μεγαλύτερο τ/κ κόμμα, το ΡΤΚ.

3. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι ο ιστορικός ηγέτης του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οι αριθμοί στις 28 Ιουλίου θα ρυθμίσουν πολλά.

4. Η εκλογική συζήτηση αφορά κυρίως την οικονομία, την ανεργία και τις σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση σε σχέση με το πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε η τουρκική κυβέρνηση με τον Ι. Κουτσούκ.

5. Είναι πολύ ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι τα δύο πιο μαζικά κόμματα, το κεντροαριστερό ΡΤΚ και το δεξιό ΚΕΕ, είναι αντίθετα με τις αλλαγές που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση στην οικονομική πρακτική των τ/κ. Ο Ο. Γιοργκαντζίογλου δήλωσε στην ίδια συνάντηση ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτές ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών θεσμών».

6. Οι απόψεις των δύο μεγάλων κομμάτων στο κυπριακό διαφέρουν όσο διαφέρουν και οι αντιλήψεις Ταλάτ και Έρογλου. Ο Έρογλου ακολουθεί γενικά την ντενκτασική γραμμή, σε αντίθεση με τον Ταλάτ που θεωρείται συνεπής υποστηρικτής της επίλυσης.

7.Η ψηφοφορία γίνεται σε μια περίοδο ζυμώσεων για επανάληψη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού τον προσεχή Οκτώβρη. Η σύμπλευση Ερτογάν-ΡΤΚ στο κυπριακό έχει ουσιώδη σημασία, συνεπώς μια νίκη του ΡΤΚ θα ήταν σημαντική σε αυτό το στάδιο

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top