ΑΡΘΡΑ

Οι «φονιάδες των λαών Αμερικανοί» ειρηνοποιοί στη Συρία κατά των Ρώσων!

Ας βγούμε σήμερα από το «καβούκι» μας και να ρίξουμε μια ματιά στα συμβαίνοντα στη Συρία, από την οποία συνεχίζεται η ροή προσφύγων προς την χώρα μας. Συνεπώς η παράταση της εμπόλεμης κατάστασης θα έχει σημαντικές συνέπειες με σχεδόν δεδομένο ότι οι εταίροι μα ς στην Ευρώπη δεν φαίνονται πρόθυμοι να δεχθούν πρόσφυγες…

Υποθέτω ότι πολλοί από τους αναγνώστες να θυμούνται, κυρίως το 1999 με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία, αλλα και σε άλλες περιπτώσεις, διαδηλώσεις με σύνθημα «Φονιάδες των Λαών Αμερικάνοι. Οι οργανωτές προέρχονταν κυρίως από την Αριστερά…

Πριν λίγες ημέρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπαλαούρας έλεγε στο ΣΚΑΪ «Οι Αμερικάνοι είναι φονιάδες των, ιστορικά έχουν καταγραφεί ως τέτοιοι…Το πρόβλημα της Συρίας και της Λιβύης, ανεξαρτήτως από το ποιόν των καθεστώτων τους, έγινε μια τεράστια συμφορά με προ των πυλών το ISIS (Ισλαμικό Κράτος), αυτό οφείλεται σε επιθέσεις Αμερικανών, των Γάλλων ιδιαίτερα, αλλά και των Αγγλων»…

Σιγή, όμως, για το σήμερα. Όχι μόνο από τον κ. Μπαλαούρα…Τα τρία αυτά κράτη έχουν μακρά ιστορία στην αποικιοκρατία και σε πολέμους για προάσπιση των συμφερόντων τους.Σήμερα,όμως, πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις, στο πλευρό του Ασαντ, έχει η Ρωσία του Πούτιν. Ενώ αυτές οι τρεις χώρες υποστηρίζουν την κατάπαυση των βομβαρδισμών και την εξεύρεση πολιτικής λύσης.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι εάν δεν είχε αναλάβει με βομβαρδισμούς τον περιορισμό της δράσης των ISIS θα είχαν καταλάβει τη Δαμασκό.

Βάσιμη η άποψη. Με τρεις επισημάνσεις:

Πρώτη: Εκατοντάδες είναι τα αθώα θύματα, με πολλά παιδιά, που δεν έχουν ανάμιξη με τις οργανώσεις των τζιχαντιστών.

Δεύτερη: Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα ερείπια των σπιτιών τους και αναζητούν την επιβίωση τους στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό, ίσως και τελικό, την Ελλάδα.

Τρίτη: Δεν διαφαίνεται προοπτική σύντομης εξουδετέρωσης των ISIS.

Θα πρόσθετα και μια τέταρτη επισήμανση: Οι βομβαρδισμοί προκαλούν και τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Προχθές οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ιράν δήλωσαν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική παρά μόνο πολιτική λύση στο συριακό δράμα!. Δύο μέρες πριν η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία, το πέμπτο από το 2011!

Ηταν και η αιτία για να διαμηνυθεί από το Παρίσι στον Πούτιν να ματαιώσει την επίσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα. Είχε προγραμματιστεί για τις 19 Οκτωβρίου για να εγκαινιάσει το νέο καθεδρικό ναό της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι από τον Πύργο του Αϊφελ…

Οσο ο Πούτιν επιμένει στους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι και στην υποστήριξη του Ασαντ πολιτική λύση είναι ανέφικτη. Εχει επενδύσει στη Συρία και στον Ασαντ κρίσιμα συμφέροντα. Περισσότερα σε επόμενο άρθρο.

Από το blog του αρθρογράφου

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top