ΑΡΘΡΑ

Ο Τράμπ και το χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία​

Η ρατσιστική θεωρία συνδέει το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία με την προεδρία του Ντόναλντ Τράμπ.

Είναι δυνατόν αυτό ;

Μα , ο αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε αμέσως στην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Γιασίντα Άρντερν για να της εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και τη ρώτησε πως μπορεί να βοηθήσει . Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ η πρωθυπουργός τον παρακάλεσε να στείλει την αγάπη του σε όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες .

Τι έκανε όμως ο πρόεδρος;  Πέρασε όλο το Σαββατοκύριακο του

τουιτάροντας πως οι μετανάστες είναι εισβολείς και υπερασπιζόμενος έναν παρουσιαστή του Fox News που τέθηκε σε διαθεσιμότητα εξαιτίας  των ισλαμοφοβικών σχολίων του.

Όπως επισημαίνει λοιπόν ο αρθρογράφος Ισαάν Θαρόορ , δύο μέρες μετά το μακελειό στο Κράιστσερτς , ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών όχι μόνο δεν έδειξε συμπάθεια για τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου , όχι μόνο δεν καταδίκασε κατηγορηματικά τη λευκή υπεροχή αλλά δεν επιδίωξε ούτε καν να μιλήσει με τον πρέσβη του στο Ουέλλινγκτον .

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε όλες αυτές τις μέρες να υποβαθμίσει την απειλή,  γεγονός που δεν μας προκαλεί εντύπωση μια που ο Τραμπ έχτισε το προφίλ του και την καριέρα του στην πολιτική δαιμονοποιώντας την παρουσία των μουσουλμάνων στις χώρες της Δύσης.

Ο Τράμπ δεν ευθύνεται για την τραγωδία στη Νέα Ζηλανδία, αυτό είναι βέβαιο  . Ο ρατσισμός όμως που είναι διάχυτος στο  μανιφέστο  του Τάραντ  δεν διαφέρει και πολύ από τον  ακροδεξιό  εθνικισμό  που ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμβουλοι του .

Ας μη ξεχνάμε πως ο Τάραντ έδωσε  ιδιαίτερη έμφαση στη θεωρία της “αντικατάστασης “ που ενστερνίζεται η ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη.  Οι ακροδεξιοί της Δύσης υποστηρίζουν πως ο λευκός πληθυσμός απειλείται με γενοκτονία επειδή έχουν μειωθεί δραματικά οι γεννήσεις και έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών .

Φυσικά όλη αυτή η θεωρία είναι βασισμένη σε fake news . Οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί αισθητά από το 2015 και έπειτα . Και οι Μουσουλμάνοι αποτελούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ μία μικρή μειονότητα .

Κανείς όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να ψάξει την αλήθεια .

Άλλωστε σύμφωνα με τη θεωρία της “αντικατάστασης” η ανθρώπινη αξία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εθνική καταγωγή. Η Τραμπική άποψη λέει πως μόνο μία συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα νομιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχει την πολιτική ηγεμονία,  για πάντα. Και αυτή είναι η ουσία της λευκής υπεροχής που υποστηρίζουν οι ακροδεξιοί όλου του κόσμου και όπλισε το χέρι του τρομοκράτη Τάραντ .

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top