ΑΡΘΡΑ

Η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων πυροδοτεί την άκρα δεξιά

Ένα  παράξενο  γεγονός συνέβη , που δεν μας προκαλεί μεγάλη  έκπληξη όμως , τη νύχτα που κάηκε η Παναγία των Παρισίων.

Οι ακροδεξιοί όλου του κόσμου , της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών “ πήραν φωτιά “ και άρχισαν να χρησιμοποιούν το τραγικό αυτό ατύχημα προς όφελος τους.

Ο ακροδεξιός εθνικιστής παρουσιαστής του Fox News Τάκερ Κάρλσον δεν δίστασε να υποστηρίξει στην εκπομπή του  πως η φωτιά στη Notre Dame αποτελεί σαφή απόδειξη για την παρακμή  του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Και ο καλεσμένος του , ο ακροδεξιός σχολιαστής Μαρκ Στέιν , άδραξε την ευκαιρία για να πει πως  ο χριστιανικός κόσμος βρίσκεται σε υποχώρηση , οι Γάλλοι είναι άθεοι και οι μουσουλμάνοι μετανάστες έχουν τον  έλεγχο  της γαλλικής κοινωνίας .

Χωρίς να υπάρχει ούτε ίχνος απόδειξης για το ενδεχόμενο η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων να οφείλεται σε εμπρησμό οι ακροδεξιοί της Δύσης μαζικά κατηγορούσαν αριστεριστές και ισλαμιστές για τη φωτιά.

Η ηγέτιδα του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία Αλις Βάιντελ στο tweet της συνέδεσε  ευθέως την πυρκαγιά στη Notre Dame με “ το κύμα επιθέσεων εναντίον χριστιανικών τόπων λατρείας στη Γαλλία”.

Όπως γράφει σήμερα ο Ισαάν Θαρόρ στην Ουάσινγκτον Ποστ οι γαλλικές αρχές δεν υποψιάζονται πως η πυρκαγιά ήταν  αποτέλεσμα δολιοφθοράς. Ερευνούν όμως εξονυχιστικά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πήρε φωτιά η εκκλησία .

Είναι δε ξεκάθαρο  πως η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επισκευάσει και να αποκαταστήσει πλήρως τον ναό και ήδη η γαλλική ελίτ έχει προσφέρει για αυτό τον σκοπό  1 δισεκατομμύριο ευρώ .

Παρόλα αυτά οι ακροδεξιοί επιμένουν  πως οι καταστροφές που υπέστη  η Παναγία των Παρισίων είναι ανεπανόρθωτες και μάλιστα αναρωτιούνται δημοσίως αν έχει νόημα να επισκευαστεί ο καθεδρικός ναός των Γάλλων μια που η κοσμική Γαλλία δεν ταυτίζεται πια με την “ψυχή” της Παναγίας .

Ένας αμερικανός νεοφασίστας , ο Ρίτσαρντ Σπένσερ , δεν δίστασε να τουιτάρει πως ελπίζει ότι η φωτιά που κατασπάραξε την Παναγία των Παρισίων θα αφυπνήσει τον “Λευκό άνθρωπο» και θα τον κάνει να καταλάβει ξανά την εξουσία στην Ευρώπη .

‘Οπως συμβαίνει συχνά , οι ακροδεξιοί του κόσμου είτε αγνοούν την ιστορία είτε επιλέγουν να προβάλουν μία ψεύτικη εκδοχή της.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Notre Dame . Οι ακροδεξιοί επιμένουν να την παρουσιάζουν ως ακρογωνιαίο λίθο του δυτικού πολιτισμού.

Στην πραγματικότητα η γαλλική γοτθική παράδοση έχει πάρει πολλά στοιχεία τόσο  από τον ελληνικό παγανισμό όσο και από την ισλαμική αρχιτεκτονική των Μαυριτανών της Ισπανίας .

Ιστορικοί τέχνης μάλιστα υποστήριζαν πως το βέλος του καθεδρικού ναού αποτελεί εξέλιξη του μουσουλμανικού ιρανικού βέλους  της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών.

Η φιλελεύθερη Ευρώπη , η Ευρώπη της ελευθερίας , των δημοκρατικών αρχών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχει μία τελείως διαφορετική εικόνα για τη σημασία των μνημείων όπως είναι η Notre Dame.

Για αυτή την Ευρώπη οι καθεδρικοί ναοί αποτελούν μνημεία αντοχής και απόδειξη του τι μπορεί να φτιάξει ο άνθρωπος μετά από μία καταστροφή.

Τα υπέροχα βιτρό και οι ανεπανάληπτοι θόλοι ήταν συχνά η απάντηση που έδιναν οι άνθρωποι στις τραγωδίες και στην καταστροφή .

Η φράση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ  ότι “ δεν ήρθε το τέλος του κόσμου”  συνοψίζει την Ευρώπη που θέλουμε .

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top