ΑΡΘΡΑ

Οι επιθέσεις κατά του Τζ. Σόρος

Η συστηματική προσπάθεια σπίλωσης και δυσφήμησης του φιλάνθρωπου  Τζόρτζ Σόρος είναι επικίνδυνη.

Ο Σόρος δεν ανήκει στην τυπική κατηγορία των δισεκατομμυριούχων, δεν είναι ένας πλουτοκράτης που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, είναι ένας προκλητικός διανοούμενος αφοσιωμένος στην ιδέα των ανοιχτών κοινωνιών γράφει ο Ντανιέλ Μπέσνερ στην εφημερίδα  Guardian.

Είναι πραγματικά επικίνδυνο και τρομακτικό πως παραποιείται συστηματικά η αλήθεια και όχι μόνο φυσικά για τον Τζορτζ Σόρος.

Η περίπτωση βέβαια του δισεκατομμυριούχου Εβραίου από την Ουγγαρία, που γλίτωσε από το Ολοκαύτωμα,  είναι από τις πλέον τρανταχτές, μια που ακόμα και άνθρωποι που χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους φιλελεύθερο έχουν πέσει θύματα της συστηματικής παραπληροφόρησης.

Τον περασμένο Μάιο συνέβη το εξής κωμικοτραγικό.  Η ηθοποιός Ροζάν Μπαρ κατηγόρησε την Τσέλσι Κλίντον πως είχε παντρευτεί τον ανιψιό του Τζόρτζ Σόρος .«Τσέλσι Σόρος Κλίντον» τουίταρε η Μπαρ γνωρίζοντας πως ο συνδυασμός αυτών των ονομάτων είναι καυτός και θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Εκείνη την ημέρα,  η ακραία ρατσίστρια ηθοποιός είχε  δε μόλις απολυθεί από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επειδή είχε τουιτάρει πως  η Αφροαμερικανή  πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα Βαλερί Τζάρετ κατάγεται  από τον πλανήτη των πιθήκων!

Η απόλυση εννοείται πως δεν την πτόησε όταν τουιτάρισε και πάλι ψέματα. Το σοκαριστικό είναι πως όταν η Τσέλσι Κλίντον την διέψευσε, ποτέ δεν παντρεύτηκε ανιψιό ή συγγενή του Τζορτζ Σορός, η αηδιαστική Μπαρ έγραψε στο λογαριασμό της:

«συγγνώμη που τουιτάρισα ψευδείς πληροφορίες για σένα . Συγχώρεσε με αλλά εδώ που τα λέμε ο Τζόρτζ Σορός είναι ένας Ναζί που κατέδωσε τους Εβραίους συμπατριώτες του για να τους πάρει την περιουσία».

Αυτό ακριβώς το μεγάλο ψέμα μου μετέφερε πριν από λίγες μέρες αγαπημένη συνάδελφος με φιλελεύθερες ιδέες, μία μορφωμένη γυναίκα που αγαπάει τον Εμανουέλ Μακρόν και σιχαίνεται τον Ντόναλντ Τραμπ. Μου είπε ότι το έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο Σορός σε εκπομπή του CNN.

Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Απλά ένα απόσπασμα της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο Τζορτζ Σόρος το 1998  στην εκπομπή 60΄minutes παραποιήθηκε. Η αλήθεια είναι πως η  απεγνωσμένη οικογένεια του Σόρος είχε πληρώσει  αδρά έναν Χριστιανό Ούγγρο για να παρουσιάσει τον 14χρονο Τζόρτζ ως βαφτισιμιό του. Ο Τζόρτζ περιγράφει τον τρόμο που ένιωθε κάθε μέρα μήπως τον πιάσουν  και πως προσπαθούσε να περάσει απαρατήρητος. Ο άνθρωπος που τον φιλοξενούσε  πράγματι κατέδιδε Εβραίους και πουλούσε τις περιούσιες τους.

Τι δεν πάει λοιπόν καλά και οι  συστηματικά βρώμικες  επιθέσεις από τους αντιφιλελεύθερους πολιτικούς, από τις ακροδεξιές ιστοσελίδες και από ρατσιστικά κέντρα, επιθέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα,  γίνονται πιστευτές  και από  λογικούς ανθρώπους;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να δώσει κανείς μία απάντηση.

Αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία του Τζόρτζ Σόρος θα δει πως αυτό που κάνει συστηματικά είναι να προσφέρει τα χρήματα του για να την προστασία των ελεύθερων κοινωνιών γιατί όπως έλεγε ο μέντορας  και συνομιλητής του  φιλόσοφος Καρλ Πόπερ  μόνο οι ανοιχτές κοινωνίες διασφαλίζουν και προστατεύουν τη ορθολογική ανταλλαγή ιδεών, ενώ οι κλειστές κοινωνίες αναγκάζουν τους ανθρώπους να υποταχθούν στην εξουσία είτε αυτή είναι θρησκευτική, είτε πολιτική είτε οικονομική.

Για το εβραιόπουλο από τη Βουδαπέστη όμως, το οποίο συγκρούστηκε με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο στόχος στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου είναι να ζήσει σε έναν κόσμο που δεν θα αποτελείται από κυρίαρχα κράτη αλλά από μία παγκόσμια κοινότητα  της οποίας το βασικό συστατικό είναι πως  όλοι καταλαβαίνουν και μοιράζονται την ανάγκη  για  ελευθερία,  ισότητα και  ευμάρεια.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top