ΑΡΘΡΑ

Το δύσκολο στοίχημα του Μακρόν για την Ευρώπη

Στην Ευρώπη φαίνεται πως διεξάγεται ένας άτυπος εμφύλιος πόλεμος είπε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία τόνισε ο γάλλος πρόεδρος πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν την ΕΕ με σκεπτικισμό και μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων έχει ενθουσιαστεί με  τις αυταρχικές πολιτικές και τους αντιφιλελεύθερους πολιτικούς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει καταλάβει πια πως ήταν πιο εύκολο για αυτόν να εκλεγεί πρόεδρος στα 39 του παρά να μεταρρυθμίσει την Ευρώπη.

Ο γάλλος πρόεδρος έχει αποτύχει μέχρι σήμερα να αλλάξει τον τρόπο που εκλέγεται ο πρόεδρος της Κομισιόν και οι ευρωβουλευτές . Και έχει καταλάβει πως οι φρέσκες ιδέες και η θετική ενέργεια του δεν είναι αρκετές για να ταρακουνήσουν και να εμπνεύσουν τους κουρασμένους θεσμούς της ΕΕ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να μεταρρυθμίσει συθέμελα  και την ευρωζώνη, κάτι που είναι ίσως ακόμα πιο δύσκολο και από  τη μεταρρύθμιση της Ένωσης.

Ακόμα και τα σχέδια του για τη δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού κόμματος στα πρότυπα του γαλλικού Εμπρός μπήκαν στις καλένδες .

Αρκετοί στην Ευρώπη  βλέπουν αρνητικά τις προσπάθειες του Εμανουέλ Μακρόν να μεταρρυθμίσει την Ένωση γιατί εκτιμούν πως θέλει να εκμεταλλευτεί το ευρωπαϊκό brand name για την προώθηση των συμφερόντων της Γαλλίας.

Όσοι τον γνωρίζουν βέβαια λένε πως δεν είναι αφελής. Και ποτέ δεν πίστεψε ότι τα πράγματα θα είναι  εύκολα. Πρόκειται άλλωστε για έναν πρόεδρο που πριν εκλεγεί επισκεπτόταν συχνά τις Βρυξέλλες, συνομιλούσε με τους θεσμούς και είχε απόλυτη επίγνωση του πως λειτουργεί η Ευρώπη.

Πιστεύει όμως πως όσο δύσκολοι και αν είναι οι συμβιβασμοί μέσα στην Ένωση άλλο τόσο αξίζει να μάχεται κανείς για να τους πετύχει.

Στη Γαλλία χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι του, με μία υπάκουη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Μακρόν μπορεί να αποφασίζει και να  πράττει με γρήγορους ρυθμούς.

Στις Βρυξέλλες πρέπει να διαπραγματεύεται και να συμβιβάζεται.

Ας μην ξεχνάμε πως ένα χρόνο μετά την εκλογή του ο Μακρόν παραμένει το παιδί – θαύμα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Και μπορεί ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες να είναι δύσκολος για αυτόν αλλά υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να κάνει πίσω.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να πιστεύει πως η Ευρώπη απειλείται από τον ευρωσκεπτικισμό και τον λαϊκισμό.

Και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αυστρία , στην Ιταλία και την Ουγγαρία αποδεικνύουν το πόσο δίκιο έχει.

Όλοι γιορτάζαμε πέρσι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ολλανδία και τη Γαλλία και γρήγορα ξεχάσαμε  ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οι εχθρικοί  προς την Ευρώπη υποψήφιοι συγκέντρωσαν σχεδόν το 50% των ψήφων .

Ο γάλλος πρόεδρος έχει έναν ακόμη λόγο να ανησυχεί. Η Ρωσία προσπαθεί να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της  και οι ΗΠΑ με τον Τραμπ απειλούν να κηρύξουν έναν εμπορικό πόλεμο πού θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον ο Μακρόν εκτιμά πως η Ευρώπη πρέπει να δείξει τη δύναμη της και τη θέληση της να προστατεύσει τους αδύναμους.

Το ευρωπαϊκό δημοκρατικό μοντέλο δέχεται επίθεση και σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να πιέζει για τις αλλαγές που θέλει.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top