ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Όταν ο Σόιμπλε μου μίλησε με τα μάτια

Σε δύο Έλληνες δημοσιογράφους, μέλη της συντακτικής ομάδας του iefimerida.gr, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο «Καρλομάγνος» για νέους. Πρόκειται για το ίδιο βραβείο που κατέκτησε φέτος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το δημαρχείο του Άαχεν, της μεσαιωνικής πρωτεύουσας του Καρλομάγνου ήταν κατάμεστο από την ευρωπαϊκή αφρόκρεμα για την απονομή των δύο βραβείων που φέρουν το όνομα του ιδρυτή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους. Το μεγάλο βραβείο δίνεται σε προσωπικότητες που με το έργο τους έχουν συμβάλλει στην εμπέδωση των ευρωπαϊκών αξιών και μεταξύ των διάσημων παραληπτών του υπήρξαν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Φέτος το βραβείο απονεμήθηκε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όμως υπάρχει και ένα δεύτερο βραβείο, ο «Καρλομάγνος για τους νέους», το οποίο απευθύνεται στη νέα γενιά των Ευρωπαίων που με τη δράση τους ενισχύουν και προωθούν την Ευρωπαϊκή Ιδέα. Φέτος, το βραβείο πήραν οι συντάκτες του iefimerida.gr, Ελίνα Μακρή και Γιώργος Κοκκόλης, για την δημοσιογραφική αποστολή «Europe on the Ground» του περιοδικού cafebabel.com

Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς πως το κλίμα για την ελληνική αποστολή θα ήταν βαρύ, η εικόνα που αντιμετωπίσαμε ήταν ριζικά διαφορετική από αυτή που μεταδίδουν τα ξένα αλλά και εγχώρια ΜΜΕ. Αντί επικρίσεων και ειρωνειών για τη χώρα μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές κλίμα αλληλεγγύης για τον ελληνικό λαό.

Για τη δημοσιογραφική ομάδα του iefimerida.gr, η μεγάλη αυτή διάκριση για την Ελλάδα ήταν σχεδόν «προσωπική υπόθεση», αφού οι ιθύνοντες πίσω από την ευρωπαϊκή αποστολή «Europe on the Ground» είναι μέλη της συντακτικής μας ομάδας. Έτσι στο περιθώριο της μεγάλης αυτής απονομής είχαμε τη δυνατότητα να αποτυπώσουμε το κλίμα και τις προσδοκίες των κορυφαίων προσωπικοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του απερχόμενου προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος απέκλεισε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη προπαγάνδα των ΜΜΕ». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, o οποίος τόνισε πως στόχος του είναι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα «να ακούσει τον ελληνικό λαό». Μάλιστα, σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την επιθυμία και έκανε ότι ήταν δυνατόν ώστε το βραβείο Καρλομάγνος για τους νέους να δοθεί στην Ελλάδα ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Kι όσο κι αν σας φανεί περίεργο, εξαιρετικά θετικός ήταν και ο «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μας επανέλαβε πολλές φορές πως «η Γερμανία θέλει την Ελλάδα μέσα στο ευρώ» και πως ο ίδιος καταλαβαίνει την αγωνία των Ελλήνων. Ωστόσο επισημαίνει πως το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια του ίδιου του ελληνικού λαού.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης της ελληνικής βράβευσης ο κόσμος ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα ενώ πολλοί φώναζαν υπέρ της Ελλάδας. Άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος βραβεύθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι ένας Γερμανός και μια Ελληνίδα μοιράζονται τη διάκριση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως κατά την απονομή του βραβείου, που αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό θεσμό για τη Γαλλία και τη Γερμανία, κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση. Αντίθετα, το σύνολο των ομιλητών έκανε λόγο για «ευρωπαϊκή κρίση», η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά ενώ πολλοί τόνιζαν πως η Ευρώπη πρέπει να προστατέψει τις αδύναμες οικονομίες του Νότου.

* O Γιώργος Κοκκόλης, αρθρογράφος και στην «Μ», είναι ένας εκ των βραβευθέντων Ελλήνων δημοσιογράφων (η δεύτερη είναι η Ελίνα Μακρή ), με το βραβείο «Καρλομάγνος».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top