ΑΡΘΡΑ

Ουδέτεροι (;) τεχνοκράτες μυστικοσύμβουλοι

Χωρίς να εκτίθεται πολιτικά ο «κυβερνητικοποιημένος τεχνοκράτης», διατυπώνει γνώμη, εκφέρει άποψη, τηλεφωνεί μυστικά, αναλύει προφορικά… και δεν δεσμεύεται από τίποτα. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, οι (μυστικο)σύμβουλοι μένουν. Τρανή απόδειξη της διαχρονικής σηψαιμίας της εξουσίας που δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις ίντριγκες για ν’ ανοιχτεί στον αναζωογονητικό αέρα της άμεσης επαφής με το λαό και τα προβλήματά του.

Κατεβείτε γρήγορα Μεγαλειότατε

.

Θα πέσετε

.

Το ξύλινο αλογάκι

.

Σας είναι πια μικρό.

.

Έλσα Κορνέτη, Ο λαίμαργος αυτοκράτορας.

.

 

.

Χωρίς να εκτίθεται πολιτικά ο «κυβερνητικοποιημένος τεχνοκράτης», διατυπώνει γνώμη, εκφέρει άποψη, τηλεφωνεί μυστικά, αναλύει προφορικά… και δεν δεσμεύεται από τίποτα. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, οι (μυστικο)σύμβουλοι μένουν. Τρανή απόδειξη της διαχρονικής σηψαιμίας της εξουσίας που δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις ίντριγκες για ν’ ανοιχτεί στον αναζωογονητικό αέρα της άμεσης επαφής με το λαό και τα προβλήματά του.

.

Αρριβίστας ή ιδεαλιστής, αριστερίζων ή παντός καιρού, της προμήθειας ή της κολακείας, ο (μυστικο)σύμβουλος, ο παρακοιμώμενος, το «μέσο», το αυτί και το μάτι του κάθε Αρχηγού, δεν είναι παρά ένα τείχος που υψώθηκε ανάμεσα στην αλήθεια και την εικόνα της.

.

Όσοι όμως πιστεύουν ότι η αλήθεια δεν έχει ανάγκη από πολλά κάτοπτρα, ότι δεν είναι δυνατόν άλλος να ηγείται δημοσίως και άλλος να εισηγείται υπογείως, απορούν με την επιβίωση αυτών των  παρασίτων. Τόσο πολλών και τόσο αλόγιστων, που όλοι αρχίσαμε να αναπολούμε όσους έδιναν συμβουλές για τη ζωή μας και όχι για την εξουσία τους (ή καλύτερα, για τη ζωή μας που κινδυνεύει από την αδηφάγο εξουσία τους).

.

Η Ιστορία όμως είναι ανελέητη. Και ο λαός τιμωρός.

.

Τα σκήπτρα των «υψιπετώντων χαρταετών» – υπουργών, τα λύτρα των οικονομολόγων μάγων – αετονύχηδων πρέπει να δημευθούν.

.

Ας συνετισθούν όσοι ανέβηκαν ψηλά χωρίς να’ ναι πραγματικοί αϊτοί της αλήθειας και του αγώνα. Η πτώση όσων απέτυχαν στους μεγάλους στόχους, θα ’ναι πιο μαλακή από την πτώση όσων πέτυχαν τους δικούς τους μόνο στόχους.

.

Υ.Γ: Τελευταία ειδοποίηση για τα «παπαγαλάκια» των διαρροών, τους αριστερούς νέο-γιάπηδες που νομίζουν ότι θα κάνουν καριέρα δίνοντας πληροφορίες στα διαπλεκόμενα μαζί τους έντυπα. Το επόμενο πρωτοσέλιδο για την πολιτική τους ηθική, θα είναι «αφιερωμένο εξαιρετικά».

.

* Ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι Βουλευτής ΔΗΜΑΡ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top