ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Οφειλόμενη απάντηση στην κυρία Φώφη Γεννηματά

Ευτυχώς τα περισσότερα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία δώσαμε δίπλα δίπλα την δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών, δεν σκέφτονται οπως η κυρία Φώφη Γεννηματά.

Ευτυχώς τα περισσότερα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία δώσαμε δίπλα δίπλα την δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών, δεν σκέφτονται οπως η κυρία Φώφη Γεννηματά. Συνειδητοποιούν την σημασία της Ελιάς για την επιβίωση της παράταξης, συνειδητοποιούν ότι κάτω από αυτήν την ομπρέλα και μόνο επιτεύχθηκε όση συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ επιτεύχθηκε και κυρίως συνειδητοποιούν ότι η σύγχρονη κεντροαριστερά θα συγκροτηθεί με μεγάλες υπερβάσεις- η πρώτη ήταν η Ελιά- και όχι με επίδειξη κομματικού πατριωτισμού και ψευδαισθήσεις για περασμένα μεγαλεία.

Τα στελέχη της κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν από κοινού την μάχη της Ελιας παρατηρούσαν περίεργες συμπεριφορές, σιωπές που έσπασαν μόνο όταν ήταν φανερό ότι η επιχείρηση» Ελιά στο 5%» απέτυχε. Και τότε μπήκε σε εφαρμογή η επιχείρηση » ΠΑΣΟΚ και όχι Ελιά» την οποία διατύπωσε ο κ. Ρέππας και συνεχίζει η κυρία Γεννηματά. Μερικοί επιδεικτικά ασχολήθηκαν μόνο με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, κάποιοι λίγοι προσπάθησαν ματαίως να σώσουν την ΔΗΜΑΡ δια της κυρίας Κοππά. Ήταν σε όλους μας φανερό ότι η κεντροαριστερά, η Ελιά και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο την άρνηση Κουβέλη ή τις αστοχίες μιας ομάδας από τους 58. Είχαν να αντιμετωπίσουν και μια πολυποίκιλη συγχορδία εκκολαπτόμενων ηγετών που για διαφορετικούς λόγους προεξοφλούσαν την ήττα της Ελιάς και φαντασιώνονταν με τον δικό τους ηγετικό ρόλο την » επόμενη μέρα». Για αυτό και επιδόθηκαν με πάθος στην απολίτικη επίθεση κατά Βενιζέλου, θεωρώντας τον εμπόδιο στις επιδιώξεις τους και εύκολο στόχο. Ελπίζω τώρα να κατάλαβαν ορισμένοι τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους αρνηθήκαμε να συμβάλουμε στην στοχοποίηση του Βενιζέλου. Υπερασπιστήκαμε μια πολιτική συγκρότησης της παράταξης που υπερασπίστηκε και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε σύμπτωση απόψεων και επιδιώξεων και μια συμφωνία που τηρήθηκε κατά γράμμα. Για αυτό και αντέξαμε.

Και αφού περάσαμε δια πυρός και σιδήρου φτάσαμε όρθιοι στην περίφημη επόμενη ημέρα. Και εκεί ακριβώς η κυρία Γεννηματά αφού διαπιστώνει ότι η Ελιά δεν απέκτησε δυναμική ( δυναμική που φαίνεται να πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ την είχε εξασφαλισμένη και η Ελιά του την στέρησε) προσπαθεί να εμφανίσει την επόμενη ημέρα της παράταξης ως εσωτερική υπόθεση του κόμματος της. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα, τώρα που είναι νωρίς, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η υπόθεση της σύγχρονης κεντροαριστεράς μας αφορά όλους εξίσου. Ούτε μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μία και μόνη άποψη, ούτε στον ευρύτερο χώρο. Ο μόνος κατά συνέπεια βατός δρόμος, είναι αυτός της συνεννόησης και του διαλόγου με όλους που θα καταλήξει με διαδικασίες που θα συναποφασίσουμε στο ιδρυτικό Συνέδριο της Κεντροαριστεράς. Η εμπειρία της Ελιας ειναι πολύτιμη πρώτη ύλη.

Σε αυτη την διαδρομή προς το ιδρυτικό Συνέδριο χρειάζονται όλοι. Και η κυρία Γεννηματά και ο κύριος Ρέππας και ο κύριος Μωραϊτης και άλλοι. Όλα τα βαγόνια χρειάζονται, αρκεί βέβαια να μπαίνουν στις ίδιες ράγες και να μην δημιουργούν προβλήματα στην ατμομηχανή.

Θεωρητικά βέβαια υπάρχει και άλλος δρόμος. Αυτός της αγνόησης της Ελιας και της προσπάθειας συγκρότησης της παράταξης μέσα από την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι δρόμος αδιέξοδος που θα καταδικάσει την κεντροαριστερά να ζει ( αν ζει) σαν μια μικρή ομάδα στην σκιά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας δρόμος μοναχικός, χωρίς συμμάχους. Είναι σε τελευταία ανάλυση ένας δρόμος ανύπαρκτος, περίπου σαν τον τρίτο πόλο της ΔΗΜΑΡ και θα έχει την ίδια κατάληξη. Ένας τέτοιος δρόμος δεν ξέρω ποιους από το ΠΑΣΟΚ αφορά. Πάντως δεν αφορά εμένα. Και έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι δεν είμαι ο μόνος.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top