ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ο άλλος μονόδρομος

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε στελέχους ή βουλευτή να έχει την όποια άποψη θέλει για το σήμερα και το αύριο του κόμματός του. Και όχι μόνο να την έχει, αλλά και να την υπερασπίζεται και να προσπαθεί να την καταστήσει πλειοψηφική και να την επιβάλει.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε στελέχους ή βουλευτή να έχει την όποια άποψη θέλει για το σήμερα και το αύριο του κόμματός του. Και όχι μόνο να την έχει, αλλά και να την υπερασπίζεται και να προσπαθεί να την καταστήσει πλειοψηφική και να την επιβάλει. Και προφανώς η αρχή αυτή ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ και όσους παραμένουν σʼ αυτό – είτε αγωνιζόμενοι να το κρατήσουν στη ζωή είτε καιροσκοπούντες, προσδοκούντες να επωφεληθούν προσωπικά.

Αλλά πέρα από τα όσα διατείνεται ή επιδιώκει ο ένας ή ο άλλος, υπάρχει και μια πραγματικότητα την οποία κανένας δεν δικαιούται νʼ αμφισβητεί ή να παραγνωρίζει. Το 8% των ψηφοφόρων επέλεξαν το ψηφοδέλτιο της Ελιάς. Και νομίζω ότι δεν είναι παράλογο νʼ αναρωτηθεί κανείς τι τους παρότρυνε να το κάνουν. Ποιο μήνυμα ήθελαν να στείλουν και σε ποιους.

Σίγουρα δεν ψήφισαν την Ελιά για να διακηρύξουν την επιθυμία τους να ξαναδούν σε πρωταγωνιστικό ρόλο τον Σκανδαλίδη ή τον Ρέππα. Ούτε και για να δουν το ΠΑΣΟΚ να μεταβάλλεται σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Υποθέτω ότι πολύ πλησιέστερα στην πραγματικότητα είναι η εκδοχή πως πρόκειται για ανθρώπους που πιστεύουν ότι σωστά επέλεξε το ΠΑΣΟΚ να επωμισθεί την ευθύνη αποτροπής της χρεοκοπίας, που δεν θέλουν να μείνει η προσπάθεια στη μέση και που δεν έχουν καμιά διάθεση να συμπορευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του γιατί αν το ήθελαν δεν χρειάζονταν τη μεσολάβηση του Σκανδαλίδη, του Πάγκαλου ή οποιουδήποτε άλλου για να το κάνουν.

Θυμάμαι τη Μελίνα να λέει το ΄89 ή το ʼ90 στον Ανδρέα, «πρόεδρε, δεν αρέσουμε». Και το ΠΑΣΟΚ τότε ήταν στο 39%. Πιστεύει η κόρη του Γεννηματά ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ αρέσει ή ότι μπορεί να έχει μέλλον; Πιστεύει ο Γερουλάνος ότι το Κίνημα έχει τα πρόσωπα που μπορούν να γοητεύσουν και να μεταβληθούν σε πόλους έλξης ψηφοφόρων; Ελπίζει ο Γ. Παπανδρέου ότι ο χρόνος μπορεί να γυρίσει στο 2009;

Οταν οι καταστάσεις οδηγούνται σε αδιέξοδα, τα περιθώρια επιλογών λιγοστεύουν. Για την έξοδο από την κρίση τα μνημόνια ήταν, δυστυχώς, μονόδρομος. Το ίδιο είναι τώρα για την έξοδο από την πολιτική κρίση η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Καλώς ή κακώς το ΠΑΣΟΚ δεν αρέσει πια.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top