ΑΡΘΡΑ

Ο Αντ. Σαμαράς στη Λευκωσία

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Α. Σαμαρά στην Κύπρο και η ομιλία του στο μνημόσυνο του τέως κύπριου προέδρου Τ. Παπαδόπουλου στη Λευκωσία, συνιστούν μια ασυνήθιστη πρωτοβουλία, μάλλον πρωτόγνωρη στις ελλαδοκυπριακές σχέσεις. Κρατάω από την ομιλία του ορισμένες φράσεις, με τα σχόλια να ακολουθούν.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Α. Σαμαρά στην Κύπρο και η ομιλία του στο μνημόσυνο του τέως κύπριου προέδρου Τ. Παπαδόπουλου στη Λευκωσία, συνιστούν μια ασυνήθιστη πρωτοβουλία, μάλλον πρωτόγνωρη στις ελλαδοκυπριακές σχέσεις. Κρατάω από την ομιλία του ορισμένες φράσεις, με τα σχόλια να ακολουθούν.

.

Α. Σαμαράς: «Και γιατί εκεί τους χρειάζεσαι τέτοιους ηγέτες: Στα δύσκολα. Εκεί φαίνονται οι καλοί καπετάνιοι: στις φουρτούνες…»,

.

Σχόλιο: Οι καλοί καπετάνιοι προβλέπουν (π.χ. διαφορές ανάμεσα σε Ερτογάν και Ντενκτάς), σχεδιάζουν (τι κάνω όταν ανοίγουν τα οδοφράγματα), αποφεύγουν τις διπλωματικές φουρτούνες (δεν συμφωνείς με την επιδιαιτησία στη Νέα Υόρκη και διαφωνείς στη Λευκωσία), αξιοποιούν το πλεονέκτημα της ένταξης στην πιο ισχυρή στιγμή της Κύπρου, 3 Οκτωβρίου 2005, και κυρίως, αν λένε «όχι», λένε ταυτόχρονα και τι προτείνουν, σε ποιο χρονικό πλαίσιο θα το υλοποιήσουν και με ποιους συμμάχους. Δηλαδή, παίρνουν θέση στα δύσκολα.

.

Α. Σαμαράς: «Κι ακόμα περισσότερο, σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που περνάει σήμερα και η Κύπρος και η Ελλάδα, οι λαοί έχουν ανάγκη από σύμβολα, για να αντλήσουν κουράγιο και δύναμη.»

.

Σχόλιο: Μια σειρά από ηγέτες της Κύπρου αντλούσαν την παιδεία τους από τη δεκαετία του ’50 ή του ’60. Δεν μπόρεσαν να εξελιχθούν, έμειναν πίσω, γιατί ήταν πολιτικοί μιας άλλης εποχής. Όταν η συγκυρία ζητούσε «κουλτούρα ΕΕ» -στόχους, διαπραγμάτευση, πειθώ, συμμαχίες- επέλεγαν από θέση αδυναμίας τη διγλωσσία, την ηρωική περιχαράκωση, την απόδοση της ευθύνης για τα αδιέξοδα σε άλλους, συνήθως στον «φιλότουρκο ΟΗΕ».

.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Α. Σαμαράς, «Αναφερόμενος στις σημαντικότερες στιγμές της θητείας του Τάσσου Παπαδόπουλου ως Πρόεδρου της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στο διάγγελμά του για το Σχέδιο Ανάν, στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ως πλήρες μέλος και στο γεγονός ότι η Κύπρος ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές.»

.

Σχόλιο: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ φέρει την υπογραφή του Τ. Παπαδόπουλου στη Στοά του Αττάλου, 14 Απριλίου 2003. Το έργο, ως μια πολύπλοκη προσπάθεια, σχεδόν 18 ετών, φέρει τη σφραγίδα του Γ. Κρανιδιώτη και τη διπλωματία των διασυνδέσεων που συντόνισε ο Κ. Σημίτης. Αν αυτά δεν υπήρχαν, η Κύπρος ίσως να ήταν ακόμα στο στάδιο αναζήτησης μιας διαδικασίας πριν από τα κείμενα του Ελσίνκι. Πράγματι, ο Τ. Παπαδόπουλος συνέβαλε στο γεγονός «ότι η Κύπρος ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές». Στο ίδιο έργο συντονιστές ήταν πιο πριν ο Γ. Κληρίδης και αμέσως μετά ο Δ. Χριστόφιας. Τρεις πρόεδροι σε κάθε στάδιο συνέβαλαν στην προώθηση ενός μεγάλου στόχου. Προσθέτω επίσης ότι επί της προεδρίας Τ. Παπαδόπουλου, τα δημόσια οικονομικά παρουσίασαν σημαντική άνθηση και σε συνδυασμό με την επιλογή Μ. Σαρρή στο Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνεται η επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008.

.

Α. Σαμαράς: «Υπάρχει κι ένας ακόμα μεγάλος συμβολισμός από τη διαδρομή του Τάσσου: Η ενότητα. Το ενωτικό μήνυμα που σε κάθε ευκαιρία εξέπεμπε. Το ενωτικό παράδειγμα που έδινε.»

.

Σχόλιο: Η πιο ατυχής αναφορά Α. Σαμαρά. Ο Τ. Παπαδόπουλος  χρησιμοποίησε σκληρές μεθόδους για να ακυρώσει κάθε διαφορετική άποψη. Χαρακτήρισε όσους είχαν άλλη άποψη από τη δική του για το σχέδιο λύσης του ΟΗΕ, ως «νεννέκκους», ενώ αναγόρευε πολιτικούς του αντιπάλους στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ως «εξαγορασμένους» από τους ξένους. Ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ υπό τον Ν. Αναστασιάδη με τον Τ. Ερτογάν  στην Τουρκία, ως «επίσκεψη στην αυλή του Αρταξέρξη». Όσο πιο πολλές δυσκολίες συναντούσε στον ευρωπαϊκό χώρο εξαιτίας των χειρισμών του, τόσο πιο πολύ γινόταν συγκεντρωτικός στο εσωτερικό. O τοξικός λόγος έγινε κυρίαρχος επί προεδρίας Παπαδόπουλου, δίχασε την κοινωνία και προκάλεσε ρήξεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ακόμα και ανάμεσα σε απλούς πολίτες. Η Κύπρος (ξανα)γύρισε στο δίπολο «πατριώτες και μη πατριώτες», όπως συνέβηκε και σε άλλες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της.

.

Α. Σαμαράς: «Και στη σημερινή πολιτική ηγεσία του ελληνισμού, έχω απλώς να πω ότι το φοβερό εκείνο: “την πατρίδα ουκ ελάσσω παραδώσω…” δεν είναι μια ξεχασμένη αρχαία φράση… Είναι μια σκυτάλη χρέους που περνάει επί αιώνες! Τελευταίος σκυταλοδρόμος, ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Θα είναι ευλογία για τον ελληνισμό να ακολουθήσουν κι άλλοι.»

.

Σχόλιο: Πέρα από τον αμετροεπή λυρισμό, υπάρχει η πραγματικότητα. Κάθε πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Σήμερα, ολοένα και πιο πολύ εμπεδώνεται η διχοτόμηση της Κύπρου επί του εδάφους, το κυπριακό δεν υπάρχει στη διεθνή ατζέντα, η κατοχική δύναμη δέχεται πολύ λιγότερη πίεση από πριν, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι κάνουν βήματα πίσω, ο ΟΗΕ προβληματίζεται για το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την ειρηνευτική διαδικασία. Μπορεί μερικοί να το ξεχνούν, αλλά αξίζει να το θυμόμαστε, ότι ορισμένοι τουρκοκύπριοι και πολλοί έποικοι πιστεύουν ότι έχουν καλύτερη λύση από τα κείμενα λύσης που εισηγείται ο ΟΗΕ: τη διατήρηση του σημερινού status quo. Το αρχαιοελληνικό ρητό έχει σχέση με εφικτά σχέδια και επιδιώξεις στηριγμένες στην ομοσπονδιακή λύση όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η λύση του τύπου «δύο κράτη με σινικά τείχη ανάμεσά τους», είναι συνταγή για τη συρρίκνωση του κυπριακού ελληνισμού και αποτελεί δικαίωση του «οράματος» του Ρ. Ντενκτάς.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top