ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ο αυριανισμός ποτέ δεν πεθαίνει

Η ​​εφημερίδα «Αυριανή» μπορεί να ανέστειλε την κυκλοφορία της πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όμως ο αυριανισμός δεν έχει πεθάνει. Η μετατροπή της ειδησεογραφίας σε εργαλείο εκβιασμού, οικονομικού, πολιτικού, κοινωνικού, ηθικού, ζει και θα συνεχίσει να ζει όσο υπάρχει. Να θυμίσω απλώς ότι στις εποχές της δόξας της η εφημερίδα αυτή ήταν πρώτη σε κυκλοφορία και ότι την είχαν υπερασπιστεί ως πολύτιμη για την ελευθερία του Τύπου η Μελίνα Μερκούρη και ο κ. Πάγκαλος μεταξύ άλλων. Ποιος τολμούσε να συγκρουστεί με το «συγκρότημα του Ταύρου» που έφτιαχνε υπουργικά συμβούλια και είχε τη δύναμη να κανονίσει το πρόγραμμα της εισαγγελίας; Μόνον ο Μάνος Χατζιδάκις με τη συμπαράσταση κάποιων «κουλτουριάρηδων» εξίσου απομεμακρυσμένων από τη λαϊκή ψυχή όπως και ο ίδιος.

Δεν ξέρω αν η εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου έχει τη δύναμη που είχε την εποχή που πρόσφερε στο φιλοθέαμον κοινό τον δημόσιο διασυρμό και την εκτέλεση του Στέφανου Κορκολή. Και επειδή τη μόνη ιδιότητα του πουριτανισμού που έχουμε υιοθετήσει ως κοινωνία είναι η υποκρισία, να θυμίσω ότι τα αγνά μας αισθήματα είχαν σοκαριστεί λόγω της σχέσης του μουσικού με μια ανήλικη κοπέλα, πολύ κοντά στην ηλικία του πάντως, την οποία και παντρεύτηκε. O κ. Κορκολής δεν ήταν αριστερός, άσε που ήταν και επιτυχημένος, οπότε καλά να πάθει για να μάθει.

Σήμερα, θύμα του αυριανιστικού τύπου εκβιασμού είναι ο κ. Σακελλαρίδης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας, φέρελπις και πολλά υποσχόμενος. Ο κ. Σακελλαρίδης ανήκει στη γενιά του Διαδικτύου και ο εκβιασμός αφορά δραστηριότητές του σε αυτό. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσω κι εγώ το δικό μου κατηγορητήριο στη σχεδόν ομόφωνη καταδίκη του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Δικαιούμαι όμως να αναρωτηθώ ποια ακριβώς είναι η σημασία της δήλωσης Σακελλαρίδη πως «η Αριστερά δεν εκβιάζεται». Προσωπικά την εκλαμβάνω ως μία υπενθύμιση της ηθικής ανωτερότητας που προσφέρει στους φορείς της η ιδιότης του αριστερού. Ισως θα έπρεπε κάποιος να του πει πως τη συμπαράσταση δεν την κέρδισε επειδή είναι αριστερός, αλλά επειδή κάποιοι, επιτέλους, κατάλαβαν πως όταν η αθλιότητα διεκδικεί τα δικαιώματά της οφείλεις να αντισταθείς. Ο αυριανισμός ποτέ δεν πεθαίνει. Είναι σαν την Ελλάδα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top